spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Fundatia World Vision a deschis douã centre de consiliere si prevenire a abuzului sexual asupra minorului, unul se aflã în Vaslui!

- Advertisement -

PROIECT… Fundatia World Vision România a inaugurat ieri, pe 5 octombrie, de Ziua Educatiei, douã centre de consiliere si prevenire a abuzului sexual asupra minorilor. Unul se aflã în Vaslui, iar celãlalt, în Cluj-Napoca. Centrele vor opera activitãti de preventie pentru copii, programe de consiliere parentalã de tip „Scoala Pãrintilor” si vor fi transmise ghiduri pentru copii, pãrinti si profesori pentru prevenirea si combaterea abuzului sexual. Centrele au fost deschise în cadrul proiectului JUSTinACT – Justitie, actiune socialã si consolidarea capacitãtii civile pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor

De Ziua Educatiei, fundatia World Vision România lanseazã primele rezultate ale consultãrii (realizatã în rândul elevilor, profesorilor si pãrintilor) în perioada 23-30 septembrie despre abuzurile sexuale asupra copiilor. „Dintre cei 700 de elevi chestionati, aproape unu din patru (24%) s-a confruntat la scoalã cu comentarii de naturã sexualã. În acelasi timp, 17.5% spun cã la scoalã  au fost atinsi într-un mod care i-a fãcut sã se simtã inconfortabil, în cele mai multe cazuri fiind vorba de colegi. În 12.7% dintre cazuri, atingerile au venit din partea colegilor, în 1% de la profesori, iar în 3.8% din cazuri adolescentii au rãspuns cã de la alte persoane. Întrebati de situatiile de abuz sexual cu care s-au confruntat în general, nu doar în spatiul scolar, 51.5% spun cã au avut de-a face cu priviri insistente asupra corpului lor. La peste 26% li s-au trimis fotografii nud si li s-a cerut sã trimitã fotografii nud cu ei. Aproape 22% dintre adolescenti spun cã le-a fost atins corpul fãrã sã fie de acord, iar circa 21% au fost urmãriti pe stradã. Dintre adolescentii care spun cã s-au confruntat cu atingeri fãrã consimtãmânt, doar în 35% dintre cazuri, agresorii sunt necunoscuti. Peste 22% dintre elevii chestionati spun cã obligarea sau invitarea unui minor sã vizioneze imagini pornografice este un abuz sexual doar într-o micã mãsurã sau nu este deloc. Unu din zece adolescenti crede cã mimarea actului sexual în fata unei persoane (fãrã ca actul sexual sã aibã loc) nu reprezintã deloc o formã de abuz sexual, iar 18.4% cred cã este abuz doar într-o micã mãsurã. Întrebati în ce mãsurã considerã cã insistenta unui partener de-a întretine relatii sexuale, chiar dacã celãlalt nu vrea sau are îndoieli este o formã de abuz sexual, 9% au rãspuns cã este doar în micã mãsurã sau nu este deloc abuz”, se aratã în sondajul realizat de World Vision.

Platformã online pentru raportarea abuzului sexual

De asemenea, potrivit rezultatelor consultãrii cu elevii, pãrintii si profesorii, a reiesit cã doar „16,5% dintre tineri s-ar simti mai confortabil sã denunte un abuz pe o platformã online, decât fatã în fatã. În acelasi timp, peste un sfert dintre profesori (27,3%) ar alege o platformã online pentru raportarea unui abuz, comparativ cu apelarea numãrului de urgentã 112 sau Telefonul Copilului 119 (doar 10,9% ar prefera aceastã modalitate). În cine au adolescentii cea mai micã încredere sã vorbeascã despre abuzurile sexuale. Unu din trei adolescenti nu ar avea deloc sau doar în micã mãsurã încredere sã vorbeascã cu pãrintii dacã ar trece printr-un abuz sexual din cauza fricii si a rusinii de a nu fi judecati. Tot unu din trei n-ar avea încredere deloc sau ar avea încredere scãzutã sã sune la Politie, iar mai mult de unul din doi n-ar apela nici la Protectia Copilului. Încrederea cea mai scãzutã este, însã, în cadrele didactice. Putin peste unu din cinci adolescenti ar vorbi cu un profesor dacã ar trece printr-un abuz sexual. La fel de grav este cã 40% dintre adolescenti nu stiu dacã în scoala lor existã un consilier cu care sã poatã vorbi despre astfel de probleme”.

