Gafă istorică a unei bănci: a trimis din greşeală 900 milioane de dolari şi n-a mai recuperat decât jumătate

Cea mai mare gafă din istoria bancară a avut loc în SUA, angajatul unei bănci trimiţând din greşeală 900 de milioane de dolari. În premieră, instanţa a decis însă că 500 de milioane de dolari nu mai pot fi recuperaţi. Totul a început după ce un angajat al Citibank a transferat din greşală 900 de milioane de dolari mai multor creditori ai companiei de cosmetice Revlon, notează CNN. La momentul transferului, Citibank era agent de împrumut pentru Revlon şi intenţiona să plătească dobânzile către diverşi creditori care împrumutaseră Revlon cu diverse sume de bani.

În schimb, Citibank a transferat accidental creditorilor o sumă de aproape 100 de ori mai mare decât trebuia, mai exact, 900 de milioane de dolari.   Unii creditori au returnat banii transferaţi din eroare, dar 10 companii de investiţii şi consultanţă financiară cărora Citibank le transferase în total 500 de milioane de dolari, au refuzat să returneze banii.

Justiţia americană a decis că nu pot fi obligaţi să dea banii înapoi   În SUA, legea îi pedepseşte, de obicei, pe cei care cheltuiesc banii depuşi accidental în conturile lor. Transferurile accidentale sunt frecvente în era digitală, iar banii pot fi rambursaţi instantaneu.

Doar că de data aceasta instanţa judecătorească a avut alt verdict. Legea are şi o excepţie care spune că: dacă beneficiarul primeşte o anumită sumă de bani, sau aşteaptă să o primească, iar acesta nu este înştiinţat că i-au fost virată din greşeală, atunci beneficiarul poate păstra banii respectivi.

Aşa s-a întâmplat şi în acest caz. Judecătorul a decis să dea câştig de cauză celor care au primit banii şi nu băncii care a comis eroarea.

„Am virat din greşeală 900 de milioane de dolari cui nu trebuie”

Hotărârea judecătorului a ţinut cont de convorbirile interne pe chat între angajaţii uneia dintre companiile de investiţii, care au fost folosite ca dovadă că aceştia au realizat din greşeală transferul bancar.   Discuţiile respective au avut loc la doar o zi după transferul banilor, în urma unei notificări interne a băncii Citibank referitoare la respectiva eroare, în urma căreia angajaţii au făcut mai multe glume:

„Nu este o mişcare excelentă în carieră. . . .”

„Îmi şi imaginez discuţia de acasă: «Cum a fost la serviciu, iubitule?».

«A fost ok, doar că am virat din greşeală 900 de milioane de dolari cui nu trebuie»”

„Dezavantajul muncii de acasă. Poate că câinele a apăsat tastatura.”

Citeste mai mult: adev.ro/qoq3fu
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