spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
23-apr.-2024

Haitele Iasului, pe cartiere

- Advertisement -

Municipalitatea pare sa fi pierdut batalia cu maidanezii, care practic sufoca unele cartiere. Statisticile oficiale arata ca numai anul trecut au fost prinsi peste 9.000 de ciini, in timp ce Salubris estima ca in tot Iasul sint 6.000 de maidanezi. Zilnic se prind cite 30 de exemplare, fapt care nu se observa insa deloc pe strazi. Oficialii dau vina pe proprietarii care nu-si sterilizeaza ciinii. Nici o amenda nu a fost insa aplicata acestora. In schimb, pentru „gestionarea” unui ciine comunitar se cheltuiesc 130 de lei. Daca edilii nu-si fac treaba, pentru a sti macar unde sa fiti mai atenti la ciini „Ziarul de Iasi” va prezinta astazi o „harta” a haitelor Iasului, pe cartiere, realizata in functie de numarul capturilor facute de Salubris in ultimii ani.

Ciinii fara stapin reprezinta o „reduta” de neinvins pentru municipalitate. Lupta cu maidanezii pare pierduta pentru Salubris si Primarie. Numarul ciinilor care au pus stapinire pe strazile din municipiu a depasit demult orice estimare oficiala.

Daca anul trecut edilii locali estimau un numar de 6.000 de patrupede aflate in libertate, la sfirsit de an statisticile aratau ca s-au prins peste 9.300 de animale. Nici o oficialitate nu mai inainteaza un termen ferm pina la care problema ar urma sa fie rezolvata.

Cei mai multi ciini: CUG si Dacia-Alexandru

An de an, municipalitatea cheltuieste peste un milion de lei pentru a gestiona problema ciinilor vagabonzi. Banii par a fi cheltuiti in van, rezultatele fiind practic inexistente. In martie 2010, viceprimarul Romeo Olteanu facea o estimare de 6.000 de maidanezi aflati in libertate.

Statisticile Salubris arata cit de departe era de realitatea estimarea facuta. In acelasi an, la nivelul municipiului Iasi au fost gestionati in total 9.371 ciini. Zonele cu „densitatea” cea mai mare de maidanezi au fost in 2010 Podu Ros-Nicolina-CUG, cu 1.527 de patrupede, si Alexandru cel Bun-Dacia, cu 1.438 de ciini. Pe locul trei se afla zona Tatarasi-Metalurgie, unde au fost prinsi 1.281 de maidanezi. Tot cu peste o mie de ciini care au trecut pe la Salubris se numara zonele Canta – Pacurari si Bucium. In Copou-Sararie si Frumoasa-Bularga s-a gestionat acelasi numar de ciini, respectiv 694. Daca numarul ciinilor prinsi ar fi proportional cu numarul celor existenti in libertate, iesenii din Podul de Piatra – Nicolae Iorga – Cantemir s-ar putea considera fericiti.

Statisticile Salubris arata ca aici s-au prins cei mai putini maidanezi, mai exact 113. Tot in aceasta zona, in 8 luni din 2010 nu s-a prins nici un ciine.

Nici o amenda, desi exista posibilitatea

Cine crede ca in acest an numarul ciinilor aflati pe strazi este mai mic decit in 2010 se insala amarnic. In primele trei luni din acest an s-au prins cam toti atitia ciini ca in perioada similara a anului trecut. Daca in perioada ianuarie-martie 2010 au fost capturati 1.775 de ciini, in acest an, in aceeasi perioada, s-au prins 1.740 de maidanezi. Conducerea Salubris se apara si sustine ca se fac toate eforturile de a tine in friu problema ciinilor maidanezi.

Ion Apostol, directorul Salubris, a specificat ca sint probleme cu patrupedele fara stapini in Zona Industriala, dar si la familiile care stau la case. „Daca mai sint citeva sute in zonele industriale, cum ar fi fostul CFS sau Tepro, ciinii respectivi se inmultesc. Noi tot am mai facut actiuni, dar fenomenul inca exista. Si la case sint probleme. Oamenii mai dau drumul la ciini pe strada si se inmultesc. Si cind au pui, ii lasa tot pe strada. Pentru cei de la case si care au ciini metisi este obligatoriu, dar si gratuit in ceea ce priveste sterilizarea ciinilor. Am facut actiuni in acest sens si cu cei de la Politia Comunitara. Probleme sint si cu iubitorii de animale de la blocuri, care la aparitia hingherilor nostri iau animalele in casa scarii sau chiar in casa ori devin chiar violenti”, a declarat Apostol.

