spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

Imunizarea împotriva gripei va trebui sã mai astepte

- Advertisement -

VACCINARE Pentru întârzierea cu care se distribuie în acest an vaccinurile antigripale, s-a aruncat vina pe medicii de familie, pentru cã acestia nu au transmis cãtre Directiile de Sãnãtate Publicã necesarul de doze. De fapt, abia acum douã zile, Ministerul Sãnãtãtii a publicat pe SEAP anuntul de organizare a licitatiei pentru contractarea dozelor necesare pentru imunizarea populatiei împotriva gripei în iarna 2011 -2012. Având în vedere întârzierea cu care s-au demarat procedurile de achizitii, pânã la finalizarea procedurilor, fiecare Directie de Sãnãtate Publicã judeteanã a primit un fond de 705 milioane lei vechi pentru achizitionarea de vaccinuri antigripale, în limita unui pret maxim de 11 lei/dozã, inclusiv TVA, urmând ca, dupã definitivarea licitatiilor la nivel national, sã fie trimise în teritoriu restul de doze necesare.

Abia acum douã zile, Ministerul Sãnãtãtii a definitivat procedura si a organizat licitatia pentru achizitia vaccinului antigripal pentru populatie, anuntul apãrând pe SEAP (sistemul electronic de achizitii publice). Întrucât licitatia ar putea dura mai mult, Ministerul Sãnãtãtii va trimite, în aceastã sãptãmânã, bani, respectiv 705 milioane lei vechi, tuturor Directiilor Judetene de Sãnãtate Publicã în vederea procurãrii la nivel local a minim 6400 de doze de vaccin antigripal si sã demareze imunizarea populatiei cu risc maxim, în principal persoane în vârstã. Având în vedere faptul cã vremea deja s-a rãcit, riscul îmbolnãvirilor fiind foarte crescut, în special în rândul persoanelor în vârstã si a copiilor, trebuia deja sã demarãm actiunea de vaccinare antigripalã în rândul populatiei. Este adevãrat cã si medicii de familie au întârziat cu transmiterea estimãrii de doze necesare, dar si procedurile în vederea licitatiei, începute destul de târziu, dureazã destul de mult, astfel cã, pânã la distribuirea vacinurilor de la nivel central, trabuie asiguratã starea de sãnãtate a populatiei, cel putin în rândul persoanelor cele mai expuse. “Procedura de achizitie va dura câteva zile, dar, cel mai târziu la începutul sãptãmânii viitoare, se va începe distribuirea primelor doze de vaccin antigripal. În judetul Vaslui vor fi distrbuite, în primã fazã, circa 6400 doze, achizitionate cu suma de 705 milioane lei, primitã de la minister special în acest scop, urmând ca, dupã finalizarea licitatiei la nivel national, sã ne fie remise si restul necesar de doze”, a declarat dr. Luminita Costache, medic sef în cadrul DSP Vaslui.

Noi producem, dar nu avem vaccinuri

Cu toate cã România este unul dintre cele doar opt state europene care au capacitatea de a produce acest vaccin la nivel national, an de an, problema producerii vaccinului antigripal se pare cã este insurmontabilã, câtã vreme anul trecut, doar în judetul Vaslui, fatã de necesarul de 62000 doze de vaccin, au fost primite doar 22500. Pentru sezonul 2011- 2012, necesarul de doze de vaccin din judet ar fi de circa 63000, vaccinuri care ar trebui sã ajungã la populatia cu risc maxim cel mai târziu la începutul lunii noiembrie, dar, de obicei, perioada de administrare, din cauza procedurilor greoaie de achizitie, se prelungeste pânã în luna decembrie. Vaccinarea antigripalã este recomandatã sã se facã în fiecare an din cauza modificãrii compozitiei vaccinului în dependentã de tulpinile circulante, caracteristice pentru fiecare sezon. Pentru sezonul 2011-2012, OMS recomandã vaccinul antigripal în urmãtoarea compozitie: virus similar tulpinii A/California/7/2009 (H1N1), virus similar tulpinii A/Perth/16/2009 (H3N2) si virus similar tulpinii B/Brisbane/60/2008. Conform recomandãrilor Comitetului National de Vaccinologie, pentru sezonul 2011-2012 este necesarã achizitionarea unei cantitãti de un milion de doze de vaccin gripal sezonier. În 2010 a fost achizitionatã o cantitate de 1,3 milioane de doze de vaccin gripal sezonier de la Institutul “Cantacuzino”. Vaccinul nu este recomandat persoanelor cu hipersensibilitate la substantele active, la oricare dintre excipienti, la ou, la reziduuri din ou, cum este ovalbumina, si la proteine de gãinã. Durata imunitãtii postvaccinare la tulpini similare sau strâns înrudite cu tulpinile vaccinului variazã, dar este de obicei între sase si 12 luni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.