spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Gherghești, parohia unde hărnicia omului se întâlnește cu mila Domnului (FOTO)

- Advertisement -

ÎN CALEA TROIȚELOR… Parohia Gherghești din Protopopiatul Bârlad (Episcopia Hușilor) e locul pe care-l recunoști ușor urmând Calea Troițelor. Așa au denumit localnicii drumul care uimește pe fiecare călător de la Iana spre Chetrosu, întrucât pe marginea șoselei sunt zeci de troițe impozante, ridicate în ultimii 20 de ani. Elementele comune ale acestora este credința oamenilor și talentul dat de Dumnezeu preotului din satul Gherghești, părintele Ciprian Apopei. Cu o bogată activitate pastoral-misionară, licențiat în Istoria Artei Creștine, masterat în Teologie Dogmatică, părintele Ciprian a reușit în cei peste 20 de ani de slujire la Gherghești (a fost instalat aici ca preot în anul 2000) să desfășoare o serie de activități premiate de însuși Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, în 2017. De altfel, părintele a fost invitat, alături de ucenicii din parohie, elevi și tineri atrași de frumusețea credinței, de mai multe ori la Catedrala Patriarhală ca reprezentant al Episcopiei Hușilor în cadrul concursurilor catehetice anuale. Cu mâinile proprii, părintele Ciprian a pictat bisericile din satele Lunca, Micești și Gherghești, ridicând și în cătunul Soci o biserică, pe care de asemenea a pictat-o integral, lăcaș de cult sfințit în anul 2006.

2022 este, pentru Patriarhia Română, anul omagial al rugăciunii. Programul catehetic „Rugăciunea în viața mea” este un bun prilej pentru preotul paroh Ciprian Nicușor Apopei să organizeze mai multe activități în care să implice enoriașii parohiei, îndeosebi pe cei tineri. Recent a fost organizat un atelier de creație și pictură în care elevii școlii din Gherghești au avut de ilustrat o rugăciune („Crezul”, „Tatăl Nostru”, „Rugăciunea de seară”, „Rugăciunea de dimineață”, „Troparul Sfintei Cruci”), toate lucrările fiind apoi expuse. A fost realizat și un atelier de făcut prescuri, atât de necesare la cea mai importantă rugăciune din viața Bisericii: Sfânta Liturghie. Totodată, tinerii au putut participa la un atelier literatură, în care au deprins ritmul lecturilor bisericești. Au realizat citate despre rugăciune ale sfinților părinți pe care le-au așezat ca pe niște petale de frunze într-un pom al rugăciunii. Copiii au fost antrenați și în diverse jocuri interactive, precum găsirea în diferite cărți de cult („Psaltire”, „Sfânta Scriptură”, „Ceaslovul”) a unor cuvinte ce alcătuiesc o rugăciune, activitate realizată în colaborare cu profesoara de limba și literatura română Zoița Mocanu. Cei mai talentați copii au realizat poezii și eseuri despre rugăciune.

Proiectul “Colțul de rugăciune” al părinterului Ciprian Nicușor Apopei, un exemplu de urmat

Un moment extrem de emoționant a fost „Colțul de rugăciune”, în care enoriașii Parohiei Gherghești au învățat cum ar trebui să arate un loc intim de rugăciune în casa unui creștin și ce ar putea acesta să conțină: icoane, Sfânta Cruce, icoana hramului bisericii din sat, candela, metania, cățuia, plicul de anaforă și de tămâie, sticluța de aghiazmă, cărtea de rugăciune, un „Acatistier”, o „Biblie”, o „Psaltire” și alte cărți de învățătură creștină. Ghergheștenii s-au bucurat de prezența în cadrul grupului catehetic a unui meșter popular care construiește căsuțe și bisericuțe din… bețișoare de la înghețată sau bețișoare din lemn de mestecat în cafea, din conuri de brad sau cartoane, toate materiale reciclabile. Tot în cadrul proiectului „Rugăciunea în viața mea” a avut loc un concert, serbări cu caracter religios în care s-au intonat cântece religioase, pricesne, poezii, evenimente care au avut loc atât în parohie, dar și la Mănăstirea Florești și Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Ivănești. Tinerii s-au bucurat de excursii la mănăstirile nemțene Ceahlău și Pângărați, momente în care au avut loc susținerea unor mici activități legate de rugăciune. Tinerii din grup au avut ocazia să primească sfaturi duhovnicești din partea unor călugări de la aceste așezări monahale. Scopul acestor evenimente a fost închegarea unei frumoase familii parohiale creștine, care să deprindă aspectele frumoase ale vieții bisericești și să înțeleagă ce importantă este rugăciunea în viața creștinului.

Cadouri și buchete cu flori pentru familiile din Gherghești care au fiii plecați în străinătate

AMINTIRI… În 2021, în Anul omagial al pastorației românilor din afara granițelor, părintele Ciprian din Gherghești a dăruit cadouri buchete de flori mai multor familii care au copiii plecati la muncă peste granițe. Momentele emoționante au brăzdat cu lacrimi de dor obrajii părinților despărțiți de copiii lor prin distanțe geografice mult prea îndepărtate. Părintele a colindat satul, împreună cu un grup de elevi, vizitând mai multe familii. Drama acestora este imensă, multe dintre ele văzându-și urmașii foarte rar: familia Pascu are trei copii aflați la muncă în Franța; familia Cucu duce dorul a trei copii plecați în străinătate, iar nepoții rămași acasă în grija bunicilor; bunica Ileana Hurmuz are acum trei copii în străinătate, a avut patru plecați dincolo de granițe, însă una dintre fete a plecat la Domnul în 2020. “Le-am oferit celor vizitați daruri constând în pachete cu dulciuri, flori și mărțișoare, însă cred că cel mai important a contat faptul că le-am pășit pragul, că le-am cercetat sufletul, că i-am întrebat de copii. Am sperat ca acest gest să le mai aline dorul, să fie conștienți că nu sunt singuri, că nu sunt uitați aici în Gherghești”, ne-a spus preotul paroh Ciprian Apopei. Un moment emoționant a fost anul trecut, când Preasfințitul Părinte Ignatie a vizitat Parohia Gherghești, la finalul slujbei, ierahul Episcopiei Hușilor premiindu-le pe mamele care au copiii plecați dincolo de granițe.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.