spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
23-apr.-2024

Gabriela Ciuburciu a scapat de arest!

- Advertisement -

Telenovelã la Curtea de Apel Iasi: lacrimi în fata magistratilor!

LACRIMI ÎN INSTANTÃ Patroana firmei Vascar, Gabriela Ciuburciu, a apãrut devastatã de acuzatiile de evaziune si luare de mitã, ieri dupã-amiazã, în fata magistratilor Curtii de Apel Iasi. Însotitã de patru avocati, patroana Vascar a încercat sã se apere în fata judecãtorilor. A spus, plângând, cã nu întelege de ce este în situatia de inculpat într-un dosar atât de grav de coruptie. „Eu nu am gresit. Nu înteleg ce se petrece, de ce sunt acuzatã de astfel de fapte”, a spus Ciuburciu, în fata celor trei magistrati de la Curtea de Apel. Sustinutã în permanentã de sotul ei, Gabriela Ciuburciu a asteptat cu înfrigurare sentinta judecãtorilor ieseni. Magistratii au fost convinsi de avocatii apãrãrii, care au sustinut cã patroana Vascar nu reprezintã un pericol public si nu se va sustrage cercetãrilor în dosarul de coruptie cu fonduri europene, în care este acuzatã cã ar fi sustras 1,4 milioane euro. Decizia, publicatã asearã pe site-ul Curtii de Apel, a fost de respingere a recursului declarat de DNA Iasi, astfel cã femeia de afaceri va fi judecatã în libertate, pânã la emiterea unei sentinte definitive si irevocabile. În mod surprinzãtor, printre apãrãtorii Gabrielei Ciuburciu a apãrut si un fost procuror de pe lângã Curtea de Apel, Mihai Covalciuc, care a stat putin în salã, a discutat cu clienta sa si a plecat în grabã. Conform unor surse judiciare, alãturi de Ciuburciu mai sunt cercetate alte patru persoane: Stefan Cristian Mihãescu, Dan Eugen Dorneanu, Iulian Cepoi (fost director economic la Vascar, n.r.) si Mircea Moraru.

O armatã de patru avocati a încercat, ieri, s-o salveze de arestul IPJ pe patroana firmei Vascar, Gabriela Ciuburciu, acuzatã într-un dosar complex de evaziune cu fonduri europene si luare de mitã. Printre avocati, reputatul avocat iesean Ionel Nechita, dar si Petru Blãnitã, decanul Baroului de Avocati Vaslui. Cei patru aveau o sarcinã dificilã, de a o salva pe patroana Vascar de gratii, întrucât procurorii DNA Iasi declaraserã recurs la decizia Tribunalului Iasi, care prevedea ca Gabriela Ciuburciu sã fie judecatã în libertate, întrucât nu prezintã pericol public si nu se va sustrage urmãririi penale. Îmbracatã într-o rochie simplã, neagrã, patroana Vascar a apãrut palidã în fata judecãtorilor de la Curtea de Apel, speriatã de gândul cã-si va petrece seara dupã gratii.

Procurorul DNA: „Au fost înregistrãri telefonice”

Conform procurorului DNA, care a sustinut motivele pentru care aceastã institutie a declarat recurs la sentinta Tribunalului Iasi, sunt „probe temeinice care ar trebui sã conducã la arestarea preventivã a inculpatului Gabriela Ciuburciu, inclusiv note telefonice si alte probe”. „Inculpata a primit diverse sume de bani, desi a încercat sã ascundã faptele prin diverse mijloace. Faptele au fost descoperite în anul 2010. A fost o activitate infractionalã foarte amplã, cu rezonantã transfrontalierã, în care s-a implicat inclusiv OLAF (Oficiul de Luptã Anti Fraudã, n.r.)”, a sustinut procurorul DNA, în fata magistratilor Curtii de Apel. Acesta a mai spus cã, desi au trecut sapte ani de la producerea faptelor penale, „timpul scurs nu diminueazã în niciun fel gradul de periculozitate al inculpatei. Faptul cã aceastã faptã nu a fost comisã în conditii de flagrantã, nu diminueazã periculozitatea ei. Aceastã mãsurã, a arestãrii preventive, este în interesul urmãririi penale, pentru cã alãturi de inculpatã au participat la comiterea acestor fapte mai multe persoane, dintre care unele sunt neidentificate nici acum”. „Existã temerea unor întelegeri între inculpat si unele dintre persoanele implicate în dosar”, a mai sustinut procurorul DNA.

