spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Hotul de documente

- Advertisement -

DIN LAC ÎN PUT Fostul director al ANIF, Adrian Ciocoiu, a furat, joi seara, toate registrele speciale ale barajului Corodesti si este anchetat de politie, riscând ani grei de închisoare pentru gestul sãu. Ciocoiu, despre care planeazã grave acuze privind golirea barajului în cursul zilei de miercuri, a vrut sã-si acopere astfel actiunea sa nesãbuitã, comitând o gafã de proportii. Sâmbãtã dimineatã, echipe de politisti au mers la barajul Corodesti si au luat declaratii personalului de acolo. Sotia barajistului sustine cã, în cursul serii de joi, la ora 19.00, Ciocoiu a venit în mare grabã la baraj, a intrat într-o camerã de serviciu unde se tineau toate registrele, dupã care le-a încãrcat într-o masinã si a fugit spre Bârlad. Femeia nu a spus nimãnui despre fapta lui Ciocoiu, însã vineri, când o echipã de inspectie de la ANIF Vaslui s-a prezentat la Corodesti, s-a aflat despre fapta penalã a fostului director de îmbunãtãtiri funciare. Culmea tupeului, desi a fost sunat de conducerea unitãtii, Ciocoiu a refuzat sã rãspundã si si-a închis mobilul de serviciu. În cursul zilei de astãzi, cel mai probabil cã sefii de la Vaslui, care au informat despre situatia existentã si sucursala regionalã Galati, vor cere suspendarea fostului director pânã la clarificarea situatiei.

Se strânge latul în jurul fostului director de la ANIF, Adrian Ciocoiu. Ultima sa ispravã, cu iz penal, s-a petrecut în cursul serii de joi, la o zi dupã ce se descoperise cã din ordinul sãu începuse golirea barajului de la Corodesti, în mod ilegal. În cursul zilei de joi, Ciocoiu si barajistul de la Corodesti au fost chemati la Vaslui pentru declaratii. Seara, la sediul cantonului de la Corodesti s-a petrecut un fapt de o gravitate fãrã precedent. În jurul orei 19.00, în plinã noapte, Adrian Ciocoiu a venit la baraj. A mers la sediul cantonului si a deschis usile cu cheile pe care le avea asupra sa. A luat în grabã cele cinci registre speciale, plus registrul de precipitatii, dupã care a închis si s-a îndreptat spre masinã. La iesire, a fost vãzut de sotia barajistului, cu caietele sub brat, însã femeia nu a spus nimic, de teama sefului direct al sotului sãu. Vineri dupã-amiazã, o echipã de control de la ANIF Vaslui a ajuns la Corodesti. Când i-au cerut barajistului documentele cu regim special, surprizã! Actele dispãruserã, desi nu este permis de lege ca astfel de documente sã plece de la barajul de acumulare. Luatã la întrebãri, sotia barajistului a spus cã l-a vãzut pe inginerul Ciocoiu cu niste documente, joi seara, însã nu a crezut cã sunt lucruri importante.

Politia a demarat anchetã în acest caz penal

În cursul zilei de vineri, directorul ANIF Vaslui, Sorin Dumitriu, a încercat sã-l contacteze pe cel pe care l-a înlocuit din functie. Tãcere totalã, pentru cã ing. Ciocoiu si-a închis mobilul de serviciu, desi este inspector zonal si nu are voie sã facã acest lucru. Sâmbãtã dimineatã, Dumitriu, însotit de inspectori de la Vaslui, a sesizat si Politia din Gherghesti, privind disparitia documentelor cu regim special. Este vorba de registrele de evidentã a acumulãrii, cele privind manevrele executate pe baraj, de control sau de gospodãrire a apelor, privind debitele înregistrate. Practic, aceste registre speciale nu trebuie sã lipseascã nicio clipã de la vreun baraj, pentru cã sunt cartea de vizitã a acumulãrii respective si se poate afla în orice moment care este situatia pe baraj. Ciocoiu, pentru a-si acoperi fapta penalã din cursul zilei de miercuri, când i-a ordonat barajistului sã scoate douã vanete (bârne de lemn, de 15-20 cm lãtime, care au rolul de a tine apa în acumulare, montate în locasuri special amenajate, n.r.) pentru a goli în mod ilegal acumularea, a luat toate registrele pentru a face tot felul de înscrieri fãrã nicio bazã realã. A simtit cã este în pericol sã-si piardã libertatea, asa cã a fãcut gafa vietii lui: a furat registrele speciale ale acumulãrii.

“Cei de la sucursalã nu au mai auzit despre astfel de ilegalitãti”

Din câte se pare, fapta inginerului Ciocoiu este unicã în sistemul de îmbunãtãtiri funciare din tara noastrã. Nu s-a mai auzit pânã acum ca un inspector sã subtilizeze în acest mod documentele unei acumulãri, care nu trebuie sã pãrãseascã barajul cu pricina sub nicio formã. “Ne aflãm în situatia în care am declansat ancheta internã privind evenimentele de miercuri, iar aceste registre nu trebuiau sã fie luate de la baraj, în modul în care a procedat inginerul Ciocoiu. Din câte a spus sotia barajistului, Ciocoiu a venit joi seara si a luat aceste registre, fãrã sã informeze pe cineva, a fãcut totul de capul lui. Am informat conducerea sucursalei de la Galati, ni s-a spus cã nu s-a mai auzit de astfel de fapte, în sistemul de îmbunãtãtiri funciare. Este evident cã documentele cu regim speciale au fost ridicate de Ciocoiu, care nici nu rãspunde la telefon”, a spus directorul Dumitriu. Foarte probabil, în timp ce va fi cercetat de politie – din informatiile noastre, oamenii legii vor cerceta atât disparitia registrelor de la baraj, cât si modul ilegal în care s-a produs golirea barajului Corodesti, din ordinului lui Ciocoiu – fostul director ar putea fi suspendat din functie, în cursul zilei de astãzi, prin ordin al sucursalei Galati a ANIF.

A fost prins, dupã ce a ordonat golirea barajului Corodesti

Ani de-a rândul, prin tot felul de interpusi, Ciocoiu a controlat iazurile de acumulare din mai multe colturi ale judetului, iazuri care apartineau de ANIF. Unul dintre acestea este cel din satul Corodesti, comuna Gherghesti, pe care fostul director ANIF l-a avut în proprietate, cu acte în regulã, în perioada 2002-2005, desi era functionar al statului român si angajat la aceastã unitate. Dupã 2005, ajuns director, a trebuit sã paseze afacerea unei alte persoane. Scriptic, pentru cã în realitate totul era controlat de Ciocoiu, de la persoanele care aveau voie sã vinã la baltã si pânã la actiunile de pescuit industrial. Miercurea trecutã, Ciocoiu a poruncit barajistului sã scoatã douã vanete de lemn, astfel cã apa a nãvãlit spre satele din jur. De ce a fãcut asta? A vrut sã scoatã pestele cu care populase iazul în perioada de pânã în 2005. Întrebat de inspectorii de la Vaslui de ce a fãcut acest gest, Ciocoiu a dat în bâlbâialã si a spus ceva de un volum mare de apã, care s-ar fi revãrsat afarã din baraj, crezând cã poate prosti pe toatã lumea la infinit.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.