8.8 C
Vaslui
22-mart.-2023

Gardian ranit de un detinut bolnav de SIDA

- Advertisement -

PERICULOS Incident grav la Penitenciarul din Vaslui. Un gardian a ajuns la spital cu rãni pe fatã si pe mâini dupã ce a încercat sã imobilizeze un detinut agresiv. Detinutul este bolnav de SIDA si are tulburãri de comportament. Asearã, bãrbatul de 42 de ani a spart geamul unui hidrant si a împroscat tot holul cu apã, supãrat cã instanta nu a fost de acord cu eliberarea sa conditionatã. Trei agenti au reusit sã-l imobilizeze, dar în învãlmãseala creatã, unul dintre ei a fost rãnit. Pe 20 decembrie, detinutul va fi eliberat de drept din puscãrie, unde a stat 450 de zile pentru furt. El riscã doar o sanctiune disciplinarã, dar pentru agent urmeazã sase luni de cosmar, deoarece la finalul acestei perioade va afla dacã a fost infectat sau nu cu temutul virus.

Asearã, în timp ce se îndrepta spre celula sa, detinutul a spart geamul de protectie al unui hidrant, a scos furtunul si a stropit totul în jur. Cei trei agenti care asigurau paza în zonã au fugit cãtre acesta pentru a-l imobiliza. Imediat, detinutul a desurubat rozeta de la capãtul furtunului si a aruncat-o spre gardieni, însã obiectul de metal a fãcut tãndãri geamul de la usã, iar cioburile i-au sãrit în ochi unui supraveghetor. Pânã la urmã, bãrbatul de 42 de ani a fost imobilizat si transportat la infirmeria unitãtii unde i s-au pansat tãieturile de la mânã. În învãlmãsealã, unul dintre angajatii Penitenciarului a fost zgâriat pe fatã si pe mâini si a ajuns de urgentã la spital. Cel mai mare pericol îl reprezintã acum faptul cã detinutul este infectat HIV/SIDA, asa cã medicii îi vor administra agentului tratament profilactic. „În Unitatea de Primire Urgente a fost adus un bãrbat în vârstã de 39 de ani, gardian la Penitenciarul Vaslui, rãnit în urma unei altercatii cu un detinut. Acesta din urmã este HIV pozitiv si este cunoscut cu afectiuni psihice, dar urmeazã tratamentul prescris. Dupã examenul clinic preliminar, pot sã vã spun cã plãgile pacientului adus la noi nu sunt foarte importante, va fi supus însã unor investigatii suplimentare si, eventual, unui tratament profilactic. Deocamdatã nu este în pericol, dar examenele medicale ulterioare vor spune mai multe. Prezintã plãgi tãiate care provin de la cioburile unui geam si zgârieturi produse de detinut”, a declarat dr. Luminita Ghiur, UPU Vaslui.

Joia trecutã, detinutul s-a dezbrãcat în fata instantei

Detinutul este din Bacãu si a fost condamnat la 450 de zile de închisoare pentru furt. El este internat în Spitalul Penitenciar Jilava, dar a fost mutat la Vaslui, în luna noiembrie, pentru proces. Pe data de 28 noiembrie, el a fost prezentat în fata instantei de judecatã întrucât a cerut sã fie eliberat conditionat, însã în momentul în care a ajuns în boxa acuzatilor a recurs la un gest extrem si de neînteles. Si-a dat pantalonii jos si a refuzat sã stea de vorbã cu judecãtoarea. I s-a fixat un nou termen pentru astãzi. Pe perioada detentiei, bãrbatul a avut un comportament irational, principalul sãu inamic fiind instanta de judecatã, care nu a fost de acord cu solicitarea sa. „La Penitenciarul Vaslui a avut loc un incident, în care a fost implicatã o persoanã lipsitã de libertate. Aceasta se afla pe holul sectiei de detinere. Pe fondul unor frustrãri legate de problemele juridice si de refuzul instantei de a-l pune în libertate conditionat, a avut un gest de rãbufnire. A spart hidrantul de pe holul sectiei de detinere. În acel moment, supraveghetorii de pe sectie au intervenit în încercarea de a-l imobiliza si s-a produs o învãlmãsealã. Detinutul si unul dintre agenti s-au rãnit. Persoana privatã de libertate a venit la noi în luna noiembrie de la Jilava, are tulburãri de personalitate si este incoerentã în manifestare. Problemele sale sunt legate de instanta de judecatã. Nu are conflicte cu ceilalti colegi de celulã. Urmeazã ca detinutul sã fie eliberat pe data de 20 decembrie, la termen. Imediat a început o anchetã, se fac cercetãri pentru a se stabili exact cum s-a produs incidentul”, a declarat Nicolae Toma, purtãtorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui. Detinutul riscã o pedeapsã disciplinarã pentru incidentul creat. Gardianul rãnit are 39 de ani si lucreazã în sistem de aproximativ 15 ani. Este un angajat model, care îsi face datoria în mod exemplar la locul de muncã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.