spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Iatã care sunt noile restrictii ale stãrii de alertã din România, prelungitã cu 30 de zile

- Advertisement -

DECIZII…Comitetul National pentru Situatii de Urgentã (CNSU) s-a reunit pentru a prelungi starea de alertã în România. Printre mãsurile care au fost decise este purtarea obligatorie a mãstilor sanitare sau FFP2 în toate spatiile publice, inclusiv în aer liber, ca si unele restrictii în transportul în comun. Cotidianul Vremea Nouã vã prezintã cele mai importante propuneri CNSU, care pentru a fi puse în practicã vor trebui aprobate de Guvern.

Mãsura obligativitãtii purtãrii mãstilor medicale, cele folosite pânã în prezent, în toate spatiile publice, inclusiv în aer liber, intrã în vigoare de sâmbãtã, 8 ianuarie. Hotãrârea CNSU aratã cã masca trebuie purtatã astfel încât sã acopere gura si nasul, în toate spatiile publice închise si deschise. Mãstile textile, artizanale, nu mai sunt acceptate, ci numai cele medicale – simple sau chirurgicale. Din cauza vitezei mult mai mari de rãspândire a tulpinii Omicron, este recomandatã deci folosirea mãstilor chirurgicale – asa-numitele FFP2, dar acestea nu devin obligatorii. Cele medicale, simple, netesute, folosite pânã în prezent, sunt în regulã.

Starea de alertã a fost prelungitã pentru o perioadã de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022

Totodatã, pentru preîntâmpinarea afectãrii activitãtii autoritãtilor/operatorilor economici detinãtori de infrastructuri critice, sã fie dispuse mãsuri suplimentare pentru prevenirea rãspândirii infectiilor cu SARS-CoV-2 care sã vizeze testarea sãptãmânalã a tuturor angajatilor, desfãsurarea activitãtii în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor mãsti cu un grad mai ridicat de protectie (FFP2) în zonele aglomerate, potrivit hotãrârii CNSU. CNSU precizeazã cã din categoria institutiilor detinãtoare de infrastructuri critice face parte „orice entitate economicã functionalã, care oferã produse, bunuri si servicii de utilitate publicã, vitale pentru întreaga societate si a cãrei distrugere, degradare ori aducere în stare de nefunctionare produce un impact major în plan economico -social, la nivel micro si macro regional”. Iar ca exemplu e datã Centrala de la Cernavodã. Reprezentantii CNSU aratã cã Politia, IGSU, scolile, magazinele nu fac parte din institutiile care gestioneazã infrastructura criticã. În privinta plãtii testelor, CNSU precizeazã cã în articol se propune stabilirea acestor aspecte prin acte administrative ale conducãtorilor institutiilor respective.

Iatã ce mãsuri pentru valul 5 sunt propuse în hotãrârea CNSU

În cazul restaurantelor si teraselor, functionarea va fi permisã pânã la 50% din capacitatea maximã a spatiului în intervalul orar 5,00-22,00 în judetele/localitãtile în care rata de incidenta cumulatã la 14 zile este mai micã sau egalã cu 3/1.000 de locuitori si pânã la 30% în cazul unei incidente de peste 3 la mie.

Se propune ca accesul în cadrul spatiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafata mai micã sau egalã de 200 mp sã fie permis tuturor persoanelor fãrã a fi necesarã dovada vaccinãri, testãrii sau trecerii prin boalã, cu asigurarea unei distante de 2 metri între persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoanã si cu afisarea la intrare a numãrului maxim de persoane care pot fi simultan în incintã.

În cazul sãlilor de sport/fitness, se propune ca activitatea cu publicul sã fie permisã, fãrã a depãsi 50% din capacitatea maximã a spatiului, cu asigurarea unei distante de 2 metri între persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoanã, în judetele/localitãtile în care rata de incidentã cumulatã la 14 zile este mai micã sau egalã cu 1/1.000 de locuitori.

Se propune ca participarea sã fie permisã doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se aflã în perioada cuprinsã între a 15-a zi si a 180-a zi ulterioarã confirmãrii infectãrii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintã rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

Organizarea si desfãsurarea competitiilor sportive pe teritoriul României, în spatii închise sau deschise, sã poatã fi realizatã, doar în intervalul orar 5.00-22.00, cu participarea spectatorilor pânã la 50% din capacitatea maximã a spatiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafatã a arenei, asigurarea unei distante de minimum 2 metri între persoane si purtarea mãstii de protectie, în judetele/localitãtile în care rata de incidenta cumulatã la 14 zile este mai micã sau egalã cu 1/1.000 de locuitori.

Participarea la competitiile sportive ar urma sã fie permisã doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintã rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se aflã în perioada cuprinsã între a 15-a zi si a 180-a zi ulterioarã confirmãrii infectãrii cu virusul SARS-CoV-2.