Cum se raporteazã pãrintii si profesorii la abuzurile sexuale:

Potrivit datelor colectate de reprezentantii World Vision, pãrintii si profesorii se raporteazã astfel la abuzurile sexuale: „Actul sexual cu un minor între 15 si 17 ani este considerat abuz sexual de 73% dintre profesori si de 74% dintre pãrinti; actul sexual cu un minor sub 15 ani este considerat abuz sexual de cãtre 90% dintre profesori si pãrinti; trimiterea de fotografii nud cãtre un minor este consideratã abuz sexual de cãtre 83% dintre profesori si de cãtre 80% dintre pãrinti; solicitarea de fotografii nud de la un minor este perceputã ca abuz sexual de cãtre 85% dintre profesori si de cãtre 81% dintre pãrinti; mimarea unui act sexual în fata unui minor fãrã ca acesta sã aibã loc este consideratã abuz sexual de cãtre 80% dintre profesori si de cãtre 75% dintre pãrinti; comentariile cu tentã sexualã la adresa unui minor sunt considerate abuz sexual de cãtre 76.5% dintre profesori si 70% dintre pãrinti; actul sexual în care una dintre persoanele implicate opune rezistentã este considerat abuz sexual de cãtre 89% dintre profesori si de cãtre 81% dintre pãrinti; 12,6% dintre profesori spun cã în scoala lor nu se vorbeste deloc despre abuzurile sexuale, în timp ce aproape 45% spun cã se vorbeste doar în micã mãsurã”.

„Una dintre solutii pentru raportarea abuzurilor este realizarea unei platforme online dedicatã

Mihaela Nabãr, director executiv World Vision România, este de pãrere cã „doar prin programe educationale constante, în care sã fie implicatã toatã comunitatea din jurul copilului, vom reusi sã înlãturãm acel sentiment de rusine sau de teamã cã vom fi judecati dacã reclamãm abuzurile sexuale asupra minorilor, care sunt cei mai vulnerabili în fata acestui fenomen. Copiii trebuie sã fie în sigurantã pentru a fi fericiti, iar locurile unde îsi petrec cea mai mare parte din timp sunt acasã si la scoalã. De aceea este foarte important ca nu doar copiii, ci si pãrintii alãturi de profesori si autoritãti sã constientizeze cã existe mai multe tipuri de abuz sexual si sã aibã o formare de bazã în functie de care sã poatã recunoaște semnele abuzurilor. În plus, una dintre solutii pentru raportarea acestor abuzuri identificatã în consultarea World Vision este realizarea unui platforme online dedicatã”, a declarat Mihaela Nabãr, director executiv World Vision România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Deci:
    Am retinut ca un procent foarte mic ar apela atat la Politie cat si la protecție c. Organ compromis cu faptele comise de angajați si instituția in sine.
    Voi care urmăriți oamenii prin toata Europa si va bateti joc de copiii lor care au rămas In tara .
    Voi aduceți trauma copiii lor so familiilor pe banii comunităților si ai celor care donează.
    Închideți si părăsiți organizațiile trădătoare care supun familii nevinovate la persecutii si traume pentru tot restul vietii.
    Aveti colaboratori in rândul instituțiilor școlare e împovărat sistemul de persecutori.
    Rupti randurile,
    ROMANIA NU ARE NEVOIE DE VOI.
    LASATI TINERII ROMANIEI SA SE DEZVOLTE.
    SI SA SI HOTARASCA VIITORUL NU I MAI SECERATI, TRADATORI IMPOSTORI CARE FACETI EFORTURI PENTRU DISTRUGEREA ROMANILOR SI A NUCLEULUI FAMILIILOR.
    Nu stiu romanii si nu au de unde sa stie pe ce criterii funcționari.
    Simona Mihai si altii care si aroga mandate pentru distrugerea unor tineri.
    Cum ii spuneti la traume.
    Cum furați documente si programați bunurile familiilor din pix dupa cum dictează securistii prin persecutii si trădări.
    Nu sunt straini nici primarii si toti care câștigă bani pe spatele tinerilor.
    Ce fac organele abilitate care trebuie să verifice activitățile in care sunt implicati tinerii cu mare atentie.
    Sa ne spuna cine v a supravegheat activitatea si care e rezultatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.