Desi exista posibilitatea aplicarii de amenzi celor care refuza sa accepte sterilizarea ciinilor sau celor care agreseaza hingherii, nici o astfel de sanctiune nu a fost aplicata. „Pina acum s-au dat somatii si avertismente. Sanctiuni nu au fost aplicate. Vom relua actiunile de control si, acolo unde am dat deja avertismente si somatii si nu s-a facut nimic, vom da sanctiuni. A fost vizata in special zona Tatarasi, Aviatiei, Moara de Vint, unde sint case. De saptamina viitoare vom relua actiunile si vom acoperi si alte zone. In prima faza vom da somatii, urmind ca in cazul in care este rea-vointa sau proprietarul respectiv nu face nimic, sa aplicam sanctiuni. Va pot spune ca au fost situatii in care oamenii s-au bucurat cind au aflat ca au posibilitatea de a-si steriliza ciinii si au inteles necesitatea unei astfel de actiuni”, a declarat Alexandru Hordila, seful Politiei Locale Iasi. Cei care refuza sau nu-si sterilizeaza ciinii risca amenzi de minimum 200 de lei.

1,2 milioane lei cheltuiti fara nici un efect

Acesta a precizat ca sint mai multe explicatii pentru diferentele in ceea ce priveste numarul ciinilor prinsi in cartiere. „Depinde de suprafata zonelor respective, daca sint firme, case, numarul de ciini. Speram sa se faca si padocul de la Tomesti si atunci sa mai luam din ciinii de pe strazi. Nici legislatia nu ne ajuta prea mult. Este o dezbatere si la nivel national cu privire la problema ciinilor comunitari”, a mai declarat Apostol.

Si viceprimarul Romeo Olteanu este de parere ca padocul de la Tomesti va duce la micsorarea numarului de ciini de pe strazi. „Ciinii bolnavi sau batrini sint eutanasiati. Ceilalti sint sterilizati si apoi relocati in teritorii. In prezent, avem locuri pentru 300 de ciini. Sper ca prin toamna sa fie terminate lucrarile la padocul de la Tomesti, unde capacitatea este de 2.500-2.800 ciini, si atunci vor mai disparea de pe strazi. Nu cred ca in Consiliul Local s-ar aproba o hotarire de eutanasiere a ciinilor vagabonzi”, a mentionat Olteanu.

Viceprimarul a declarat ca o alta problema a ciinilor ce par „fara numar” de pe strazi tine de „exporturile” din localitatile invecinate. „Au fost semnalate mai multe cazuri de acest fel. Au fost 2-3 masini care au descarcat ciini in zonele Bucium, zona Industriala sau la bariera de la Tomesti. Sint adusi din alte parti si lasati la noi. Cazurile de care vorbesc au fost semnalate in acest an”, a continuat Romeo Olteanu.

Edilul a specificat ca Salubris are trei echipe de hingheri la strada, iar in 2010 s-au cheltuit aproximativ 1,2 milioane lei cu gestionarea ciinilor fara stapin.

––-

Nimeni nu mai stie citi ciini sint pe strazile Iasului

De-a lungul anilor s-au facut tot felul de estimari in ceea ce priveste ciinii maidanezi aflati in libertate. In 2002, desi Iasul era la fel de impinzit de maidanezi, estimarile privind ciinii fara stapin se invirteau in jurul cifrei de 2.000 de ciini. Un an mai tirziu, numarul ciinilor care au trecut prin miinile hingherile a fost insa mai mare decit estimarea facuta. In 2005, se vorbea de 7.000 de maidanezi, dar au fost capturati 9.000. Din 2007-2008, reprezentantii municipalitatii au inceput sa avanseze cifre care variau in jurul a 4.000 de ciini fara stapin.

In acest an, directorul Salubris, Ion Apostol, estimeaza ca ar mai fi liberi circa 3.000-4.000 de ciini, necapturati inca de hingheri. Anul trecut a fost facuta o estimare similara, care s-a dovedit a fi total nerealista. In 2009, oficialii Salubris sustineau ca s-au gestionat peste 35.000 de ciini, adica de 5 ori mai multi decit estimarea din 2005. In 2009 Ion Apostol a fost sanctionat de catre primarul Gheorghe Nichita care s-a aratat nemultumit de numarul mare de ciini fara stapin de pe strazi, insa fara nici un rezultat.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.