spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

GASCA NEBUNÃ DE LA STÃNILESTI, LA JUDECATÃ!

- Advertisement -

Fostul primar din Stãnilesti, trimis în judecatã

DOSAR… Peste 230.000 de euro. Aceasta este suma cu care a prejudiciat bugetul de stat fostul primar al localitãtii Stãnilesti. Liviu Arhip, care a fost trimis în judecatã de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) alãturi de sotia fostului sef al ISU Vaslui, Gheorghe Striblea. Cei doi, alãturi de alte persoane din primãria Stãnilesti, sunt acuzati cã au încercat sã fure banii Uniunii Europene, folosindu-se de documente falsificate.

Liviu Arhip, în calitate de primar a semnat si a depus la agentia SAPARD un proces verbal de receptie si un raport de executie, ambele false, pentru a beneficia de o transã de bani dintr-un proiect de modernizare a sase kilometri din DN 24 A. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Agentia SAPARD a aprobat plata cãtre Consiliul Local Stãnilesti a sumei de 862.002,57 RON, echivalentul a aproximativ 235.590,63 euro, reprezentând fonduri SAPARD si fonduri de la bugetul de stat alocate în mod nelegal. “În demersul sãu, fostul primar din stãnilesti a fost ajutat de inculpatii Striblea Mãgdãlina, inginer proiectant în cadrul SC Striblea SRL Vaslui, realizator al proiectului tehnic, care a întocmit în fals referatul privind executia lucrãrilor, în timp ce inculpatii Serban Corneliu, diriginte de santier si secretar al comisiei de receptie, Drânceanu Gheorghe, Iordachi Radu Constantin, Zaharia Teodora si Pruteanu stefan, membri ai comisiei de receptie la terminarea lucrãrilor, au semnat procesul verbal de receptie în care s-a consemnat în mod nereal cã lucrãrile au fost finalizate”, se aratã în rechizitoriul DNA. În vederea recuperãrii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurãtor asupra unor bunuri imobile apartinând inculpatilor. Agentia de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit nu s-a constituit parte civilã în procesul penal, pânã la momentul sesizãrii instantei de judecatã.

Un drum cu probleme, rezolvate miraculos…

Povestea este simplã si destul de penalã: drumul judetean Gura Vãii-Pogãnesti a fost modernizat cu fonduri de la Uniunea Europeanã, în 2005, valoarea lucrãrilor fiind de aproape 1 milion de euro. Proiectant a fost desemnatã firma colonelului Striblea, reprezentatã oficial de d-na Magdalina Striblea, care trebuia sã supervizeze lucrãrile executate de o firmã din Iasi, Nova Construct. La jumãtatea lunii decembrie, conform informatiilor venite pe surse judiciare, Striblea sesizeazã agentia Sapard Iasi cã mai sunt unele lucrãri de finalizat si cã drumul în cauzã nu era gata, desi constructorul fãcea tot felul de presiuni pentru a-si primi si ultima transã de bani pe lucrare, sustinând cã totul este în regulã. Proiectantul face un fel de referat, pe care-l duce la Iasi, însã, din anumite considerente, nu lasã documentul acolo si-l înregistreazã la primãria Stãnilesti. Câteva zile mai târziu, chiar în preajma Crãciunului 2005, se face receptia drumului, în prezenta mai multor persoane implicate. Striblea, la finalul receptiei, face un alt document, în care scrie cã nu mai sunt probleme, deci banii trebuiau virati de la UE în conturile Nova Construct, sustin sursele noastre. Ca afacerea sã devinã penalã, cei de la firma de proiectare merg la primãria Stãnilesti si, în complicitate cu fostul primar Arhip, înregistreazã documentul în aceeasi zi si cu acelasi numãr de înregistrare ca acela în care semnala cã sunt probleme! Banii sunt virati imediat în conturile Nova Construct. Fostul primar Arhip face si el o gafã: întocmeste o hârtie de mânã, în care îi pune în vedere constructorului cã sunt unele lucruri de corectat, cu termen de finalizare luna iunie 2006.

