MAGISTRATII S-AU SÃTURAT…Ajunge cu vrãjelile despre redresarea Comcereal, îndrugate de directorul marionetã Cojocaru si avocatii sãi, cu cererile de tot felul de la instante, pentru tergiversarea proceselor! Asta si-au spus magistratii Tribunalului Vaslui, marti, atunci când au decis sã nu omologheze concordatul preventiv (solutie de evitare a insolventei) pentru Comcereal, actiune decisã de Curtea de Apel Iasi în aprilie a.c. Umblând cu minciuni si înselãtorii, marioneta de la Comcereal a tras de timp cât a putut, în a pune mâna pe subventia de 4 milioane de euro de la APIA, însã i s-a înfundat. Toate manevrele lui Cojocaru din ultima perioadã – mitingul esuat de la Vaslui, protestul din poarta Ministerului Agriculturii – au fost programate tocmai pentru cã moldovenii de la Trans Oil stiau cã se va ajunge la insolventã. De aceea, s-au grãbit si au pus presiune pe toatã lumea. Ori, dupã decizia de marti, urmeazã intrarea în insolventã, cu numirea unui administrator judiciar, care sã coordoneze toatã activitatea Comcereal. Cu sigurantã, Cojocaru nu va sta cu mâinile în sân si va face presiuni formidabile asupra CEC, folosindu-se si de politicienii de la PSD, pentru a pune mâna pe cele 4 milioane de euro. Odatã numit un administrator judiciar, viitorul pentru cei 12.000 de proprietari de terenuri de la Comcereal este bun: dacã acesta plãteste arendele restante, oamenii îsi vor lãsa terenurile la Comcereal în continuare, iar firma se salveazã. Aceasta este singura sansã de salvare, nu vrãjelile celor de la Trans Oil.
Dupã decizia magistratilor Tribunalului Vaslui, de marti, 12 iunie, urmeazã ca firma Comcereal sã intre în insolventã, iar cei 12.000 de proprietari de terenuri sã-si primeascã arendele restante, cu acordul viitorului administrator judiciar. În plus, banii de la CEC, cei 4 milioane de euro, rãmân acolo, pânã la numirea unui administrator judiciar, care sã decidã cum face plãtile în continuare. Dar, sã nu uitãm, moldovenii de la Trans Oil au relatii cu politicienii din PSD si vor face presiuni asupra CEC, pentru a scoate banii de la aceastã bancã. Dacã, în cazul Marfin Bank, institutia si-a declinat orice responsabilitate si a trimis milioanele de euro la CEC, celor de la Trans Oil le va fi foarte greu sã porunceascã unor sefi din Casa de Economii si Consemnatiuni, o companie de stat. Este punctul culminant al actiunilor de distrugere a uneia dintre cele mai mari exploatatii agricole private din România, dupã trei ani în care moldovenii de la Trans Oil au fãcut totul pentru a falimenta aceastã firmã. S-au folosit în aceste manevre distructive cãmile din Emiratele Arabe Unite, dune de nisip, plus un invizibil Muhammad Ibrani, pe care instantele de judecatã nu-l gãsesc. Dar, judecãtorii vasluieni au spus: “Stop!”. Stiind cã intrã în insolventã, ieri, Cojocaru a plecat sã se plângã la Bucuresti, cerând cu insistentã banii din conturile CEC. Pe care nu-i va primi, pentru cã acei bani trebuie sã ajungã la proprietarii de terenuri. “Cine îi dã acum acestui moldovean acei bani pe subventii, face o crimã. Suntem mii si mii de oameni care trebuie sã ne primim arendele, nu vrem ca banii sã se ducã pe afacerile lor”, spun mai multi tãrani, nemultumiti.
