spot_imgspot_img
7.6 C
Vaslui
18-apr.-2024

Husul, dupã potop! (foto)

- Advertisement -

Bilantul inundatiei de la Husi: case si grãdini distruse, strãzi si douã poduri, grav afectate de puhoaie!

NECAZ Prãpãd au fãcut puhoaiele prin Husi! Pe strãzile pe care suvoaiele au mãturat totul în calea lor, oamenii încercau, la o zi dupã nãpastã, sã repare ce se mai putea: fie sã mai ridice câte un gard rupt, sã adune vreascurile si PET-urile care le-au umplut curtile, fie sã mai scoatã din nãmol lucrurile smulse de la locurile lor sau sã îsi curete locuintele si anexele gospodãresti, de mizeriile aduse de-a valma. Trei case, au spus autoritãtile locale, au fost distruse în mare parte, multe locuinte din chirpici sunt si ele grav afectate, garaje, beciuri, câteva zeci de curti, cu anexe gospodãresti, la fel si foarte multe grãdini, abia însãmântate, au fost fãcute una cu pãmântul. Din fericire, nu a fost nicio victimã omeneascã, desi, pe strada „Cãpitan Carp”, doi bãtrâni au fost la un pas de a fi înghititi de ape. Salvatã, atât ea, cât si sotul, de trei tineri curajosi, bunica Gheorghita, în vârstã de 75 de ani, de pe patul de spital, le-a multumit salvatorilor. Îi pare însã tare rãu cã a murit Floricel, cãtelul la care tinea foarte mult. De altfel, o multime de animale din gospodãriile afectate au pierit înecate.

„Am 72 de ani, iar vecinul meu are 81 de ani, dar niciodatã nu am mai trãit, la noi în oras, o asemenea nãpastã! N-am mai vãzut apa pânã la geamul casei, care e cumva pe-un delusor, iar, mai la vale, casa vecinilor era aproape de stresini, iar peretele bucãtãriei vecinilor sã fie amuls de ca si cum ar fi fost de carton. Am tinut în mânã o carte de rugãciuni si am zis cã numai Dumnezeu ne mai scapã”, povesteste Ioana Balan, o huseancã a cãrei locuintã se aflã la poalele dealului Motoc. La fel ca ea, multi dintre cei care locuiesc pe strãzi precum „Cãpitan Carp”, „Arion”, „Sf. Gheorghe”, „Cãlãrasi”, „Saca”, „A. I. Cuza 2”, „Sf. Ion” si nu numai, spun cât de speriati au fost, vãzând puhoaiele, imposibil de stãvilit.

„Forta cu care curgeau apele pe drum a smuls bucãtile din asfalt”

„Eu stau pe strada Cãlãrasi, iar când mã uitam pe geam, vedeam cum plutesc pe apa mare, tot de prin gospodãriile noastre: butoaiele unor vecini, animale moarte, gãini, porcul din cotet, câini luati de ape, dezastru, într-un singur cuvânt. Forta cu care curgeau apele pe drum a smuls bucãtile din asfalt, iar drumul e la ora aceasta, dupã cum puteti vedea, distrus. Credeti-mã, am si eu o vârstã, dar asa ceva nu mi-a fost dat sã vãd. Nu vã mai spun ce dezastru a putut produce la Casa de Vinuri Husi, unde a fãcut prãpãd apa si mâlul. A fost ca un cosmar pentru foarte multã lume”, a spus Costel, 54 de ani, de pe strada „Cãlãrasi”.

„Aruncãm pãmântul care ne prisoseste în albia râului, atunci când construim si e normal ca, în asemenea situatii, apa sã dea pe-afarã”

Pe „Arion”, pârâul, ca de altfel, întreg sistemul de canalizare al orasului, nu a mai fãcut fatã debitului. În mai putin de 5 minute, dupã cum povestesc husenii din zonã, strada s-a acoperit de apa pe care se vedeau plutind, de-a valma, bucãti dintr-o cãsutã distrusã, douã masini, tot felul de obiecte, dar si animale luate de apã. „În mai multe case, puhoiul a intrat, pur si simplu, distrugând totul: mobilierul, electrocasnicele, lucrurile din încãperi, totul… Pur si simplu, te uitai si nu aveai ce sã faci! Oricât ti-ai fi dorit, nu puteai interveni. Multi s-au suit prin podurile caselor. Bine cã în casa pe care apa a distrus-o în totalitate, nu era nimeni. Când am mai vãzut cum plutesc si masinile pe apã si sunt cãrate încolo, chiar am zis cã e potopul”, povestesc oamenii de pe „Arion”. Ei cred cã, pentru inundatia de pe strada lor, o vinã ar purta-o si locuitorii zonei, care, ori de câte ori au construit câte ceva, au preferat sã arunce pãmântul în albia râului, strâmtorând distanta dintre maluri. „E posibil sã fie si asta o cauzã, de nu a mai putut pârâul sã preia debitul. Oricum, a fost multã apã”, au mai spus husenii.

