spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Iatã cum va arãta municipiul Vaslui, în 2020!

- Advertisement -

PROGRAM Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavãl, are un program ambitios, prin care doreste sã transforme în totalitate resedinta de judet în perioada 2014-2020, sã o transforme într-un centru urban modern si conectat la standardele europene. A fost deja lansat un portofoliu de proiecte, pe care primãria îl va monitoriza pentru implementare, pe urmãtorii sase ani, o parte dintre proiecte urmând sã prindã contur, pe baza finantãrilor guvernamentale, locale sau a finantãrilor venite de la Uniunea Europeanã. În total, cele aproape 50 de proiecte de dezvoltare a orasului ar însemna un efort financiar imens, de peste 650 milioane lei, adicã în jur de 150 milioane euro. “Am întocmit aceastã strategie, urmãrind douã obiective prioritare: dezvoltarea municipiului Vaslui si, în paralel, dezvoltarea zonei metropolitane”, sustine Pavãl.

Printre altele, planul de dezvoltare a municipiului presupune înfiintarea unui cartier social, un proiect de 45 milioane lei, care ar urma sã fie finantat din Programul Operational Regional, bugetul de stat si cel local. O mai veche cerintã a sutelor de familii din oras, care nu au o casã si au cerut ajutorul primarului în a rezolva problema caselor sociale. Proiectul prevede constructia de locuinte sociale dotate cu panouri fotovoltaice, a unui centru social multifunctional – grãdinitã/cresã, centru de zi, cabinet medical, post de politie etc., ca si înfiintarea unei întreprinderi sociale. Ar fi în calcul si un proiect de 54 milioane lei, prin care vor fi construite un numãr de 300 de locuinte pentru tineri, în conditiile în care numãrul de locuinte pentru tineri din municipiu este insuficient în raport cu cererile acestor familii, iar un numãr mare de tineri din localitate locuiesc în conditii improprii. Nici strãzile din municipiu nu vor fi uitate, fiind incluse în planurile primãriei în jur de 30 km de strãzi, altele decât cele trecute prin programul actual de asfaltare a orasului, derulat cu fonduri europene. “Vom asfalta, pe viitor, în cadrul unei astfel de program, toate strãzile din municipiu. Practic, vom moderniza toate cartierele”, spune primarul Vasluiului, încrezãtor cã proiectul de 70 milioane lei poate prinde contur. Pentru acest an si viitorul an, sunt deja cuprinse în planurile primãriei modernizãrile cartierului 13 Decembrie, cartierele Bolintineanu, Cuza Vodã, Garã I si Garã II. Iluminatul public al orasului, care a dat atât de multe bãtãi de cap municipalitãtii, va fi si el modernizat, în urmãtorii ani, desi este un proiect foarte costisitor. Peste 45 milioane lei, fonduri provenind de la POR, bugetul de stat si cel guvernamental, ar urma sã fie investiti în modernizarea sistemului public de iluminat, în toate cartierele. Ce va însemna acest proiect?, l-am întrebat pe primar. Extinderea retelei de iluminat si înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu becuri de tip LED, becuri eficiente energetic si amenajarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 3 MW pentru asigurarea energiei electrice. “Vom pune ordine si în acest segment de activitate. Acum, avem în oras sapte rânduri de stâlpi, sapte rânduri de lãmpi de iluminat. Ne trebuie o strategie unitarã, sã avem un oras iluminat la standardele UE”, explicã primarul Pavãl.

