spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Gunoiul de grajd, combustibil ecologic de calitate

- Advertisement -

SOLUTIE Folosit drept combustibil solid, gunoiul de grajd se dovedeste a fi o sursã importantã de încãlzire pentru vasluienii cu posibilitãti reduse. În zonele unde pãdurile lipsesc, oamenii amestecã bãlegarul cu paie, îl usucã si îl aruncã apoi în sobe speciale, în loc de lemne. E o metodã eco, ieftinã, la îndemânã si foarte eficientã, pe care o aleg din ce în ce mai multi gospodari.

Bãlegarul nu mai e folosit demult doar ca îngrãsãmânt în agriculturã. În multe zone din judetul Vaslui, cu preponderentã pe Valea Prutului, acolo unde nu sunt pãduri, oamenii îsi încãlzesc locuintele pe perioada sezonului rece cu ajutorul bãlegarului uscat si amestecat cu paie. Conditia este sã aibã sobe speciale. Asta presupune ca gura sobei sã fie în spatele casei, din cauza fumului si a mirosului puternic, iar plita sã fie în camerã. Cãldura astfel obtinutã se mentine mult timp. Cheltuielile sunt mici, iar beneficiile mari. De o viatã, domnul Sandu Constantin foloseste balega de la animale drept îngrãsãmânt, dar a aflat cã si pentru încãlzirea spatiilor amestecul cu resturi vegetale este numai bun, asa cã nu exclude posibilitatea ca, pe viitor, sã procedeze la fel. „Se procedeazã în felul urmãtor: se iau fâsii mai mari de gunoi de grajd, împreunã cu partea paioasã, se amestecã, se umezeste bine si se fac chirpici sau cãrãmizi mari, asa cum se numesc ele popular, în Moldova. Dupã ce se usucã, aceste cãrãmizi se pun la adãpost si se folosesc iarna, în sobe amenajate special. E o solutie mai ieftinã fatã de lemn, e mai eficientã si tine cald. La noi în zonã, e o metodã mai nouã. Mai veche este în sudul tãrii, dar au început oamenii si din comuna noastrã sã o utilizeze. E vorba, în special, de cetãtenii care au materia primã la îndemânã”, a spus gospodarul.

O afacere neexploatatã încã

Si viceprimarul din comuna Miclesti, Dumitru Topale, considerã cã bãlegarul este un combustibil solid extrem de folositor. „Balega are o putere caloricã mare. Se foloseste, în special, în zonele unde sunt putine pãduri. Soba trebuie sã aibã gura în spatele casei, pe acolo se alimenteazã, iar în fatã, în camerã, plita e caldã. E un combustibil bun, ieftin si puternic. Oamenii îl folosesc mai mult ca îngrãsãmânt, dar pe Valea Prutului, la Vetrisoaia, de exemplu, gospodarii îsi încãlzesc casele în acest mod de generatii întregi. Cred cã dacã românii ar sti sã profite la maxim de gunoiul de grajd, în timp, acesta ar putea ajunge la mare cãutare. De ce nu, ar putea fi o afacere rentabilã pentru marii crescãtori de animale!”, a declarat viceprimarul comunei Miclesti. La scarã industrialã, bãlegarul este introdus într-o instalatie care îl usucã, iar apoi îl preseazã. Rezultã peletii, care sunt arsi în centrale eco-speciale. Ungurii ne-au luat-o demult înainte. Ei au mirosit aceastã afacere si produc anual sapte milioane de tone de peleti. Noi am putea sã facem 10 milioane, dar încã stãm pe gânduri. Ar fi cazul sã ne grãbim, mai ales cã autoritãtile vor prelungi si în 2012 programul Casa Verde. În plus, vor aloca cu 25% mai multe fonduri ca în 2011.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.