spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

Frații Toma, olimpici la Informatică la faza națională

- Advertisement -
Vlad și Ionuț Cristian Toma, o pereche de frați olimpici la Informatică, din Vaslui

TALENT ÎNNĂSCUT… Ionuț Cristian și Vlad Toma se numără printre cei 13 campioni ai județului Vaslui, la Olimpiada de Informatică de anul acesta. Se pare că în cazul celor doi, nu doar genele bune i-au ajutat pe băieți să atingă această performanță la vârste atât de fragede. De asemenea, perseverența și dedicarea zilnică lucrului suplimentar au dus elevii pe culmile excelenței. Frații Toma au gustat succesul încă din clasele primare, adunând de atunci o grămadă de medalii. Pe lângă cele de bronz obținute în acest an la Informatică, aceștia au mai aobținut medalii și la competițiile de Matematică, Fizică și Șah. Pasiunea lui Ionuț pentru informatică a început “ca un joc al copilăriei, descoperind algoritmica alături de dna prof. Mihaela Popa la Palatul Copiilor Vaslui”. În ceea ce-l privește pe Vlad, fratele mai mic, acesta a descoperit informatica mai mult din curiozitate, privind la Ionuț și dorind cu ardoare să afle cu ce își ocupă acesta timpul în fața calculatorului: “Mereu m-am întrebat ce scrie ore întregi la calculator. El le numea linii de cod. Astfel, când am primit invitația, m-am înscris la școala de vară CEL – programare începător”.

Deși anul trecut olimpiadele nu s-au putut organiza din cauza pandemiei, frații Toma au continuat să studieze intens și să muncească pentru pasiunea lor. Chiar dacă Ionuț Toma se calificase anul trecut la etapa națională a olimpiadei de informatică, iar aceasta a fost anulată, el nu s-a lăsat descurajat nici măcar pentru o clipă. Motivația sa de a ajunge în viitor un specialist al domeniului IT i-a menținut trează dorința de a excela. “Am descoperit acest domeniul, IT, provocator/promițător și-mi doresc să mă autodepășesc, asta mă motivează să învăț și să fac performanță”, declară olimpicul. Vlad, băiatul mai mic al familiei Toma, a ales și el să învețe din plăcere, inspirat de fratele mai mare, pe care îl admiră. “Am fost alături de Ionuț la toate competițiile/olimpiadele naționale la care a participat și mi-au plăcut întâlnirile și activitățile organizate cu copii din toată țara. Mi-am dorit să port și eu ecuson de participant”, spune mezinul.

Familia, cea mai importantă sursă de inspirație

Vlad, copilul mai mic al familiei Toma, a dobândit pasiunea pentru informatică de la fratele mai mare, de pe timpul când nu făcuse cunoștință cu tainele acestei materii. “Mereu m-am întrebat ce scrie, ore întregi, fratele meu la calculator. El le numea linii de cod. Astfel, când am primit invitația, m-am înscris la școala de vară CEL – programare incepător”,spune Vlad. Gustul competiției l-a simțit prima oară în momentul în care și-a însoțit fratele la competiții. Astfel, și-a dorit să participe și el la activitățile la care luau parte copii din toată țara.”Am fost alături de Ionuț la toate competițiile/olimpiadele naționale la care a participat și mi-au plăcut întâlnirile și activitățile organizate cu copii din toată țara. Mi-am dorit să port și eu ecuson de participant”. Elev al școlii Gimnaziale “Constantin Parfene” , acum în clasa a V-a și având un spirit competitiv, Vlad deține deja un număr impresionant de premii și medalii: Încă de mic am participat la competiții de șah și am reprezentat județul Vaslui la faza națională a olimpiadei șahului școlar, Olănești-2019, în clasa a III-a, ocupând locul 6 pe țară. În clasele primare am obținut premiul I (cls 2, cls 3) și premiul II (cls 4) la Concursul național de matematică LuminaMath. Anul acesta am obținut locul 2 pe județ la olimpiada de matematică SSMR, iar în prezent mă pregătesc cu dna prof. Lupu Alina pentru faza națională. Pe viitor îmi doresc să particip la cât mai multe concursuri de informatică”. Deși nu a studiat informatica la școală, băiatul și-a dorit să învețe cât mai multe despre acest vast domeniu, luând astfel parte la cursurile școlii de vară: “Informatica/Programarea nu am studiat-o la școală , am descoperit-o în vacanță, participând la școala de vară iar din octombrie 2020 am studiat la CEX-Vaslui cu dl. prof. Nicu Vlad”, spune olimpicul. Întrebat dacă trebuie să renunțe la anumite lucruri pentru a ajunge la performanță, Vlad nu consideră că este nevoie de sacrificii, fiind norocos să aibă un asemenea frate alături: “Am șansa să-l am frate pe Ionuț și nu cred că fac prea multe sacrificii. Am timp și să mă joc cu prietenii”. Elev bine organizat, își planifică timpul astfel încât să aibă timp și de prieteni, fără a neglija școala. “În ultima perioadă de timp, pentru mine o zi obișnuită de școală însemna 5-6 ore conform orarului, teme și rezovarea unei probleme de informatică. Deseori aveam timp și de un joc cu prietenii”, povestește Vlad. Având aspirații înalte și o ambiție de fier, Vlad Toma dorește să devină în viitor astronaut: “Visul meu din copilărie este să fiu astronaut. Încă nu mi l-am schimbat”.