Primarul Vasluiului vrea un strand acoperit, pe lângã strandul municipal actual

Constructia unui bazin de înot acoperit în municipiul Vaslui ar putea pãrea un obiectiv greu de realizat, pentru unii locuitori, însã Pavãl doreste ca acest proiect sã prindã contur. “Vom moderniza actualul strand, anul viitor se va prezenta într-o formã modernã, plus cã vom întreprinde eforturi pentru constructia, într-o locatie nouã, a unui strand acoperit, în care sã se organizeze competitii sportive”, explicã primarul Vasluiului. Un proiect costisitor, care este estimat sã coste 10 milioane lei, finantarea urmând sã fie realizatã printr-un parteneriat public-privat, cu fonduri de la bugetul de stat si bugetul local. Nu este pentru prima datã când primarul vorbeste de un patinoar la Vaslui. Conform strategiei de dezvoltare a orasului pe urmãtorii sase ani, s-ar putea amenaja un patinoar artificial în oras, investitie care ar urma sã coste 2,5 milioane lei, cu o suprafatã de 1.000 mp, dotat cu echipamente de producere a ghetii, centru de închiriere patine. Explicatia pentru aceastã investitie este simplã: oportunitãtile de agrement si de petrecere a timpului liber sunt reduse în oras, de multe ori vasluienii fiind nevoiti sã meargã la Iasi, acolo unde existã astfel de obiective de petrecere a timpului liber. Un proiect cu adevãrat ambitios este cel care prevede înfiintarea unui parc de agrement “Adventure Park”, valoarea estimatã fiind de ordinul zecilor de milioane de lei. Aceasta presupune amenajarea unui parc cu infrastructurã sportivã si de agrement (bazine de înot, tobogane cu apã, terenuri de fotbal, baschet si tenis, plajã, lac artificial, piste de bicicletã, alei pietonale, minigrãdinã botanicã si zoologicã). O valoare mult mai micã ar presupune amenajarea unui poligon auto si a unei piste de carting, investitie estimatã la 1 milion lei. În acest moment, Vasluiul nu dispune de un poligon auto, pentru examenele de obtinere a permisului de conducere, si nici de o pistã de carting, mult solicitatã de adolescenti. Constructia unui liceu de artã la Vaslui este unul dintre proiectele pe care primarul Pavãl ar dori sã le implementeze pânã în 2020. Proiectul, estimat la 10 milioane lei prevede constructia unui sediu pentru Liceul de Artã la Vaslui, care sã cuprindã sãli de curs, ateliere si laboratoare scolare, salã si teren de sport, inclusiv dotarea cu mobilier si materiale didactice. Se doreste si înfiintarea unui liceu sanitar, prin reconversia unor clãdiri publice existente, inclusiv amenajarea sãlilor de curs, a laboratoarelor scolare si dotarea acestora cu echipamente si materiale didactice, amenajarea unei sãli de sport.

Vesti bune: în 2017, ar putea începe constructia soselelor de centurã, cãtre Bacãu si Iasi

“Pe infrastructurã, voi lupta pentru a prinde contur soselele de centurã, cãtre Bacãu si Iasi. Avem certitudinea cã se vor realiza, este o veste bunã pe o aduc acum, pe final de an, soselele vor fi finantate pe Programul Operational Regional, s-au primit toate avizele. Anul viitor, vor fi date în lucru proiectele tehnice, iar eu sper cã, în 2017, cel mai târziu în 2018, vor începe lucrãrile”, a mai spus Vasile Pavãl. Un proiect ambitios, tot legat de infrastructurã, ar fi constructia unui pasaj pietonal subteran în zona centralã a municipiului Vaslui, proiect evaluat la o valoare de 4 milioane lei. Proiectul prevede realizarea unei subtraversãri pietonale pe str. Stefan cel Mare, inclusiv dotarea acestuia cu un lift pentru persoanele cu handicap si ar urma sã fie finantat prin POR 2014-2020. În Parcul Copou vor începe lucrãrile de extindere si reamenajare a întregii zone, dupã desfiintarea serelor Goscom. Proiectul prevede extinderea Parcului Copou prin recoversia fostelor sere, cu amenajarea de alei, spatii verzi, fântâni arteziene, iluminat ornamental, foisoare, bãnci, locuri de joacã, piste de role si biciclete, inclusiv amenajarea unui lac de agrement.

Ce s-a urmãrit prin asocierea Vasluiului cu 11 comune

Municipiul Vaslui si o sumã de comune din jur vor constitui zona metropolitanã Vaslui, în viitorul imediat apropiat. Initiativa asocierii municipiului cu cele 11 unitãti administrative-teritoriale din jurul sãu, pentru a forma o zonã urbanã functionalã, apartine administratiilor publice locale în cauzã si vine în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, dezvoltarea urbanã durabilã integratã a devenit o prioritate asumatã politic. Astfel, perioada de programare 2014-2020 aduce în prim plan o serie de instrumente financiare noi, adresate exclusiv dezvoltãrii urbane integrate, precum: aocarea a 5% din resursele Fondului European pentru Dezvoltare Regionalã (F.E.D.R.) alocate fiecãrui stat membru pentru investitii în actiuni integrate în favoarea dezvoltãrii urbane durabile integrate; realizarea unei platforme de dezvoltare urbanã, alcãtuitã din 300 de orase din Uniunea Europeanã, care vor mentine un dialog permanent cu Comisia Europeanã si vor contribui la formularea de politici publice în domeniul dezvoltãrii urbane; actiuni inovatoare în zonele urbane – cãrora le vor fi alocate 0,2% din fondurile F.E.D.R. si care vor sprijini proiecte urbane pilot, demonstrative si studii de interes european; un accent mai puternic pus pe dezvoltarea urbanã la un nivel strategic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.