spot_img
spot_img
28.1 C
Vaslui
20-iul.-2025

Iatã cum stau parlamentarii vasluieni cu transparenta dupã ce Curtea Constitutionalã a decis „secretizarea” declaratiilor de avere

- Advertisement -

ASA DA, ASA NU… Unii parlamentari vasluieni, cum ar fi Raisa Enachi si Cãtãlin Mîndru, au decis sã ignore Curtea Constitutionalã a României si au continuat sã-si facã publice declaratiile. Altii, cum ar fi Victoria Stoiciu si Kantor Bolgrarka, au profitat din plin de decizia CCR si si-au secretizat documentele

NICI DECLARATIA DE AVERE NU MAI ESTE CE ERA ODATA!

EXEMPLE… Azi, pe 16 iulie, se împlineste o lunã de zile de când alesii si functionarii publici aveau obligatia sã depunã declaratiile de avere si de interese anuale. Pe 29 mai, Curtea Constitutionalã a decis cã aceste documente nu mai trebuie publicate pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate si nici pe paginile online ale altor institutii publice, iar aceste declaratii nu mai trebuie sã cuprindã veniturile si bunurile sotilor si copiilor. Am luat, pe rând, site-urile institutiilor publice din judetul Vaslui pentru a vedea câti alesi locali mai pun pret pe atât de mult invocata transparentã, iar surprizele au fost uriase. La nivel de Consilii Locale, Bârladul poate fi dat exemplu pentru restul colegilor din judet. Si primarii au interpretat cum au vrut ei decizia CCR, unii alegând sã-si publice în continuare declaratiile de avere, altii trecându-le la „secret”. În editia de azi, ne vom opri asupra celor 10 parlamentari ai judetului Vaslui pentru cã si aici avem exemple care dupã data de 29 mai nu au mai dat doi bani pe transparentã. Cotidianul „Vremea Nouã” lanseazã un apel public cãtre toti parlamentarii, primarii, consilierii locali si judeteni sã dea dovadã, în continuare, de transparentã si responsabilitate si sã îsi publice voluntar declaratiile de avere si interese pentru anul 2025, în ciuda blocajului creat prin decizia recentã a Curtii Constitutionale.

Cei invocati mai sus pot lua exemplul presedintelui Nicusor Dan care, la începutul acestei sãptãmâni, a decis sã facã ceea ce legea nu mai obligã: si-a publicat declaratia de avere pe site-ul Administratiei Prezidentiale. Mai mult, a pus la dispozitia presei si a tuturor celor interesati detalii privind donatiile primite în campaniile electorale din 2024-2025, numele donatorilor (cu acordul acestora), lista persoanelor care l-au împrumutat pentru campania prezidentialã, dar si lista completã cu bunurile si veniturilor personale. Solicitãm astfel tuturor celor aflati în funcții de demnitate publicã, parlamentari, primari si viceprimari, presedinte si vicepresedinti de consiliu judetean, directori de agentii si institutii publice, sã urmeze exemplul presedintelui si sã publice din proprie initiativã declaratia de avere pentru anul 2025 pe site-ul institutiei sau pe un portal public, demonstrând prin asta cã înteleg spiritul legii, chiar dacã litera ei e temporar suspendatã.

Raisa Enachi, singurul parlamentar de Vaslui care si-a publicat declaratia de avere dupã decizia Curtii Constitutionale

EXEMPLU… Judetul Vaslui are 10 parlamentari, sapte deputati si trei senatori, iar câtiva dintre ei parcã abia au asteptat decizia Curtii Constitutionale a României. La Camera Deputatilor, trebuie sã dãm principala bilã albã Raisei Enachi, de la SOS, care a decis sã-si publice declaratia de avere mult dupã decizia CCR. Potrivit documentului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, reprezentanta SOS detine doar un teren intravilan de 103 mp si o casã de locuit de 307 mp în municipiul Vaslui. Zero masini, zero împrumuturi bancare, zero depozite bancare. Anul trecut, din activitatea parlamentarã a câstigat suma de 132.754 lei.

Mihai Botez, printre finantatorii campaniei lui Nicusor Dan

O altã bilã albã merge cãtre deputatul USR, Mihai Botez, desi acesta si-a publicat declaratia de avere cu patru zile înainte de decizia Curtii. Acesta nu detine nici case, nici terenuri, ci doar douã autoturisme Ford, unul fabricat în 2009, celalalt în 2021. La capitolul active financiare, Botez are patru conturi curente, în valoare totalã de aproape 15.000 lei si un depozit bancar, deschis în 2014, cu sold de 30.546 lei. Deputatul USR de Vaslui se numãrã printre finantatorii campaniei electorale a lui Nicusor Dan, acesta donând suma de 50.000 lei ca fostul primar al Capitalei sã câstige alegerile prezidentiale. Mihai Botez mai detine titluri de stat în valoare de 10.000 lei, iar anul trecut, din indemnizatia de la Parlament, a câstigat 131.412 lei.

