1.4 C
Vaslui
04-dec.-2022

Husul a îmbrãcat haina evlaviei de Sfintii Petru si Pavel (foto)

- Advertisement -

RUGÃCIUNI … O multime de credinciosi a luat, ieri, parte la sãrbãtoarea hramului Catedralei Episcopiei Husilor! Sute de oameni au venit, cu smerenie si sperantã, sã ia parte la slujbele închinate strãvechiului locas, dar si sã se închine icoanei fãcãtoare de minuni, aduse de la Mãnãstirea Bucium, Iasi. O procesiune emotionantã a adus pe strãzile Husului mângâierea credinciosilor care, fie au urmat convoiul, în fruntea cãruia erau purtate icoana fãcãtoare de minuni si moastele Sfintei Mucenite Chiriachi, fie se opreau din drum, închinându-se, cu sperantã.

Vremea frumoasã a fãcut ca, de la primele ore ale diminetii, ieri, sã se umple curtea Catedralei Episcopale, de credinciosi dornici sã participe la Sfânta Liturghie, oficiatã de Preasfintitul Pãrinte Corneliu, Episcopul Husilor, alãturi de un sobor de preoti si diaconi. În fata baldachinului unde a fost asezatã icoana fãcãtoare de minuni a Maicii Domnului “Prodromita”, s-a fãcut un rând lung de oameni, care au asteptat, rãbdãtori, sã se închine. Seara, dupã vecernie, icoana si racla cu moastele Sfântei Mucenite Chiriachi, au fost purtate pe strãzile linistite ale urbei, de cãtre preoti, diaconi si o multime de credinciosi. Astãzi icoana “Prodromita” se va întoarce la Mãnãstirea Bucium Iasi, pleacarea sa fiind programatã în cursul diminetii. Întregul eveniment religios, la care au participat nu doar huseni, ci credinciosi din tot judetul Vaslui, a fost lipsit de incidente, decenta pelerinilor, dar si prezenta vigilentã a echipajelor de jandarmi, garantând o desfãsurare linistitã a momentelor importante din marea sãrbãtoare.

Preasfintitul Corneliu, primii 5 ani în fruntea Episcopiei Husilor

Ieri s-au împlinit 5 ani de la întronizarea în demnitatea de Episcop a Preasfintitului Corneliu. “Preasfintiul Pãinte Corneliu este cel de 51-lea Episcop al Husilor, fiind ales în aceastã demnitate de cãtre Sfântul Sinod la data de 18 iunie 2009. Dintre reperele cele mai importante ale activitãtii Preasfintiei Sale în acesti cinci ani mentionãm: – initierea si coordonarea reorganizãrii administrative a protopopiatelor si unitãtilor de cult din cadrul eparhiei, urmãrindu-se eficientizarea activitãtilor acestora; – coordonarea si sustinerea financiarã acordatã pentru zidirea de noi lãcasuri de cult parohiale si mãnãstiresti, case parohiale si asezãminte social-filantropice, precum si reparatia si înfrumusetarea celor existente, începând cu Mãnãstirea Sf. Apostoli Petru si Pavel Husi, clãdirile Centrului Eparhial Husi si sediile administrative ale protopopiatelor din eparhie; – a pus piatra de temelie, a sfintit si resfintit biserici; – a hirotonit preoti pe seama parohiilor vacante în conformitate cu normele statutare si regulamentare bisericesti; – în plan cultural-misionar s-a îngrijit de aparitia primei Cãrti de rugãciuni editatã de Episcopia Husilor (în douã editii), dar si a Învãtãturii de credintã crestin-ortodoxã; – a initiat si organizat coruri preotesti pe lângã protopopiate, dar mai ales Corul „Dignus est” al preotilor din Episcopia Husilor, care a imprimat pânã în prezent douã CD-uri (Sfânta Liturghie arhiereascã si Colinde). La moment aniversar, Permanenta Consiliului Eparhial, clerul si credinciosii venerabilei eparhii moldave, ureazã Preasfintiei Sale viata îndelungatã si pãstorire încununatã de alese bucurii si împliniri duhovnicesti. Întru multi si binecuvântati ani, Preasfintite Pãrinte Episcop Corneliu!”, au comunicat reprezentatii Episcopiei Husilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.