Viitoarea generație de campioni, tot mai hotărâtă să aducă o schimbare și să rămână în țară

Ionuț Toma, elev al Liceului Teoretic “Emil Racoviță”, în clasa a IX-a, este unul dintre elevii cu care se mândrește Vasluiul și de care vom mai auzi cu siguranță în domeniul Informaticii. Descoperind acest domeniu încă din ciclul primar, a privit inițial totul ca pe un joc. “În clasa a IV-a am început informatica ca un joc al copilăriei descoperind algoritmica alături de d-na prof. Mihaela Popa la Palatul Copiilor Vaslui. În clasa a VI-a, an în care s-a Înființat și la Vaslui Centru de Excelență, am continuat și performat în programare alături de dl. prof. Dan Pracsiu”, povestește Ionuț. În ceea ce privește celelalte materii școlare, băiatul este pasionat în principal de obiectele cu profil real. A câștigat numeroase premii și la competițiile de matematică și fizică, urmând ca în viitor să se axeze pe informatică și matematică. “În clasele primare am participat în special la concursurile de matematică desfășurate la acest nivel. În gimnaziu, matematica, fizica și informatica au fost disciplinele mele de concurs la școala Gimnazială “C-tin Parfene”: la matematică – am obținut locurile 2, în clasa a 5-a și a 7-a și 3 în clasa a 6-a, la olimpiadă, faza judeteană. La fizică am obținut medalia de bronz la olimpiadă, faza națională, clasa a VI-a, iar la informatică m-am calificat la faza națională în clasa a VI-a. De asemenea, am obținut și o mențiune MEN cu medalie de argint în clasa a VII-a faza națională, iar în clasa a VIII-a am obținut o medalie de bronz la concursul internațional InfoCup și calificare la faza națională a olimpiadei care s-a anulat din cauza pandemiei. Anul acesta am participat la olimpiadele de matematică (mențiune SSMR) și informatică, iar pe viitor atenția îmi va fi focusată pe aceste discipline”, declară Ionuț. Întrebat ce anume îl diferențiază de restul copiilor de vârsta lui, acesta a răspuns modest: “În această eră a digitalizării nu cred că mă diferențiez prea mult de colegii mei”. Tot ce face, face din pasiune și scrie cu drag linii de cod pe calculator, dar își face timp și pentru prieteni. “Este prea mult spus “sacrificiu”, îmi place să stau în fața calculatorului fie să scriu linii de cod, fie să mă joc cu prietenii”, spune Ionuț. Rugat să povestească cum arată o zi din viața unui olimpic, acesta a răspuns: “Dacă e să vorbim de o zi din viața școlară, atunci 6-7 ore sunt la liceu, urmează temele și, în final, timpul la calculator (un joc, lectură, un cod sursă, un site info)”. Pe viitor, olimpicul dorește să urmeze o profesie în domeniul IT și să ajute la schimbarea țării în bine. “Am descoperit acest domeniul, IT, provocator și promițător și-mi doresc să mă autodepășesc. Pe viitor, evident, îmi doresc să fiu IT-ist in țara mea și să am multe programe implementate cu succes”.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.