Ghinion pentru primarii vasluieni
CU OCHII PE GUNOI… Nimeni nu poate spune, în acest moment, când va fi gata groapa de gunoi temporarã de la Perieni. Vãzutã ca o solutie salvatoare de cãtre administratia judeteanã, groapa de gunoi din apropierea Bârladului s-ar putea deschide undeva în luna martie, cel mai devreme, dacã vremea se stricã si vin ninsori peste tot judetul. Desi a trecut o sãptãmânã de la sedinta cu primarii, cei care au aprobat aceastã locatie, conducerea CJ Vaslui nu a miscat niciun pai de pe terenul din Perieni, cãutând în continuare tot felul de variante de amenajare. În acest timp, Brãila anuntã cã nu mai primeste masinile cu gunoi din judetul Vaslui, sub nicio formã, desi Buzatu sustine cã ar putea sã se prelungeascã termenul de depunere dupã 1 decembrie. Este un blestem pentru primarii din judetul Vaslui, iar luna decembrie va însemna oficializarea crizei gunoaielor, cu munti de deseuri menajere în toate comunele, orasele si municipiile. Colac peste pupãzã, Comisariatul Gãrzii de Mediu a prezentat ieri un raport, care face praf investitiile europene ale CJ Vaslui.
„În prezent, în judetul Vaslui managementul deseurilor municipale nu se realizeazã la standardele europene. Deseurile colectate de operatorii de salubritate din Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti sunt transportate în vederea eliminãrii la depozitul ecologic de la Muchea, judetul Brãila, conform contractului valabil pânã la data de 31 decembrie 2017. Statiile de transfer existente nu permit o colectare selectivã de calitate. Nu existã statii de compostare, instalatii de tratare mecano-biologicã a deseurilor, instalatii pentru tratarea termicã a deseurilor menajere, iar modul de depozitare si eliminare a deseurilor este neconform si necorespunzãtor normelor si directivelor Uniunii Europene”, scrie în raportul semnat de seful Gãrzii de Mediu Judetene. Cum adicã, nu avem nici acum, dupã investitii de 46 milioane de euro, statii de transfer la standardele UE?
Trei depozite de deseuri sunt închise, dar nu prea, constatã seful Gãrzii de Mediu
Din 68 de depozite de deseuri neconforme de la nivel national, 28 sunt depozite de deseuri municipale, iar 40 sunt depozite pentru deseuri industriale (26 deseuri periculoase si 14 deseuri nepericuloase). Judetul Vaslui se regãseste în lista de depozite cu cele trei platforme de depozitare a deseurilor menajere de la Bârlad, Negresti si Husi, neavând depozite industriale neconforme. „Lucrãrile de închidere la cele trei depozite sunt finalizate, urmând ca procesul-verbal de inspectie finalã sã fie încheiat dupã remedierea lucrãrilor la depozitul Husi. Drumul perimetral si zona de nord-vest au fost afectate de alunecãrile de teren cauzate de conditiile meteo nefavorabile. Existã posibilitatea întocmirii procesului-verbal de inspectie finalã pentru Bârlad si Negresti printr-o receptie partialã a lucrãrilor din cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deseurilor solide în judetul Vaslui” derulat de Consiliul Judetean Vaslui. În perspectivã, eliminarea desurilor se va realiza la depozitul Rosiesti. Noul depozit ecologic este incadrat în clasa „b” doar pentru deseuri municipale nepericuloase, cu o capacitate totala de 3.760.460 mc si o duratã de functionare de 25 ani. Asigurarea unor procente de colectare a deseurilor de 100% în zonele urbane si 95% în zonele rurale, cu o ratã totalã de reciclare de 55%, vor fi realizate de proiectul SMID implementat de Consiliul Judetean Vaslui”, sustine Gabriel Laic, comisar-sef al Gãrzii de Mediu judetene.
Iatã ce va face Garda de Mediu de la Vaslui, în 2018
Comisariatul Judetean Vaslui va fi cu ochii pe proiectul CJ Vaslui, în perioada urmãtoare. Vom monitoriza managementul deseurilor din judetul Vaslui – finalizarea procedurilor de închidere a depozitelor Bârlad, Husi, Negresti; reglementarea, operarea, monitorizarea si gestionarea deseurilor de serviciile de salubrizare din aria de competentã a unitãtilor administrativ teritoriale (colectare, reciclare, transport, depozitare). Remarcãm si lipsa epurãrii apelor uzate – capacitãti de epurare inexistente în orasul Negresti si lipsa sistemului de canalizare în marea majoritate a zonelor rurale”, mai sustine seful Gãrzii de Mediu.