Ionel Nechita a cerut fisa postului lui Ciuburciu

Avocatul iesean Ionel Nechita a deschis seria de declaratii în apãrarea Gabrielei Ciuburciu. „Se vorbeste de transferul unor sume de bani de cãtre inculpatã în conturile unor firme din sfera sa de influentã. Este o precizare în documentul DNA cã ar fi primit mitã pentru douã contracte de achizitie de la o firmã italianã, SC Zilli&Bellini SRL. În motivare, DNA vorbeste de o periculozitate a faptelor inculpatei, însã considerãm cã ar trebui fãcute unele precizãri. Faptele de luare de mitã atribuite inculpatei ar trebui lãmurite din postura fisei postului pe care le avea inculpata, în calitate de director general al societãtii, care erau atributiile de serviciu si dacã, în cadrul acestor atributii, putea semna acele contracte. Trebuie vãzut dacã faptele de care este acuzatã inculpata Ciuburgiu existau în fisa postului si dacã semnarea unor contracte pentru continuarea activitãtii erau în atributiile sale de serviciu. În plus, nu au fost identificati nici acum adevãratii mituitori, la atâtia ani de când se presupune cã s-au înfãptuit aceste fapte”, a spus avocatul Nechita. Acesta sustine cã, în documentul oficial al DNA în care cere arestarea Gabrielei Ciuburciu, se spune cã sunt „persoane neidentificate care au dat mitã” si cã „se mai spune cã inculpata a pretins si primit sume de bani, dar nu se stie de la cine si pentru ce a primit acesti bani”. Alti doi avocati au fãcut trimitere la jurisprudenta CEDO, care a recomandat judecarea în stare de libertate în alte cazuri, în conditiile în care Gabriela Ciuburciu nu ar fi încercat sã se sustragã cercetãrilor DNA.

Cazul patroanei de la Vascar, anchetat de DLAF

Acest caz penal, de evaziune fiscalã cu fonduri europene si dare de mitã, a fost anchetat începând cu 2010, la cinci ani de la producerea faptelor de care este acuzatã Gabriela Ciuburciu. Cazul a fost instrumentat de anchetatori de la Directia de Luptã-Anti Fraudã (DLAF) si Garda Financiarã Centralã, fiind controlate mai multe firme din zona de interes a patroanei de la Vascar. De ce s-au descoperit aceste infractiuni abia în 2010? Vom afla în sãptãmânile urmãtoare, însã, sustin avocatii patroanei, existã documente din partea Agentiei de Plãti care aratã cã utilajele care fac parte integrantã din contractele speculate cã ar fi „generat” mitã în favoarea Gabrielei Ciuburciu existã. Plângând, managerul de la Vascar a încercat sã-si salveze situatia în fata judecãtorilor ieseni, spunând cã nu este vinovatã de nimic. „Nu înteleg situatia în care sunt, nu înteleg cum de am ajuns aici. Prezenta mea în fruntea societãtii înseamnã garantia locurilor de muncã pentru 270 de salariati. Nu avem datorii cãtre furnizori, nu înteleg pur si simplu de ce sunt acuzatã, desi sunt în fruntea acestei societãti de 18 ani”, a spus Gabriela Ciuburciu, tremurând. La finalul sedintei de judecatã, patroana Vascar a pãrãsit sala de judecatã la bratul sotului sãu, plângând. Întrucât i s-a fãcut rãu, a mai stat o perioadã de timp în salã, dupã care a pãrãsit clãdirea Palatului de Justitie din Iasi, tremurând si suspinând. Asearã, a apãrut si sentinta, pe site-ul Curtii de Apel Iasi: „Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Parchetul de pe lângã Înalta Curte de casatie si Justitie – D.N.A. – Serviciul Teritorial Iasi”. Gabriela Ciuburciu va putea sã-si conducã afacerile în libertate, dar va trebui sã participe la ancheta DNA.

De ce este judecatã Gabriela Ciuburciu

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Iasi, efectueazã cercetãri penale fatã de inculpata Gabriela Ciuburciu, actionar majoritar si director general al SC Vascar SA Vaslui. Potrivit comunicatului DNA, în sarcina Gabrielei Ciuburciu s-au retinut urmãtoarele infractiuni: douã infractiuni de luare de mitã, folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitãtilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinte deosebit de grave, în formã continuatã, înselãciune în conventii, cu consecinte deosebit de grave, în formã continuatã, douã infractiuni de spãlare de bani si complicitate la infractiunea de spãlare de bani. În cursul anului 2006, SC Vascar SA, societate comercialã cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practicã a unui proiect ce vizeazã modernizarea fabricii de produse din carne a societãtii comerciale. În contextul derulãrii acestui proiect, în perioada 2005 – 2006, inculpata Ciuburciu Gabriela, în calitate de actionar majoritar si director general al SC Vascar SA, cu sprijinul altor persoane învinuite în acest dosar penal, s-a implicat în fraudarea procedurilor de achizitii efectuate de firma pe care o reprezenta în cadrul proiectului cu scopul de a transfera, cu încãlcarea regulilor elementare de asigurare a transparentei si a liberei concurente între agentii economici, sume cât mai mari de bani din fonduri publice (europene si nationale) în patrimoniul propriu, în cel al societãtilor pe care le controla, precum si în cel al altor companii ale unor persoane din sfera sa de influentã.

„În acest scop, inculpata Ciuburciu Gabriela a prezentat Agentiei de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit – Centrul Regional de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit Nord Est Iasi mai multe documente si declaratii false si inexacte, având ca rezultat obtinerea fãrã drept a finantãrii nerambursabile în valoare totalã de aproximativ 1,4 milioane de euro (calculat la cursul din perioada efectuãrii plãtilor). În plus, pentru a atribui contracte de achizitii în cadrul proiectului prin simularea legalitãtii desfãsurãrii procedurilor, Ciuburciu Gabriela a primit cu titlu de mitã, de la reprezentantii unor societãti comerciale din strãinãtate, suma totalã de 185.550 de euro. Pentru a crea aparenta de legalitate a primirii acestei sume si pentru a-i ascunde adevãrata provenientã, inculpata a întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte si alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achizitii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.