spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Frauda de 6 milioane de euro cu asigurari de viata

- Advertisement -

ARESTÃRI Trei persoane din judetul Vaslui au fost ridicate, ieri, cu mandate de aducere. Alãturi de alte zeci de persoane, acestea sunt suspectate cã au constituit un grup infractional organizat, în scopul obtinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor si a impozitelor aferente unor drepturi salariale. Conform unor surse judiciare, cei implicati în reteaua infractionalã încheiau asigurãri de viatã fictive, dupã care la câteva zile rãscumpãrau politele respective. Nu se stie care este paguba fãcutã de cei implicati din judet, însã cu sigurantã vor fi dusi la audieri si se va afla adevãrul, în zilele urmãtoare.

Actiune de amploare a DIICOT Mures, ieri, în 26 de judete si în municipiul Bucuresti, vizati fiind membrii unui grup infractional specializat în evaziune fiscalã în domeniul asigurãrilor. Prejudiciul estimat este de aproape 6 milioane de euro. Politistii din cadrul BCCO Târgu-Mures, sub coordonarea DIICOT Mures, au întreprins 166 de perchezitii, dintre care 112 la sediile unor societãti comerciale, 23 la locuintele administratorilor acestor firme, 22 la domiciliile altor suspecti si nouã la sediile unor firme de asigurare. Perchezitiile domiciliare au avut loc în Bucuresti si în judetele Alba, Arad, Arges, Bacãu, Bistrita, Brãila, Bihor, Caras, Cluj, Constanta, Galati, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mures, Maramures, Neamt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui si Vrancea. Doi reprezentanti ai sucursalei Vaslui a BCR Asigurãri de Viatã si un angajat al firmei Vascar au fost ridicati cu mandate de aducere de politisti si dusi la audieri la Târgu Mures.

Metodã ineditã de operare

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii cerceteazã persoane cu atributii de conducere si angajati ai unei societãti de asigurãri, precum si fatã de reprezentanti ai unor societãti comerciale, care sunt suspectati cã au constituit un grup infractional organizat, în scopul obtinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor si a impozitelor aferente unor drepturi salariale. Conform sursei citate, modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulatã a unei pãrti din drepturile salariale lunare, initial prin încheierea de cãtre angajator a unei polite formale de asigurare de viatã colectivã cu operatorul de asigurãri, achitarea contravalorii politelor de asigurare de cãtre angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiasi zile sau în ziua urmãtoare, de „rãscumpãrarea clauzei suplimentare” si, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de cãtre asigurãtor direct în conturile angajatilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plãti ca fiind parte din veniturile salariale. Dupã retinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajatilor, cu o frecventã lunarã, sub formã de rãscumpãrare, aceasta reprezentând de fapt o formã mascatã de platã a drepturilor salariale si în acelasi timp o modalitate de sustragere de la plata contributiilor aferente salariilor acordate. Astfel, prin aceastã metodã, salariatii primeau o parte din indemnizatia lunarã cu eludarea plãtii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% cãtre asigurator. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la sase milioane de euro, aferent unei activitãtii infractionale desfãsurate pe o perioadã de sapte luni, perioada de sãvârsire a infractiunilor fiind însã mult mai mare, respectiv din 2009.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.