spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

Harababurã în datele Primãriei Husi: s-a scos la vânzare un apartament din… 1954, când în oras nu era zare de bloc!

- Advertisement -

CIFRE AMETITE… Prin documentele Primãriei Husi se mai scriu si lucruri trãsnite, iar ochiul vigilent al consilierei Cãtãlina Popa le observã si le scoate la ivealã, punând cumva în încurcãturã executivul care trebuie sã dea explicatii. De pildã, la cea mai recentã sedintã de CL, la un proiect de hotãrâre care propunea vânzarea unui apartament al Primãriei cãtre actualul chirias, imobilul era mentionat ca dat în folosintã pe 1 aprilie… 1954! Când consiliera liberalã Cãtãlina Popa a scos trãsnaia la ivealã, alesii huseni cu rãdãcini locale au zâmbit, totusi, pentru cã în 54 nu era nici umbrã de bloc prin oras. Si poate cã acesta, dar si alte cazuri similare, în care diferite imobile sunt considerate în actele Primãriei Husi drept „date în folosintã” în ani în care nici pomenealã sã existe blocuri în orasul dintre vii, ar fi rãmas doar o… gafã ridicolã, dacã nu ar fi vorba si despre niste sume de bani, care duc si ele în derizoriu inventariul Primãriei. De pildã, în documentele oficiale sunt acum apartamente care ar valora 19.000 lei, ba chiar si unul de… 4.000 lei. „Nu se poate sã rãmânã în domeniul privat apartamente cu valoare de 4000 de lei”, a atras atentia consiliera Popa. Primarul Ioan Ciupilan i-a dat dreptate, dar nu prea mult: „Da, vã dau dreptate cu anul 1954, dar sã stiti cã, dacã vine vorba sã înstrãinãm, facem o expertizã, o evaluare, nu dãm nimic cu 4000 de lei”, a spus primarul.

Sedintele de Consiliu Local de la Husi au pitorescul lor, mai ales atunci când prin materialele de sedintã se rãtãcesc tot felul de date la care alesii însisi se uitã cu… mare uimire! De pildã, consiliera PNL, Cãtãlina Popa, a vãzut cum un apartament care urmeazã sã fie vândut de Primãrie actualului chirias e însotit de date ireale. „La acest proiect de hotãrâre, surprinzãtor nu fac contestatii sau observatii la evaluare, pentru cã, spre deosebire de celelalte rapoarte de evaluare, acum valoarea este oleacã mai apropiatã de realitate, în schimb, este vorba despre un document emis de executiv, si anume „fisa mijlocului fix”, în care sunt consemnate niste anomalii, niste date ireale. Respectiv faptul cã acest apartament ar fi intrat în functiune pe data de 1 aprilie 1954, ori, din câte stiu eu, în 1954 nu exista niciun apartament în Husi”, a spus consiliera Cãtãlina Popa, stârnind zâmbetele colegilor consilieri.

Vraiste totalã prin cifrele oficiale: „aceastã valoare rezidualã a rezultat din reevaluãri fãcute în 1900… vara”

„Mai mult decât atât, apartamentul respectiv a fost amortizat integral în 1 ianuarie 2010. Ca atare, ceea ce este consideratã valoare de inventar, în momentul de fatã, respectiv, 19.561 lei, este o valoare rezidualã care a rezultat în urma reevaluãrilor care s-au fãcut din… anul 1900 vara. Mai mult decât atât, în urmãtoarea fisã, dacã o sã vã uitati, care este o paginã din inventarul bunurilor imobile din domeniul privat al localitãtii, sunt foarte multe apartamente care au valori derizorii, de 9.000 de lei, de 4.000 de lei si chiar mai multe, de câtre 19.000 lei. Eu cred cã sunt toate într-o situatie similarã, fisa mijlocului fix este întocmitã gresit, amortizate integral înainte de termen, de aceea eu propun, dincolo de faptul cã nu este nici avizul compartimentului economic, propun ca executivul sã emitã o decizie de corectare a tuturor acestor pozitii din inventarul domeniului privat al localitãtii si sã fie aduse la valorile reale. Deci, nu putem sã scoatem la vânzare si sã înstrãinãm bunuri, devalorizate”, a explicat consiliera Popa.

Primarul Ioan Ciupilan a contracarat: „Apartamentele sunt preluate cu tot cu fise tehnice, de la fosta gospodãrie comunalã. Când înstrãinez, fac o expertizã”

„Cu anul 1954, vã dau dreptate, nu stiu, n-am urmãrit chiar toate… Valoarea de inventar de la noi… Nu mã intereseazã, eu nu am voie sã vând decât peste valoare. V-am spus din start cã mi se par sumele mici si am recunoscut. Dar, uitându-mã un pic pe apartamentul care este la vânzare, pe str. Eroilor, din câte îmi aduc aminte, noi am dat repartitie la acel bloc unei doamne, care, dacã stau si mã gândesc bine, apartamentul acela seamãnã cu acela de la ANL. Probabil, s-a tinut cont si de investitii. (…) Domnul evaluator cred cã a tinut cont de investitii. Eu propun de la 20 si cât e? La 32.000 mi se pare absolut normal”, a spus primarul Ioan Ciupilan. „Domnule primar, dar aici problema trebuie, totusi, rezolvatã, este vorba despre evidenta cu inventarul din domeniul privat al localitãtii. Nu se poate sã rãmânã în domeniul privat apartamente cu valoare de 4000 de lei. Adicã, noi, Consiliu din câte stiu, administrãm domeniul public si privat al localitãtii. Pãi, în momentul în care descoperim asemenea aberatii, nu cred cã putem sã trecem cu indiferentã si sã nu punem la punct aceste probleme”, a insistat consiliera liberalã. „Doamna Cãtãlina, actualizãrile acestea se mai fac cu niste expertize… Atâta timp cât acele apartamente nu a fost în interesul nostru sã le vindem, atâta timp cât ele au rãmas în proprietatea noastrã, nu plãtea nimeni impozit la ele, iar noi, ca proprietari, nu le-am înstrãinat… Iar când a fost sã înstrãinãm, am fãcut o reactualizare , o evaluare (…) Doamna Cãtãlina, în evaluarea pe care am realizat-o, nu am tinut cont de amortizare. 2, probabil cã acest inventar, care a ajuns în proprietatea Primãriei municipiului Husi, a ajuns cu niste fise tehnice fãcute de cãtre cei care administrau si construiau aceste aprtamente. Ele sunt preluate cu tot cu fise tehnice, de la fosta gospodãrie comunalã.. Fac parte din averea Primãriei si sunt în averea Primãriei. În momentul în care vreau sã îl înstrãinez, fac o expertizã, o evaluare financiarã”, a spus, sigur pe sine, primarul Ciupilan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

    • asa este. nici nu cred ca au o evidenta ca oamenii. totul e la ochi, e la mica intelegere. Eu am pamant pe Sara si cand m-am dus la primarie sa cer dovada in 2020 au zis ca ei nu gasesc terenul acela in registru. what??????
      Mai, sinteti normali, am zis? Pai am acolo o casuta, un gard de ani de zile si voi imi ziceti ca pamantul acela nu exista? dar casa unde e asezata? Pe Luna sau marte? si au zis ca daca nu e , nu e…sa vina expertul. WTF!!!!

  1. In 1954 s-au dat în folosință 3 blocuri de locuințe, 2 pe str. 1 Decembrie (zona Cina, stația de autobuz ) si unul pe str. Kogălniceanu ( la 300 m. De primarie), iar in 1956 s-au mai dat în folosință încă 3 blocuri ( zona Cina). Doamna consilier vorbește aiurea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.