spot_imgspot_img
15.4 C
Vaslui
25-sept.-2023

Greva profesorilor se suspendã, elevii revin la clasã în ultima sãptãmânã de scoalã!

- Advertisement -

FINAL… Sindicalistii din învãtãmânt au suspendat greva. Decizia a fost conditionatã de „instituirea, în ordonanta de urgentã ce urmeazã a fi aprobatã în sedinta de Guvern prin articol distinct, a: principiului potrivit cãruia salariul de bazã al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat cunoscut si care reprezintã 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public; acordãrii primei transe de majorare salarialã (50% din cresterea salarialã prevãzutã de noua lege a salarizãrii) de la 01.01.2024.”, se aratã într-un comunicat de presã al sindicatelor din învãtãmânt. Profesorii se întorc la catedrã pentru ultima sãptãmânã din acest an scolar.

Ordonanta de urgentã 57/2023, cu majorãrile salariale pentru profesori aprobate de Guvern, a fost adoptatã ieri. Potrivit ministrului Educatiei, salariul net al unui debutant va fi de 3.308 lei. „Vã dau niste exemple, dacã doriti, de crestere pentru un profesor cu studii superioare de lungã duratã, debutant, vechime în învãtãmânt de pânã la 1 an. Salariul de bazã creste de la 4.098 lei la 5398 brut, crestere de 31,72%. La aceastã crestere se adaugã sporul de suprasolicitare neuropsihicã de 10% care înseamnã 307 lei brut. Salariul minim net în platã va fi de 3.308 lei. Un alt exemplu, profesor studii superioare de lungã duratã, grad didactic II, între 15 si 20 de ani vechime în învãtãmânt, salariul de bazã creste de la 5.368 lei la 6.947 lei brut, cresterea fiind de 29,41% si aici se adaugã sporul de suprasolicitare neuropsihicã 535 lei brut. Salariul minim net în platã va fi de 4.339 lei. Dacã adãugãm si sporul de dirigentie, care se acordã la aproximativ 70% dintre cadrele didactice, care înseamnã încã 695 lei brut, în acest caz, salariul net va fi 4.742 lei. Pentru didactic auxiliar, bibliotecar gradul 1, peste 25 de ani vechime în învãtãmânt, salariul de bazã creste de la 5412 la 7.032 lei brut, crestere de 29,93%. Am pus la dispozitie încã de ieri tuturor inspectorilor, tuturor directorilor, inclusiv federatiilor sindicale, calculele pe grile, în asa fel încât sã se vadã pentru fiecare functie, pentru fiecare grad si pentru fiecare gradatie de vechime care vor fi cresterile efective”, a spus ieri, dupã sedinta de Guvern, ministrul Educatiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Bine că am stat acasă, daca mai stăteau în grevă intrăm direct in vacanta și ne încheiau și mediile fara multe note. Acum să vedeți cate lucrări ne dau profii până intrăm în vacanta. Trebuie sa arate și ei ca-si merita mărirea salariului.

  2. …..prin aceste cresteri salariale nejusticate pentru anumite sectoare (invatamant ,politie ,sanatate ,etc ) ,va creste presiunea pe buget si de aici vor rezulta majorari de taxe ,impozite ,contributii …etc .Cei care fac greva nu s-au gandit sa-i intrebe pe cei de la care le vin salariile (cei care produc ceva in tara asta ) dacă sunt multumiti de rezultatul muncii lor………sau dacă stiu că unora dintre ei le-au scazut veniturile cu vreo 25% datorita modificarilor codului fiscal de la sfarsitul anului trecut !Dar majoritatea lor cer numai drepturi ,nestiind ca acesta vin la pachet cu niste obligatii corelative !

  3. Profesorii revin direct in vacanta! Peste tot se vorbeste de drepturile salariale, dar de munca, performanta, etc? Materia pierduta cine le o va preda elevilor ca la examen nu intereseaza pe nimeni ca a fist proful in greva, probabil va trebui recuperata la pregatire pe bani frumosi si nefiscalizati! Numai escroci peste tot, tara asta nu si mai va reveni vreodata!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.