HÃRNICIE 92% din totalul terenurilor agricole din judet destinate culturilor de primãvarã au fost deja arate, iar pe 15,5% din terenuri a fost deja terminat semãnatul. Din totalul de 181808 ha programate, 166474 ha au fost deja arate, iar pe 28284 ha au fost înfiintate culturile. Este aproape de finalizare semãnatul la ovãzul si orzoaica de primãvarã, iar la sfeclã de zahãr, suprafata programatã a fost depãsitã în proportie de 300%. Conditiile atmosferice sunt propice obtinerii de productii bune, poate comparabile cu cele de anul trecut, dacă fermierii vor executa toate lucrãrile agricole la timp.
Pânã în prezent, arãturile pentru însãmântãrile de primãvarã sunt realizate în procent de 92% pe o suprafatã totalã de 166.474 ha, din totalul programat de 181.808 ha. Au fost deja terminate arãturile pe cele 43764 ha apartinând societãtilor agricole care au si teren în arendã, în sectorul obstesc si cel apartinând mãnãstirilor, dar si în sectorul de stat, în suprafatã de 1890 ha, apartinând societãtilor comerciale foste IAS-uri sau unitãtilor de cercetare. În ceea ce priveste terenul aflat în folosinta persoanelor fizice, în suprafatã de 120.820 ha, este arat în proportie de 89%. Datoritã ploilor din ultima perioadã, chiar dacã nu s-a mai putut intra în brazdã cu tractoarele, fermierii sunt multumiti, datoritã acestor precipitatii refãcându-se deficitul de apã din sol, ceea ce înseamnã cã pot conta pe recolte bune.
Datoritã conditiilor climatice, respectiv temperaturile din sol nefiind optime, încã nu a început semãnatul la porumb, fasole, cartofii de varã sau toamnã, nici la rapita de primãvarã sau soia. În schimb, s-a finalizat înfiintarea culturilor de mazãre, pe toate cele 216 ha, si a cartofului timpuriu, pe cele 32 ha, fiind spre final semãnatul ovãzului de primãvarã, realizat în procent de 96% din totalul de 2413 ha programate, si a orzoaicei de primãvarã, care a fost deja însãmântatã pe 2.335 ha, respectiv 94%. În cazul sfeclei de zahãr, fatã de suprafata programatã de 362 ha, au fost deja plantate cu aceastã culturã de trei ori mai mult, respectiv 1090 ha, dat fiind faptul cã, din cauza secetei pedologice din toamna trecutã, au fost întoarse unele culturi, în special cea de rapitã de toamnã. „La finalul campaniei de primãvarã, este posibil sã regãsim în statistici suprafete cultivate mai mari ca cele programate, datoritã faptului cã fermierii recultivã terenurile calamiate din cauza secetei din toamna trecutã, respectiv unele suprafete cultivate cu rapitã, grâu de toamnã sau orz. În aceste zile, se va finaliza semãnatul la culturile timpurii de primãvarã, respectiv orzoiacã, ovãz, lucernã sau sfeclã de zahãr, si se pregãteste patul germinativ pentru celelalte culturi de floarea-soarelui, porumb, cartof, etc”, a declarat ing. Mihai Ardeleanu, directorul Directiei Agricole a Judetului Vaslui. Însãmântãrile de primãvarã sunt realizate, în prezent, pe suprafata totalã de 28.284 ha, cu urmãtoarele culturi de sezon: floarea soarelui – realizat 18.495 ha din totalul programat de 43.872 ha, plante de nutret – realizat în proportie de 16%, pe 1694 ha din totalul programat de 10.581 ha. În ceea ce priveste legumele în câmp si solarii, aceste culturi au fost realizate pe 37% din suprafata de 2.036 ha, din total program de 5.509 ha. Perioada optimã pentru înfiintarea culturilor de primãvarã este sfârsitul lunii aprilie, cel târziu jumãtatea lunii mai, în functie de conditiile climatice, respectiv o temperaturã în sol timp de trei zile de 8 – 12 grade Celsius, dar si a umiditãtii. „Productia agricolã obtinutã depinde foarte mult de conditiile atmosferice, în aceeasi mãsurã ca si de modul în care sunt efectuate lucrãrile agricole, inclusiv de fertilizare, ierbicidare, sau irigarea terenurilor. Dacã este sã ne luãm dupã ploile si temperaturile din ultima perioadã, se prefigureazã un an agricol bun, poate comparabil cu cel de anul trecut. Depinde numai de fermieri sã gestioneze asa cum se cuvine conditiile naturale si sã continue sã facã restul de lucrãri agricole la timp, pentru a obtine rezultatele scontate”, a adãugat directorul Mihai Ardeleanu.