„Sunt cam 40, 50 de gospodãrii, cu anexe si grãdini, afectate”

„Am 54 de ani, dar sincer sã fiu, asa ceva nu am mai vãzut. Multumesc celor care ne-au ajutat, ISU Vaslui, Serviciul de Salubritate si, de altfel, tuturor celor care au ajutat. Facem un inventar complet astãzi (pe 16 mai, n.r.), cu toate pagubele si vedem apoi cum putem ajuta oamenii. Sigur cã avem nevoie de ajutorul Guvernului, deoarece e o situatie dificilã, o calamitate, dar, dacã nu vom primi nimic, va trebui sã ne descurcãm cum putem. Avem aceste trei case grav avariate, una dintre ele în totalitate, celelalte douã abia mai stau sã nu cadã. Avem douã poduri distruse, mai multe podete. Sunt si multe case din ceamur, care si ele au suferit pagube, deoarece umezeala s-a infiltrat în pereti. Sunt cam 40, 50 de gospodãrii, cu anexe si grãdini, afectate, de asemenea. Stim cu totii cã Husul este un oras în care oamenii sunt gospodari si îsi cultivã terenul, iar multi abia si-au terminat de însãmântat, de plantat rãsadurile. Totul le-a fost distrus, iar ei trebuie sã o ia de la capãt. Mai trebuie spus cã cei doi bãtrâni care au fost salvati de cei trei tineri au fost dusi la spital si sunt bine. Au fost si speriati si, cel putin bãtrânul, în soc hipotermic. Avem, de asemenea, o familie cãreia i s-a distrus casa, cazatã la cãminul Colegiului Agricol. Pentru orice eventualitate, dacã va mai fi nevoie de adãpost pentru persoane cu probleme, sunt asigurate spatii”, a spus primarul Ioan Ciupilan.

Bunica Gheorghita: „Cred cã dacã mai întârziau tinerii câteva minute, am fi început sã înghitim apã”.

Cei doi bãtrâni salvati de tinerii curajosi, angajati ai Spãtãtoriei Auto, sunt acum în afara oricãrui pericol! Bãtrâna se numeste Gheorghita si are 75 de ani si spune cã, pur si simplu, a crezut cã va muri înecatã. „Sunt bine acum, dar am fost foarte speriatã. Eu am 75 de ani, iar sotul meu, 82 de ani. Eu sunt cam bolnavã si, când am vãzut numai apã în jur, am spus amândoi cã vom muri. Apa se suia, se suia si nu mai credeam cã scãpãm. Cred cã dacã mai întârziau câteva minute, am fi început sã înghitim apã. Când am auzit cã cineva strigã si vrea sã spargã podul, ne-m fãcut cruce si am spus cã mai avem o sansã. Eu eram pe pat, dar sotul era în apã, mai mult. Erau trei bãieti. Le multumesc si le rãmân datoare. Vreau sã îi omenesc atunci când mã întorc acasã”, spune bãtrâna. „Asa e frumos, sã rãsplãtesti omul care îti face bine”, adaugã ea. Chiar dacã stie cã din cãsuta ei nu prea a mai rãmas mare lucru, nici nu vrea sã audã cã ar putea locui în altã parte. „Eu mã întorc acasã la mine. Acolo e casa mea, acolo am grãdinã, am tot ce-mi trebuie. Cel mai rãu îmi pare rãu cã a murit Floricel. Era cãtelul nostru. Avea chiar si carnet de sãnãtate”, spune, zâmbind, bãtrâna. „Era cuminte si harnic. L-a luat apele, sãracul, si s-a înecat. Nu l-am putut salva. Dar mãcar noi am scãpat cu viatã. Si din suflet le multumesc bãietilor care ne-au salvat. Meritã sã le multumesc”, e convinsã bunica Gheorghita. Bãtrânul s-a externat a doua zi, la cerere, simtindu-se bine, spun medicii, însã bunica Gheorghita a mai rãmas o vreme sub supraveghere medicalã, în sectia de Neurologie a spitalului municipal „Dimitrie Castroian”. De reamintit cã joi, 15 mai, în jurul orelor 17,00, în municipiul Husi a fost o ploaie torentialã, care a durat în jur de 30 de minute. În urma ei, zeci de gospodãrii, poduri, podete, drumuri si strãzi din oras, îndeosebi din proximitatea dealului Motoc, au fost grav afectate de puhoaie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.