spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Guvernul încearcã sã-i convingã pe profesori sã renunte la grevã cu un memorandum. Iatã ce promisiuni cuprinde documentul

- Advertisement -

NEGOCIERI… Greva profesorilor a intrat într-o nouã etapã, cea a dezbaterilor pe seama unui memorandum al Guvernului, care sã garanteze cresterile salariale ale acestora. Potrivit memorandumului publicat ieri pe site-ul Ministerului Educatiei, viitoarea grilã de salarizare va folosi ca sistem de referin salariul mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Documentul urmeazã sã fie adoptat în sedinta Executivului de azi, 8 iunie, si va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru „a consolida garantiile guvernamentale privind prioritizarea Educatiei în viitoarea grilã de salarizare si utilizarea ca sistem de referin a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Garantiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate si la nivelul Coalitiei de guvernare, ai cãror lideri si le-au însusit în cadrul unui Angajament politic, se aratã într-un comunicat al Guvernului.

În memorandum sunt precizate atât proiectele aflate în derulare pentru dezvoltarea infrstructurii scolare, cât si investitiile ce urmeazã sã fie fãcute: „La nivel national, se vor achizitiona aproximativ 3.200 de microbuze scolare electrice, investitia totalã alocatã fiind de 250 de milioane de euro. Peste 500 de milioane de euro sunt investite pentru reducerea abandonului scolar (Runda I si II din Programul National pentru Reducerea Abandonului scolar). Banii primiti de cãtre unitãtile de învãtãmânt pot fi utilizati pentru prevenirea si reducerea abandonului scolar la nivel gimnazial, îmbunãtãtirea rezultatelor obtinute de elevi la evaluarea nationalã de la sfârsitul clasei a VIII-a si pentru îmbunãtãtirea tranzitiei de la învãtãmântul secundar inferior la cel superior”, se aratã în memorandum. Alte investitii: cel putin 90 servicii complementare de educatie timpurie vor fi înfiintate prin fonduri PNRR, pentru asigurarea a 4500 locuri pentru copii care nu au acces în crese si grãdinite. 124 de crese de stat vor fi construite prin programul guvernamental „Sfânta Ana” în valoare totalã de peste 334 de milioane de euro, derulat de Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Administratiei (Componenta C15 din PNRR). 14 licee, 15 scoli si 2 grãdinite încadrate în clasa de risc seismic I vor fi consolidate, reabilitate, modernizate si eficientizate energetic, prin Programul National de investitii „Scoli Sigure si Sãnãtoase”, derulat de Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Administratiei. Unitãtile de învãtãmânt care beneficiazã de investitii sunt din judetele Bucuresti, Bacãu, Brãila, Buzãu, Dâmbovita, Dolj, Harghita, Ilfov, Iasi, Maramures, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Tulcea, Timisoara, Teleorman, Vrancea si Vaslui”, se aratã în memorandum.

Promisiune: profesorii vor primi, când se vor pensiona, o primã – echivalentul a douã salarii de bazã

De asemenea, documentul cuprinde si o serie de mãsuri ce urmeazã sã fie adoptate si implementate ulterior promulgãrii proiectelor de legi privind învãtãmântul preuniversitar si superior. Acestea vizeazã atât sprijinul ce va fi acordat personalului didactic din învãtãmânt, cât si dezvoltarea infrastructurii scolare: „sustinerea cadrelor didactice care ocupã un post didactic în zone defavorizate – ele vor primi o primã de instalare egalã cu 5 salarii minime brute pe tarã; Alocarea sumelor necesare pentru a deconta naveta personalului din învãtãmânt din bugetul de stat; Reducerea normei didactice cu 2 ore sãptãmânal pentru personalul didactic de predare si de instruire practicã, cu o vechime în învãtãmânt de peste 15 de ani si gradul didactic – fãrã diminuarea salariului; Recunostinta fatã de personalul didactic care se pensioneazã: atunci când înceteazã contractul de muncã, vor primi o primã – echivalentul a douã salarii de bazã; Având în vedere responsabilitãtile si volumul de muncã al directorilor unitãtilor de învãtãmânt si al inspectorilor, ei vor beneficia de concediu de odihnã suplimentar, conform Contractului Colectiv de Muncã Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivã Învãtãmânt Preuniversitar; Cadrele didactice care coordoneazã implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învãtãmânt pot beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore/sãptãmânã; Înfiintarea Programului national de stimulare a excelentei didactice si a unui fond de premiere pentru activitate suplimentarã, la dispozitia directorului (în limita a 2% din fondul de salarii), crescând astfel autonomia scolilor în a recunoaste meritele celor care fac performantã”, se aratã în memorandum.

Vicepresedinte FSLI: „vom analiza acest proiect al memorandumului, pentru cã nu vreau sã ajungem în situatia în care rãmânem doar la nivelul de promisiuni”

Sindicalistii din învãtãmânt au anuntat cã vor analiza foarte bine memorandumul, iar apoi vor lua o hotãrâre în ceea ce priveste greva: „Noi am cerut un act normativ care sã fie publicat în Monitorul Oficial. Am cerut ca viitoarea lege a salarizãrii sã nu fie etapizatã pe un timp îndelungat si sã fie datã din primul an, în 2024, dacã se poate în ianuarie. Prin urmare, noi mentinem aceastã cerintã. Sigur cã vom analiza foarte clar si acest proiect al memorandumului si vom vedea si ce efect juridic poate sã aibã, pentru cã nu vreau sã ajungem în situatia în care rãmânem doar la nivelul de promisiuni. Îmi aduc aminte de ultimul acord semnat cu mare fast la Alba Iulia si care nu s-a respectat. Prin urmare, neîncrederea aceasta a crescut pe an ce a trecut si e firesc sã cerem aceste garantii clare publicate în Monitorul Oficial, tocmai pentru a nu veni cineva sã spunã n-a fost semnat de mine, nu v-am promis eu s.a.m.d. Prin urmare, e clar cã ne dorim ca investitiile în învãtãmânt sã se facã pe cele douã paliere. E vorba despre resursa umanã, motivarea si de aceea insistãm pe aceastã viitoare lege a salarizãrii sã se respecte acest principiu si a doua chestiune, finantarea întregului sistem de educatie, în ceea ce priveste infrastructura si nu doar infrastructura”, a spus vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt, George Purcaru, ieri, la Digi24.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Minciuni ,manipulare si hotie.
    Am să vă cred domnilor profesori …..atunci cănd nu am să mai văd liderii vostri de sindicat adică borfașii la mafiuța TV seară de seară unde sunt atotstivuitori vorba lui Borcea ,cănd directorii de școli nu vor mai fi numiți de partide ,inspectorii la fel cănd nu veți mai lua note de 1,2 și 3 la examene și lista-i lungă !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.