Ana Rinder, venituri consistente din chirii

Un alt deputat care si-a publicat declaratia de avere înainte ca CCR sã le secretizeze este social-democrata Ana Rinder. Potrivit documentului urcat pe site-ul Camerei Deputatilor, fosta managerã a Spitalului Judetean Vaslui detine un teren intravilan de 12 mp în Vaslui, douã spatii comerciale/de productie, de 90 mp fiecare, precum si douã apartamente, ambele în municipiul Vaslui. La capitolul autoturisme, deputata PSD a trecut douã autoturisme, un Volkswagen si un Audi. În ceea ce priveste activele financiare, Ana Rinder a trecut patru conturi curente în valoare totalã de 7.650 lei, precum si douã fonduri de investitii, în valoare totalã de 69.890 lei. Conform aceluiasi document, în ultimii trei ani, Ana Rinder a contractat trei credite bancare, în valoare totalã de 129.914 lei. Anul trecut, din functia de manager al SJU Vaslui, Ana Rinder a câstigat 165.283 lei, alti 54.413 lei au fost obtinuti din chirii, iar 3.725 lei din dobânzi.

Reprezentanta UDMR din judetul Vaslui, corigentã la capitolul „transparentã”

ASA NU… Ultima declaratie a deputatei UDMR de Vaslui, Kantor Boglarka, a fost completatã în data de 30 decembrie 2024. Aceasta detine un apartament si o casã de locuit în municipiul Gheorgheni, trei autoturisme si un fond de investitii de 45.619 lei. La capitolul venituri, deputata UDMR a trecut salariul de la liceul la care a predat, în valoare de 78.000 lei, dividende de 85.240 de lei de la societatea detinutã împreunã cu sotul ei, indemnizatia de la Consiliul Judetean Harghita, în cuantum de 13.140 lei, precum si un salariu de 1.200 lei de la sindicatul din învãtãmânt.

Laura Gherasim, împrumuturi consistente cãtre AUR si un coleg de partid

GENEROASÃ… Potrivit declaratiilor de avere, de departe, cel mai bogat parlamentar de Vaslui, este Laura Gherasim de la AUR. Împreunã cu sotul ei, aceasta detine sapte terenuri în intravilanul Aradului, cinci spatii comerciale/ de productie în Bucuresti, precum si patru apartamente, tot în capitalã. Conform documentului, completat de Laura Gherasim în data de 17 ianuarie 2025, deputata AUR mai detine un autoturism, bijuterii în valoare de 100.000 de euro si ceasuri, de 75.000 euro. La active financiare, are trecute douã conturi curente, de 160.000 lei, deschis în anul 2022, si de 6000 de euro, deschis în anul 2012. Laura Gherasim a împrumutat partidul Alianta pentru Unirea Românilor cu 650.000 lei, dar si pe Lucian Constantin Nechita, un coleg de partid de la Bârlad, cu suma de 190.000 lei. În ceea ce priveste veniturile, aceasta a obtinut 39.925 lei ca administrator al unei societãti, dar si alti 285.000 lei sub formã de dividende de la aceeasi societate. Fiind o declaratie completatã în urmã cu sase luni, Laura Gherasim nu a apucat sã-si treacã si veniturile de parlamentar, obtinute anul trecut.

 În anul 2024, deputatul Adrian Solomon si-a mãrit parcul auto

Presedintele organizatiei judetene a PSD Vaslui, deputatul Adrian Solomon si-a completat declaratia de avere în data de 13 ianuarie 2025, document din care rezultã cã acesta detine trei terenuri intravilan, un apartament si o casã de locuit, toate în Bârlad. La capitolul bunuri mobile, deputatul PSD are trecute patru autoturisme, unul achizitionat chiar anul trecut, prin leasing. La datorii, Adrian Solomon figureazã cu patru credite, toate contractate în ultimii trei ani, cu o valoare totalã de 291.942 lei, precum si cu acel leasing în cuantum de 145.292 lei. Activitatea parlamentarã i-a generat lui Adrian Solomon un venit total de 141.385 lei.

Andrei Teslariu, frate de posesiune cu Mihai Botez

SÃRAC… Intrat în Parlament anul trecut, pe listele POT Vaslui, si transferat ulterior la PNL Vaslui, deputatul Andrei Teslariu nu detine case, terenuri si nici masini. A avut un teren agricol pe care l-a vândut anul trecut, contra sumei de 40.000 lei. Figureazã la capitolul „datorii” cu un credit în valoare de 150.000 lei, contractat în anul 2020 si scadent anul acesta. La societatea unde era angajat ca inginer, Andrei Teslariu a avut un salariu de 37.534 lei, alti 105.549 lei fiind obtinuti sub formã de dividende, de la aceeasi societate.

