26.2 C
Vaslui
04-iul.-2022

Gaz Est, cu ochii pe instalatii

A VENIT IARNA… În plin sezon rece, furnizorul de gaze naturale din judet, Gaz Est Vaslui, este foarte atent la modul cum sunt utilizate instalatiile în case si apartamente, în conditiile în care consumurile au crescut foarte mult, fatã de lunile precedente. Aplicarea mãsurilor de sigurantã face ca judetul sã nu înregistreze niciun eveniment grav în ultimii ani, însã surprizele pot apãrea în orice clipã. “Suntem constienti cã aceste instalatii trebuie sã functioneze într-o sigurantã totalã si, de aceea, nu neglijãm niciun efort pentru actiunile de prevenire. Toate aceste mãsuri de preventie sunt reglementate de Autoritatea Nationalã pentru Reglementarea Energiei, pentru cã suntem rãspunzãtori de evenimente, dacã nu luãm toate mãsurile”, a spus Adrian Tighici, managerul Gaz Est.

Orice neatentie în exploatarea gazelor naturale poate produce pagube uriase si pierderi de vieti omenesti, mai ales în perioada de iarnã, când toatã lumea foloseste gaze la centralele termice proprietate. Operatorul Gaz Est a luat mãsuri foarte stricte, ca în fiecare an, pentru a evita orice eveniment nedorit. “Mentenanta sistemelor trebuie fãcutã cu costuri, care nu sunt chiar mici. Din acest motiv, al sigurantei consumatorilor si responsabilitãtii privind siguranta în exploatare a echipamentelor, aceste servicii nu vor fi trecute niciodatã în subordinea autoritãtilor locale. Suntem alãturi de autoritãtile locale, acolo unde avem parteneriate, pentru a presta servicii de calitate si investitii în parametrii asumati prin contractele de concesionare încheiate cu Ministerul Economiei. Este o situatie care se întâlneste si în Comunitatea Europeanã, unde aceste activitãti sunt controlate de stat, fiind servicii de interes national”, spune managerul Gaz Est.

“Cetãtenii trebuie sã înteleagã: nu facem azi case si cerem mâine extinderea retelelor”

Desi este lunã de iarnã, conducerea Gaz Est încearcã sã rezolve cât mai mult din solicitãrile primite, acolo unde existã toate conditiile legale, dar si când vremea o permite. “Extinderea retelelor de distributie trebuie sã se facã în conditii de eficientã economicã, fãrã a influenta pretul final al gazelor. De exemplu, toatã lumea vrea sã aibã acces la reteaua de gaze. Ori, dacã pe o stradã existã o densitate de abonati, operatorul poate realiza distributia, care se amortizeazã în 35 de ani, iar costurile sunt recunoscute de Autoritatea Nationalã pentru Reglementarea Energiei. Avem si situatii, în care, undeva la periferia oraselor, se construiesc case noi. Sunt cazuri în care avem o casã izolatã si alti doi-trei abonati, la distantã mare de acesta. În conditiile în care investitia nu este rentabilã si influenteazã negativ în costuri, alimentarea cu gaze a abonatului respectiv se poate face în douã moduri: printr-o cofinantare, cu aportul financiar al celui care solicitã extinderea, sau cofinantare din partea autoritãtilor locale. Pânã acum, nu am recurs la cele douã prevederi legale. Am cãutat în asa fel încât sã facem investitiile cu eforturi proprii, având în vedere cã situatia financiarã este destul de grea în zonã. Cetãtenii trebuie sã înteleagã cã nu facem astãzi case si mâine cerem racordare la reteaua de gaze”, a explicat Adrian Tighici, managerul Gaz Est.

Gaz Est a ajuns si la Simeria!

Investitiile rentabile fãcute în ultimii ani de Gaz Est Vaslui s-au cunoscut în pretul gazelor, care este la cel mai mic nivel din tarã. “Furnizãm gaze pe tot teritoriul României, având abonati inclusiv în zona Simeria, la primãria de acolo. Mai furnizãm gaze si în judetul Galati, în municipiul Bârlad, pentru cã abonatii din acest oras cunosc cã avem preturile la gaze mai mici cu 18% fatã de operatorul de zonã”, a mai spus directorul Tighici.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here