Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) consideră că propunerea lui Traian Băsescu de modificare a art. 126 din Constituţia României, potrivit căreia instanţele judecătoreşti nu se vor mai putea pronunţa asupra cauzelor privind politicile fiscale şi bugetare, vizează angajaţii din învăţământ.
„În mod sigur, ţinta acestei propuneri făcute de preşedintele Traian Băsescu sunt angajaţii din învăţământ, în cazul cărora nu s-au aplicat, printre altele, prevederile Legii 221/2008 sau ale Legii personalului didactic nr 128/1997. În acest context, sindicatele au fost nevoite să se adreseze instanţlor judecătoreşi pentru a câştiga drepturile cuvenite salariaţilor din educaţie”, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
În opinia sindicaliştilor, modificarea propusă de şeful statului îngrădeşte puterea judecătorească, fiind un atac la principiile democraţiei şi ale statului de drept.
„În România, se tergiversează aplicarea legilor care au fost votate de Parlament şi promulgate de preşedintele Traian Băsescu. Cel mai bun exemplu este Legea 221/2008, prin care salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să fie majorate din octombrie 2008 cu 33,4%. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar membrii noştri de sindicat au câştigat în instanţă drepturile, care nu se aplică însă, nici sub această formă. Ceea ce face Traian Băsescu este să legalizeze o formă de abuz”, mai spun cei de la FSLI.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri că, în proiectul Constituţiei avansat de el, instanţele nu vor mai putea da decizii în zona politicilor fiscale şi bugetare, deoarece aceste domenii intră exclusiv în competenţa Guvernului şi Parlamentului.
„La articolul 126, rămânând în zona fiscalităţii şi a bugetelor, propun includerea actelor care privesc politicile fiscale şi bugetare ale statului în sfera actelor excluse controlului judecătoresc. Deci nu instanţele pot să spună dacă mărirea TVA a fost corectă sau dacă creşterea CAS a fost corectă sau dacă reducerea sau introducerea unor taxe a fost corectă”, a spus preşedintele, adăugând că problema fiscalităţii este una strict de competenţa Guvernului şi a Parlamentului.
„Guvernul propune, Parlamentul dispune, aprobă. Puterea judecatorească nu poate face politica fiscală a statului”, a subliniat Băsescu.
REALITATEA.net