La Senat, bila albã merge cãtre Cãtãlin Mîndru

SERIOS… Un alt parlamentar din judetul Vaslui care a decis sã nu ia în calcul decizia Curtii Constitutionale a României privind secretizarea declaratiilor de avere este Cãtãlin Mîndru. Senatorul USR si-a publicat documentul în data de 3 iunie 2025, din care rezultã cã acesta detine un teren intravilan si unul agricol pe raza localitãtii Corbu, comuna Lipovãt, douã apartamente în Vaslui, precum si un autoturism, fabricat în 2011. Fostul viceprimar al municipiului Vaslui are si douã conturi curente, unul deschis în anul 2000, cu sold de 17.785 lei, celãlalt deschis anul trecut, cu sold de 17.985 lei. La fel ca Mihai Botez, colegul sãu de partid de la Camera Deputatilor, si Cãtãlin Mîndru a acordat un împrumut generos anul trecut, în cuantum de 50.000 lei, însã nu candidatului Nicusor Dan, ci partidului din care face parte, Uniunea Salvati România. Anul trecut, din activitatea parlamentarã, Cãtãlin Mîndru a avut un venit de doar 2.700 lei (mandat preluat spre sfârsitul anului), iar de la scoala unde a fost învãtãtor pânã sã devinã senator, alti 16.610 lei. Grosul a venit de la Primãria Vaslui, unde indemnizatia de viceprimar s-a ridicat anul trecut la valoarea de 170.983 lei.În sfârsit, senatorul Bem si-a trecut în declaratie bunurile imobile

CÂND A MINTIT?… Anul trecut, în luna octombrie, înainte sã intre în Parlament, Cristian Bem a fost nevoit, la fel ca toti candidatii, sã completeze o declaratie de avere, în care nu a trecut niciun bun imobil. Pe 21 ianuarie 2025, dupã ce si-a asigurat scaunul de senator de Vaslui, pripãsitul de la Bucuresti a completat o nouã declaratie de avere, complet diferitã fatã de precedenta. Potrivit acestui document, Bem detine douã terenuri intravilan, în judetele Giurgiu si Cluj, trei terenuri agricole în Ilfov si Cãlãrasi, precum si un apartament în Bragadiru, dobândit în anul 2012. De fapt, cu exceptia terenului agricol din Cluj, toate celelalte bunuri imobile fuseserã dobândite cu mult înainte de perioada când a candidat pentru functia de senator si atunci nu putem sã nu ne întrebãm de ce a uitat Bem sã-si treacã terenurile si apartamentul în declaratia de anul trecut? Nu cumva aceastã faptã constituie infractiunea de fals în declaratii si se pedepseste potrivit Codului Penal? Probabil Bem nu a crezut niciodatã cã va ajunge senator si de aceea nici nu a pus mare pret pe documentul completat în octombrie 2024. La capitolul venituri, acesta a trecut o sumã modicã de 25.078 lei ca director la societatea pe care o conducea si alti 250.000 lei ca ratã de insolventã a aceleiasi societãti.

Victoria Stoiciu, transparentã doar pe jumãtate

SEMITRANSPARENTÃ… La senatoarea PSD de Vaslui, observãm un fenomen ciudat. Aceasta ales sã fie transparentã doar pe jumãtate, pe site-ul Senatului României fiind depusã doar declaratia de interese, în data de 11 iunie 2025, adicã la o sãptãmânã dupã ce Curtea Constitutionalã s-a pronuntat. Se pare cã Victoria Stoiciu a profitat din plin de aceastã decizie, optând, ca multi alti parlamentari si functionari publici, sã-si secretizeze declaratia de avere. Cu totii par sã fi uitat cã nu este nevoie de o obligatie scrisã pentru a fi responsabil. Este nevoie, înainte de toate, de respect fatã de cetãteni. Aceastã dovadã de transparentã voluntarã este totodatã si un act civic, dar si o asumare de responsabilitate publicã demnã de cei care dorescã sã ocupe o functie de demnitate publicã. Echipa editorialã a cotidianului „Vremea Nouã” va tine, în continuare, evidenta alesilor care aleg sã fie transparenti si, de acum înainte, publicând lista celor care nu se ascund în spatele deciziei Curtii Constitutionale a României. În editiile viitoare vom continua cu consilierii locali, judeteni, viceprimarii, primarii precum si cu conducerea Consiliului Judetean Vaslui, pentru cã vasluienii trebuie sã stie cine a fost si cine nu a fost transparent cu ei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Moldoveanca care suge coco lui Filimon nu are ce să treacă, că au venit în Românica puși pe capatuiala, ei fiind rupți în cur de foame. Fomistii din Moldova vin în România la capatuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.