Fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă, considerate până acum pergamente goale, conțin de fapt text invizibil

Timp de zeci de ani, fragmente din vechile scrieri de la Marea Moartă au fost depozitate la Universitatea din Manchester, considerate în mare parte inutile, întrucât erau goale. O descoperire a cercetătorilor britanici schimbă, însă, tot ce se știa despre bucățile de pergament care datează din vremea lui Isus, potrivit CNN.

Cercetătorii au descoperit că patru dintre cele 51 de fragmente despre care se crede că au fost necompletate, conțin, de fapt, un text ebraic care poate fi citit. Era nevoie doar de o cameră specială.

Descoperirea surpriză este notabilă, deoarece savanții au încercat mult timp să înțeleagă mai bine Manuscrisele de la Marea Moartă care sunt unele dintre cele mai vechi versiuni ale Bibliei ebraice, dar conțin și alte texte religioase care datează din vremea lui Isus.

„Fragmentul cel mai substanțial are resturi de patru rânduri de text cu 15-16 litere, majoritatea fiind păstrate doar parțial, dar cuvântul Shabbat (Sabatul) poate fi citit clar”, se arată într-un comunicat al Universității din Manchester. Textul poate fi legat de cartea biblică a lui Ezechiel, a adăugat universitatea.

În anii ’50, guvernul iordanian a apelat la un expert în piele la Universitatea din Leeds, pentru a studia manuscrisele. Ronald Reed le-a studiat și-a publicat descoperirile, dar nu a putut găsi niciun text pe cele 51 de fragmente.  În 1997, colecția a fost donată Universității din Manchester, dar a rămas relativ neatinsă până când profesorul Joan Taylor de la King’s College London a început să examineze fragmentele pentru un nou studiu.

După ce a crezut că este posibil ca unul dintre fragmente să conțină o scrisoare, le-a fotografiat pe toate folosind imagini multispectrale, dezvăluind un text care nu era vizibil cu ochiul liber. ….https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/fragmente-din-manuscrisele-de-la-marea-moarta-considerate-pana-acum-pergamente-goale-contin-de-fapt-text-invizibil-1310551
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