spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Goana dupã locuri la grãdinitã

- Advertisement -

STRES Teoretic, ar trebui sã fie destule locuri disponibile la grãdinitele si cresele din judet, mai ales cã grupa pregãtitoare a fost trecutã la învãtãmântul primar. Practic, pentru orice pãrinte grijuliu, goana dupã un loc la o grãdinitã bunã, sau în grupa unei educatoarele bine pregãtite, a început deja. Mai mult decât atât, în aceastã perioadã, copiilor trebuie sã li se facã si analizele medicale obligatorii pentru înscrierea în unitãtile de învãtãmânt, analize care, în functie de laboratorul la care se apeleazã, poate scoate bani frumosi din buzunarul pãrintilor.

Cu toate cã, începând din acest an Ministerul Educatiei a elaborat un calendar pentru înscriere, a început deja goana pentru un loc la grãdinite. Teoretic, este vorba de douã etape, prima în 31 martie, pentru copiii care frecventeazã grãdinita în acest an scolar si care trebuie sã se reînscrie,în perioada 1 – 30 aprilie desfãsurându-se etapa pentru copiii nou-veniti în grãdinite. Practic, la cea mai mare parte din grãdinitele din oras, pãrintii deja au început discutiile cu educatoarele, pentru a fi siguri cã odraslele lor ajung pe mâini bune, si cã nu vor trebui sã-i tinã acasã, din lipsã de locuri. În general, aceste înscrieri vor avea loc dupã înscrierile în clasa pregãtitoare, tocmai pentru cã erau copii care nu erau decisi dacã sã meargã la sase ani la scoalã sau sã rãmânã la grãdinitã. În linii mari, criteriile de înscriere a copiilor sunt similare cu cele pentru înscrierea la scoalã. Prioritate au copiii din zonã, adicã cei care locuiesc la o adresã arondatã grãdinitei de circumscriptie. De asemenea, conteazã dacã micutii respectivi au frati în grãdinitã. Alte criterii de departajare constau în existenta unui certificat medical de încadrare în grad de handicap sau existenta unui document care dovedeste cã micutul este orfan de ambii pãrinti sau provine de la o casã de copii. Avantajati la înscriere sunt si copiii orfani de un pãrinte sau proveniti din familii monoparentale. Datoritã modificãrilor legislative pentru anul scolar 2012 – 2013, cu privire la grupa pregãtitoare, care va fi integratã în cadrul scolilor, în acest an vor fi disponibile mai multe locuri pentru prescolari ca pânã acum.

Micutii, la control!

Pe lângã stresul gãsirii de locuri în cele mai bune grãdinitã, si, pe cât posibil, în grupele cu cele mai bune educatoare, pãrintii mai trebuie sã fie pregãtiti si financiar. Pe lângã hainele de schimb, eventual pijamale sau trening, si jucãrii, mai este nevoie si de efectuarea unui set de analize. Astfel, obligatoriu trebuie prezentate buletinele de analize coproparazitologice, exudatul faringian si, în unele cazuri, examenul de coproculturã. Preturile sunt diferite de la un laborator la altul, de exemplu, cele trei analize, la Teoclinic costând 5, 15 si respectiv 20 lei, pe când, la laboratoarele Directiei de Sãnãtate Publicã, preturile sunt aproape duble, de 12, 25 si respectiv 35 lei, în cazul coproculturii. În general, nu este nevoie de programare, dar, pentru coproculturã, este nevoie de un recipient special, care poate fi procurat gratuit de la laboratorul la care se apeleazã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.