Cazuri similare în judetul Vaslui

Prin 2007, cineva a sesizat procurorii DNA, mai ales cã firma de la Iasi nu corectase punctele trecute în nota fãcutã de mânã de primarul Arhip. Patronul firmei iesene moare, iar Nova Construct intrã în faliment. Politia merge la primãria Stãnilesti, unde descoperã cele douã documente semnate de proiectantul Striblea, ambele având aceeasi zi pe numãrul de înregistrare, plus acelasi numãr. Gãsesc si procesul-verbal fãcut de Arhip cu constructorul si încep verificãrile. Se contureazã mai multe infractiuni sãvârsite în scopul încasãrii de fonduri europene, la care pãrtas ar fi si fostul colonel. Conform unor surse locale, constructorul nu a mai venit niciodatã sã repare unele lucrãri la drumul Gura Vãii – Pogãnesti. Politia a ridicat zeci de kilograme de documente de la aceastã lucrare. Situatia de la Stãnilesti nu este singura de acest gen din judet. Primãria de la Bogdãnita are conturile blocate, din vina actualului primar. În 2010, Agentia Naționalã de Plãti a blocat conturile primãriei, pentru faptul cã lucrãrile la un drum nu s-au realizat conform caietelor de sarcini. Este vorba de drumul comunal 86, Coroiesti-Cârtibasi-Tunsesti, în lungime de patru kilometri, lucrare efectuatã în urmã cu sase ani de firma Hidrotehnica.

Oficial: DNA a pus sechestre pe bunurile celor vinovati!

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea în judecatã a inculpatilor:

ARHIP LIVIU, fost primar al comunei Stãnilesti, judetul Vaslui, în sarcina cãruia s-au retinut urmãtoarele infractiuni:

– folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitãtilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,

– douã infractiuni de fals intelectual si

– înselãciune cu consecinte deosebit de grave;

STRIBLEA MAGDALINA, inginer proiectant în cadrul SC Striblea SRL Vaslui, SERBAN CORNELIU, inginer constructor, IORDACHI RADU-CONSTANTIN, inginer constructor, DRÂNCEANU GHEORGHE, inginer proiectant în cadrul Serviciului de Proiectare -Finantare Europeanã din cadrul Consiliului Judetean Iasi, ZAHARIA TEODORA, secretar al Primãriei comunei Stãnilesti, judetul Vaslui, PRUTEANU STEFAN, inginer în cadrul Primãriei comunei Stãnilesti, judetul Vaslui, în sarcina cãrora s-au retinut urmãtoarele infractiuni:

– complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitãtilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,

– complicitate la infractiunea de înselãciune cu consecinte deosebit de grave,

– fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmãtoarea stare de fapt:

La data de 29 martie 2004, între Consiliul Local al Comunei Stãnilesti, judetul Vaslui (beneficiar) si Agentia SAPARD România (Autoritatea Contractantã) a fost încheiat contractul de finantare nerambursabilã pentru punerea în practicã a proiectului intitulat “Modernizare drum de interes local Gura Vãii ( DN 24A ) – Pogãnesti, 6,524 Km., comuna Stãnilesti, judetul Vaslui”. Contractul de executie a lucrãrilor a fost atribuit prin licitatie SC Compania Nova Construct SA Iasi.

În cursul lunii decembrie 2005, pentru a obtine în mod nelegal transa a patra din banii alocati în cadrul acestui proiect, inculpatul Arhip Liviu, în calitate de reprezentant al beneficiarului si primar al comunei Stãnilesti la acel moment, a semnat si depus la Autoritatea Contractantã mai multe înscrisuri false (proces verbal de receptie, raportul de executie) atestând, în mod nereal, cã lucrãrile pentru care a solicitat alocarea transei au fost realizate integral si în conformitate cu prevederile proiectului tehnic. În aceastã modalitate, Agentia SAPARD a aprobat plata cãtre Consiliul Local Stãnilesti a sumei de 862.002,57 RON (echivalentul a aproximativ 235.590,63 euro) reprezentând fonduri SAPARD si fonduri de la bugetul de stat alocate în mod nelegal.

În demersul sãu, inculpatul Arhip Liviu a fost ajutat de inculpatii Striblea Mãgdãlina, inginer proiectant în cadrul SC Striblea SRL Vaslui, realizator al proiectului tehnic, care a întocmit în fals referatul privind executia lucrãrilor, în timp ce inculpatii serban Corneliu (diriginte de santier si secretar al comisiei de receptie), Drânceanu Gheorghe, Iordachi Radu Constantin, Zaharia Teodora si Pruteanu stefan (membri ai comisiei de receptie la terminarea lucrãrilor) au semnat procesul verbal de receptie în care s-a consemnat în mod nereal cã lucrãrile au fost finalizate.

În vederea recuperãrii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurãtor asupra unor bunuri imobile apartinând inculpatilor” – comunicatul oficial DNA Iasi

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.