spot_imgspot_img
12.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Ghid pentru escroci: cum să profiţi de pe urma şomerilor

- Advertisement -

În ultimele luni a explodat numărul anunţurilor de tipul „O mie de euro pentru trei ore pe zi”. Care este realitatea din spatele lor şi cine poate cădea în capcana falşilor angajatori?

Pentru zecile de mii de oameni care au rămas fără loc de muncă în ultimele luni, speranţele de a se reangaja se leagă, în mare măsură, de anunţurile de recrutare din publicaţiile de profil. Dacă răsfoieşti „Anunţul telefonic”, cel mai popular ziar de acest tip, este imposibil ca privirea să nu-ţi fie atrasă de zecile de oferte de tipul „Activitate colaborare, birou 3 h/zi, activi şi pensionari, câştig 1.000 euro, progresiv”. Pentru unii, este evident că o asemenea remuneraţie, raportată la un timp de lucru atât de scurt, ascunde ceva putred. Alţii cad însă în plasa acestor aşa-zişi angajatori – de fapt, membri ai unei reţele piramidale de „consultanţă marketing”, aşa cum se recomandă. Cu atât mai mult cu cât nu sunt acceptate decât persoanele cele mai vulnerabile, de peste 50 de ani, care au şanse minime să reintre pe piaţa muncii, aşa că pot fi mai uşor amăgite.

Activitatea expusă mai sus este, în final, o practică la limita legii. Există, însă, şi cazuri care frizează infracţionalitatea: „angajatorii” momesc candidaţii cu salarii de câteva mii de euro, iar la interviu le cer o taxă pentru diverse cursuri de specializare. Au acceptat? Perfect. În final, după câteva luni în care nu îşi primesc salariul, aceştia sunt nevoiţi să plece, pentru că, oricum, contractul încheiat nu era unul valid.

O mare parte din anunţurile de angajare sună prea bine ca să fie adevărate. Exemple de asemenea oferte-capcană au existat întotdeauna, însă numărul lor a crescut fulminant în ultimul an.

Un exemplu aparent complicat, dar foarte relevant pentru ce capcane există acum pe piaţa muncii: „Căutăm zece secretare, condiţii: studii minim opt clase, retribuţie 600 – 3.800 lei; 20 de consilieri şi consiliere în relaţii cu publicul: studii medii sau superioare, retribuţie 3.000 – 6.000 lei; 30 economişti, jurişti, avocaţi (urgent), ingineri, poligloţi, proiectanţi, programatori, specialişti în toate domeniile de activitate, pentru Grupul pentru Investigaţii Economico – Financiare, Bucureşti. Pentru persoanele din provincie se oferă cazare gratuită. Prezentarea se poate face direct la sediul nostru; aşteptăm provincia“. Aşadar, o firmă angajează „specialişti în toate domeniile de activitate“ pe salarii foarte bune, în actualele condiţii de pe piaţa muncii. Mai mult, are o metodă prolifică de recrutare: oameni care nu au aplicat niciodată la vreun post al GIEF sunt sunaţi şi chemaţi la interviu, propunere pe care puţini o refuză, ţinând cont de oferta salarială de mai sus. Ce spune una dintre candidatele care au dat curs invitaţiei? „Am ajuns la sediu, un loc deplorabil, unde te primeşte o tânără care îţi zice că va veni o maşină să te ducă la biroul domnului director. Ajungi apoi în casa misteriosului director, un bătrân care stă într-un dormitor mizerabil, cu haine aruncate peste tot, nici nu vreau să-mi amintesc. El îţi povesteşte ce trebuie să faci, respectiv să devii consultant pe fonduri europene, dar doar după ce achiţi un curs de specializare care costă o mie de lei. Evident, am plecat.“

Nu toţi cei care au trecut prin interviuri similare au fost la fel de perspicace. Zeci de tineri se căiesc acum pentru că n-au mirosit înşelăciunea şi şi-au petrecut câteva luni în firmă fără să fi primit vreun leu. În spatele afacerii de mai sus se ascunde un nume celebru pentru unii: Gheorghe Popilean. Acum în vârstă de 75 de ani, Popilean este cunoscut îndeobşte pentru Mondoprosper, o afacere piramidală operată la începutul anilor ’90. Este, însă, responsabil de un număr mare de alte înşelătorii, pe alocuri ridicole. Pentru unele a fost urmărit penal, ba chiar şi condamnat. Altele însă sunt încă în desfăşurare.

1.000 de euro pentru trei ore de muncă pe zi

La o simplă privire, mult peste jumătate din anunţurile de recrutare de pe site-ul anuntul.ro sunt pentru activităţi de videochat. Aproape cinic, pentru acestea nu se poate califica chiar oricine, întrucât majoritatea covârşitoare a angajatorilor din domeniu cer studii superioare. Chiar dacă şi acestea s-ar califica în categoria „ofertelor înşelătoare“, întrucât promit, unele, venituri de până la 5.000 de euro (iar în realitate în cele mai fericite cazuri câştigurile depăşesc 1.000 de euro), nu le vom trata în articolul de faţă.

Mult mai de interes este un alt tip de anunţuri, al căror număr ameninţă supremaţia celor de videochat. Sună cam aşa: „Activitate colaborare, birou 3 h/zi, activi şi pensionari, câştig 1.000 euro, progresiv“. Am sunat la câteva numere afişate în dreptul câtorva din aceste oferte. În cazul primelor două, după ce am apucat să-mi manifest interesul, mi s-a spus că nu mă calific şi mi s-a închis telefonul. La cel de-al treilea apel am aflat şi de ce: „Domnişoară, sunteţi mult prea tânără pentru ce căutăm noi.“ „Atunci, poate părinţii mei ar fi mai potriviţi?“ „Da, să ne sune dumnealor, dvs. aţi putea înţelege eronat ce oferim noi.“

Despre ce este vorba, de fapt?

„Este o activitate nouă, de consultanţă marketing, care constă în promovarea unor produse naturiste, mai ieftine decât în farmacii, care tratează 120 de boli şi nu au efecte secundare. Dvs. nu veţi fi angajat, ci colaborator, iar salariu nu aveţi la început, dar în timp or să vină şi banii, în funcţie de cum vă descurcaţi, dar şi de cât consumaţi. Pentru că trebuie să consumaţi şi dvs. nişte produse, pe care apoi să le promovaţi cum vă e mai uşor, prin telefon, prin bileţele lipite pe uşi, poate aveţi şi dvs. rude şi prieteni care au şi ei afecţiuni. E ceva similar cu sistemul Amway“, explică doamna Lili, posesoarea unuia dintre numele trecute în dreptul unui asemenea anunţ.

Sistemul piramidal de direct marketing făcut celebru de Amway este subiectul a zeci de cărţi, este studiat în facultăţile economice şi, în ciuda tuturor controverselor iscate, este considerat legal în mai toată lumea. În mod evident, nu la fel de corectă este maniera celor care publică anunţuri, cum este cel de mai sus, de a atrage viitori clienţi (sau, cum le spun ei, parteneri). Aceasta pentru că, de fapt, activitatea nu presupune vreo muncă de birou, firmele care o promovează nu acceptă decât o anumită categorie de persoane (deşi, măcar în teorie, discriminările nu sunt legal acceptate pe piaţa muncii), iar veniturile lunare la care pot spera candidaţii nu vor depăşi niciodată 300 de euro.

10.000 euro este salariul promis de o agenţie imobiliară din Capitală pentru „angajaţi cu sau fără experienţă, de orice vârstă şi sex“

capital.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.