Cojocaru nu a fost nicio clipã interesat de concordat, era cu ochii doar dupã bani
Mirajul subventiei de 4 milioane de euro de la APIA, pe care Cojocaru dorea sã o împartã cu partenerii sãi de afaceri, l-a fãcut pe acesta sã tragã de timp si sã apeleze la tot felul de diversiuni, în ultimele luni. În aprilie, când un personaj politic promisese cã va da banii de la APIA cãtre moldoveni, Cojocaru a mers în fata judecãtorilor Curtii de Apel Iasi cu vrãjeli si promisiuni de redresare a societãtii. Pe 19 aprilie, Curtea de Apel delibereazã si anuntã cã “Admite cererea formulatã de cãtre debitoarea SC “Comcereal” SA Vaslui si în temeiul art. 23 din Legea nr. 85/2014 deschide procedura de concordat preventiv a debitoarei. Numeste administrator concordator provizoriu pe CII Ouatu Adrian Stefan”. Ce însemna asta? Cã marioneta Cojocaru propusese în fata instantei un plan de redresare a Comcereal, stiind cã totul este în van, dacã nu îndeplineste cerintele concordatului preventiv. Judecãtorii ieseni au crezut în minciunile lui Cojocaru si au cerut respectarea celei mai importante conditii a concordatului, si anume ca acest plan de redresare sã fie aprobat de creditorii care reprezintã cel puțin 75% din valoarea creanțelor acceptate și necontestate. Câte acorduri a încheiat Cojocaru cu creditorii, pânã pe 12 iunie, când s-a dat sentinta de respingere a concordatului? Niciunul, pentru cã marioneta de la Comcereal nu era interesatã decât de cei 4 milioane de euro de la APIA, nicidecum de redresarea Comcereal. Concordatul îi dãdea posibilitatea sã tragã de timp, iar Cojocaru s-a folosit de toate tertipurile posibile, inclusiv de miting la Ministerul Agriculturii, pentru a pune mâna pe subventia de la APIA. Magistratii vasluieni au observat cã nu se întâmplã nimic, asa cã au decis sã taie în carne vie. “Respinge cererea formulatã de CII Oatu Adrian Stefan, în calitate de administrator concordatar provizoriu al Comcereal SA Vaslui, cu sediul în Vaslui, str. Podul Înalt nr.1, jud. Vaslui, având ca obiect prelungirea termenului de 30 zile prevãzut de art. 23 alin. 3 din Legea nr. 85/2014. Respinge cererea de omologare a concordatului preventiv pentru SC Comcereal SA Vaslui. Cu apel în termen de 7 zile de la pronuntare, cererea pentru exercitarea cãii de atac va fi depusã la Tribunalul Vaslui. Solutionatã în camera de consiliu si pronuntatã în sedinta publicã astãzi 12.06.2018”, este decizia anuntatã de magistrati, decizie care precede intrarea în insolventã a Comcereal.
Cei 12.000 de proprietari de terenuri au, acum, o sansã mare
Ce urmeazã, acum, dupã ce judecãtorii vor anunta intrarea în insolventã? Va fi numit un administrator judiciar, care va trebui sã preia toatã activitatea, mai ales cã banii de la CEC nu pot fi dati cãtre Cojocaru si fratii Barnea, oricât de mult ar plânge acestia pe la usile CEC-ului. Un administrator care va dori redresarea societãtii, are de fãcut doar un pas, cel mai important: plata arendei restante cãtre miile de proprietari de terenuri de la Comcereal, pentru ca oamenii sã lase terenurile în continuare la societate. Comcereal se poate redresa, însã doar cu terenurile lucrate pe suprafete mari, compacte, cu tehnologii de ultimã orã. Ori, ceea ce a fãcut Trans Oil la Vaslui, în ultimii trei ani, a fost doar o bãtaie de joc. Cu o nouã conducere la cârma Comcereal, stabilitã de Adunarea Generalã a Actionarilor (cei reali, de la Racova SA, nu fantomele din desert!), firma se poate salva, în baza unui plan stabilit de comun acord cu proprietarii de terenuri. Cât priveste afacerile lui Cojocaru si ale fratilor Barnea, acestia trebuie sã se multumeascã cu sutele de mii de euro luate cu japca din subventiile APIA, pe baza unor facturi umflate, în anii precedenti.