Guvernul n-are habar de spitalul din Negresti!

PROBLEMÃ Ministerul Sãnãtãtii asteaptã vesti despre soarta Spitalului Negresti, mai ales cã, de 2 ani, nu pare sã mai stie mare lucru despre situatia sa! Cel putin asa se întelege dintr-un rãspuns formulat în urma unui demers fãcut de senatorul PNL de Husi, dr. Nelu Tãtaru, privitor la unitatea spitaliceascã din Negresti, despre care ministrul Sãnãtãtii spune cã nu a mai primit nicio veste tocmai din 2012, de când Prefectura Vaslui i-a solicitat detalii despre comunicarea conditiilor de înfiintare a unui Centrul de Sãnãtate Multifunctional.

În 2011, când ministrul Sãnãtãtii de la acea vreme, a decis sã închidã, de-a valma, unitãti medicale din România, spitalul Negresti a fost, probabil, singura institutie, pe care s-a pus lacãtul chiar dupã ce, o investitie fabuloasã de un milion de euro, a transformat-o într-o unitate modernã, bine dotatã, gata sã salveze sãnãtatea a peste 50.000 de oameni. Acest “detaliu” nu a contat în fata reformei ministeriale, asa cã, de atunci, soarta spitaluluid e la Negresti a fost incertã. Unii au luptat (si spun cã mai luptã) pentru redeschiderea spitalului, altii au vãzut solutia într-un parteneriat public-privat, iar, de curând, Consiliul Judetean a afirmat, optimist, cã pânã la sfârsitul anului, spitalul Negresti va fi redeschis, ca o sectie a Spitalului Judetean de Urgentã (SJU) Vaslui. Interesant este cã Ministerul Sãnãtãtii nu pare sã fie la curent cu planurile ambitioase ale vasluienilor. Senatorul PNL de Husi, dr. Nelu Tãtaru l-a interpelat pe ministrul Sãnãtãtii, cerându-i o solutie pentru acest spital, deosebit de necesar. “Vedeti, aici este problema: nu existã o cooperare eficientã între decidentii îndrituiti sã actioneze pentru buna functionare a sistemului sanitar, fie ei locali, fie ei centrali; nu avem un plan amplu, concret si complex, de sustinere si dezvoltare a actului medical ce, în viziunea mea, obligatoriu trebuie sã fie acolo unde pacientii au cu adevãrat nevoie de el. E inacceptabil ca la Negresti sã fie un spital proaspãt modernizat, dar oamenii sã facã zeci de kilometri, pentru o retetã, pentru un tratament competent. De aceea, tin foarte mult la redeschiderea acestei unitãti si, recunosc, mã asteptam ca rãspunsul Ministerului Sãnãtãtii sã fie mai documentat si sã continã cel putin o solutie viabilã de rezolvare a situatiei, în beneficiul a peste 50.000 de oameni. Eu asta am cerut în interpelarea mea! De aceea, personal, voi insista cu demersurile. Redeschiderea spitalului este o necesitate stringentã”, a spus senatorul PNL de Husi, Nelu Tãtaru.

Ministerul Sãnãtãtii “din 2012 nu s-a mai primit nicio solicitare”!

RESEMNATI “Referitor la interpelarea dumneavoastrã, privind situatia Spitalului Orãsenesc Negresti, vã comunicãm urmãtoarele: Spitalul Orãsenesc Negresti, figureazã pe anexa nr. 2 pe H.G. 212/2011, pentru aprobarea programului de interes national “Dezvoltarea de retele nationale de cãmine pentru persoane vârstnice”. Aceste unitãti sanitare se puteau reorganiza în cãmine pentru persoane vârstnice, în functie de optiunea admnistratiei publice locale, care a preluat managementul acestora. Administratia publicã nu a dorit accesarea programului mai sus mentionat si aceastã unitate nici nu a fost desfiintatã. Urmare adresei institutiei Prefectului nr. 4756/2012, prin care se preciza cã se doreste înfiintarea uni Centrul de Sãnãtate Multifunctional, cu pesonalitate juridcã, în spatiul fostului Spital Orãsãnesc Negresti, am trimis o adresã în care se comunica modalitatea de înfiintare a acestei unitãti sanitare. De la acea datã, nu s-a mai primit nicio solicitare”, a comunicat ministrul Sãnãtãtii, Nicolae Bãnicioiu, senatorului PNL de Husi, dr. Nelu Tãtaru.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