spot_img
spot_img
19 C
Vaslui
10-iul.-2025

Iaşi: Moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase din Catedrală Mitropolitană

- Advertisement -

Moaştele Cuvioasei Parascheva au fost purtate marţi în procesiune pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, după care au fost depuse pe amplasamentul special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Credincioşii au înfruntat frigul şi au asistat la slujba susţinută în curtea mitropolitană de un sobor de preoţi condus de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Preoţii au purtat baldachinul cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva în procesiune pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, după care a urmat oficierea, în curtea Catedralei mitropolitane, a slujbei de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, dar şi Sfânta Liturghie.

Potrivit tradiţiei, miercuri, moaştele vor fi purtate în procesiunea ”Calea sfinţilor”, pe străzile din centrul Iaşiului, după care vor fi reaşezate în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Racla va rămâne aici până duminică seara, pentru ca astfel pelerinii sosiţi la Iaşi de hramul Sf. Cuvioase Parascheva să se poată închina la moaştele acesteia.

Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat în prima jumătate a secolului al XI-lea.

Tradiţia spune că Sfânta Parascheva şi-a împărţit hainele şi hrana cu săracii, deşi era mustrată de părinţii săi. După moartea acestora, Parascheva a renunţat la avere şi a părăsit casa părintească pentru a intra în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retrăgându-se apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul său natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post şi rugăciune.

Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Tarnovo, iar în secolul al XVI-lea, sfintele moaşte au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ‘Sfinţii Trei Ierarhi’. Racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ‘Trei Ierarhi’. În prezent, moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Deşi Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română, ea este considerată ocrotitoarea Moldovei. ”Sfânta Parascheva este numită ‘luminătoare casnică a Moldovei’ pentru că, de mai bine de trei secole şi jumătate, ocroteşte Moldova. Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită şi data de prăznuire a Sf. Parascheva, pe 14 octombrie”, a explicat părintele conferenţiar doctor Ion Vicovan.

De mai bine de 60 de ani, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt scoase pe 14 octombrie din Catedrala Mitropolitană în curtea din faţă, într-un loc special amenajat, pentru ca pelerinii să se poată închina şi ruga.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.