Cu aceleasi conditii pentru participanti, organizarea si desfãsurarea competitiilor sportive pe teritoriul României, în spatii închise sau deschise, ar urma sã poatã fi realizatã, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor pânã la 30% din capacitatea maximã a spatiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafatã a arenei, asigurarea unei distante de minimum 2 metri între persoane si purtarea mãstii de protectie, în judetele/localitãtile în care rata de incidenta cumulatã la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

Organizarea si desfãsurarea activitãtii în cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte în spatii închise sau deschise sã fie permisã în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului pânã la 50% din capacitatea maximã a spatiului si cu purtarea mãstii de protectie, în judetele/localitãtile în care rata de incidenta cumulatã la 14 zile este mai micã sau egalã cu 1/1.000 de locuitori și numai pentru cei vaccinati, testati sau care au dovada trecerii prin boalã cu cel mult 180 de zile în urmã.

Se propune ca organizarea si desfãsurarea activitãtii în cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte în spatii închise sau deschise sã fie permisã în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului pânã la 50% din capacitatea maximã a spatiului si cu purtarea mãstii de protectie, în judetele/localitãtile în care rata de incidenta cumulatã la 14 zile este mai micã sau egalã cu 1/1.000 de locuitori. În cazul ratei de peste 1 la mie, capacitatea maximã permisã este de 30%.

Organizarea si desfãsurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sã fie permise cu participarea publicului pânã la 50% din capacitatea maximã a spatiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5,00- 22,00, cu asigurarea unei distante de 2 metri între persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoanã, cu purtarea mãstii de protectie, în judetele/localitãtile în care rata de incidenta cumulatã la 14 zile este mai micã sau egalã cu 1/1.000 de locuitori.

Se propune ca participarea sã fie permisã doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintã rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se aflã în perioada cuprinsã între a 15-a zi si a 180-a zi ulterioarã confirmãrii infectãrii cu virusul SARS-CoV-2.

Organizarea si desfãsurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sã fie permise cu participarea publicului pânã la 30% din capacitatea maximã a spatiului, dar nu mai mult de 500 de persoane, în intervalul orar 5,00- 22,00, cu asigurarea unei distante de 2 metri între persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoanã, cu purtarea mãstii de protectie, în judetele/localitãtile în care rata de incidenta cumulatã la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

Se propune ca participarea sã fie permisã doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se aflã în perioada cuprinsã între a 15-a zi si a 180-a zi ulterioarã confirmãrii infectãrii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintã rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

În cazul restaurantelor si teraselor, functionarea va fi permisã pânã la 50% capacitatea maximã a spatiului în intervalul orar 5.00-22.00 în judetele/localitãtile în care rata de incidenta cumulatã la 14 zile este mai micã sau egalã cu 3/1.000 de locuitori si pânã la 30% în cazul unei incidente de peste 3 la mie.

Se propune ca accesul în cadrul spatiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafata mai micã sau egalã de 200 mp sã fie permis tuturor persoanelor fãrã a fi necesarã dovada vaccinãri, testãrii sau trecerii prin boalã, cu asigurarea unei distante de 2 metri între persoane si a unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoanã si cu afisarea la intrare a numãrului maxim de persoane care pot fi simultan în incintã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. au masti de vanzare arafat si gasca lui. masurile lor nu sunt prevazute in nici o lege. ziaristilor nu-i mai adulati pe acesti politicieni ca in final o parte a presei o sa ajungeti alaturi de ei acolo unde le este locul nu va dura mult timp…..Nici vaccinul si nici mastile indiferent de care sunt nu au nici un efect.Se vede i asa zisele tari democratice care s-au intepat precum turma ce efect au aceste ingrediente .!

  2. Cineva sa-i spuna lui Arafat si cretinilor din jurul lui ca restrictiile astea sunt ilegale faca nu sunt scrise intr-o lege, sa citeasca naibii art. 53 din Constitutie. Pana atunci nu e valabil ce vrea el, voi merge fara masca pe strada.

  3. Mergeti si va testati ca sa-si faca numarul. Mergeti si va internati la abatoare. Mergeti si va „vaccinati” pentru o forma usoara de moarte :))

    • Numarul la ce, handicapatule?

      De ce va duceti la spitale si le aglomerati daca nu exista Covid? De ce va prefaceti ca nu puteti respira, ca sa tineti terapiile intensive aglomerate sa nu mai aiba loc o femeie sa nasca?!

      Imbecilii sunteti voi!

      • Oamenii ajung in spitale din diferite afectiuni si acolo sunt imediat trecuti la covrig , indopati cu remdesevir care le termina rinichii si umplu plamanii cu apa , si apoi imediat bagati in coma ca sa le pompeze plamanii cu oxigen industrial la presiune inalta pana crapa !
        Vezi si tu ce se intampla in lumea asta , taraturo !

  4. Nu mai accepta masti textile la fel de inutile ça cele chirurgicale ca vor sa castige banii romanilor din tot. Banii doar ei pe toate caile! Sa vi-i puneti pe piept, satanelor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.