spot_imgspot_img
10.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

În toamna anului viitor, alegeri la grãmadã

- Advertisement -

PARLAMENTARI, PRIMARI, PRESEDINTE CJ VASLUI – ÎN NOIEMBRIE 2012!

O SINGURÃ ZI… Anul viitor, în luna noiembrie, cei 400.000 de locuitori ai judetului Vaslui – dacã datele de la recensãmântul 2011 sunt corecte – sunt chemati sã-si aleagã cei 86 de primari, consilierii locali si judeteni, presedintele de Consiliu Judetean, dar si parlamentarii. Potrivit unui proiect de lege depus dezbaterii publice de cãtre Ministerul Administratiei si Internelor, alegerile ar urma sã fie comasate pentru noiembrie 2012, ceea ce va însemna cã vasluienii nu vor mai veni la vot de douã ori, cum se întâmpla pânã acum, ci îsi vor alege alesii locali sau parlamentarii “dintr-un foc”, într-o singurã zi si cu o singurã stampilã “Votat”!

“Pentru mine, ca parlamentar al judetului, alegerea în acelasi tur a primarilor, parlamentarilor si presedintelui de Consiliu Judetean înseamnã cã alesul local si cel care pleacã la Bucuresti vor face parte din aceeasi echipã, lucru care este important si pentru electorat. Cine a decis sã facã echipã cu primarii are numai de câstigat, iar electoratul vede aceastã schimbare”, explicã deputatul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui. Opozitia, în schimb, tunã si fulgerã. “Sã nu ne lãsãm pãcãliti, pentru cã vom vedea ce se întâmplã mai apoi. Vor sã comaseze alegerile pentru a le frauda, de o manierã categoricã, vor sã câstige Puterea cu orice pret”, avertizeazã Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui.

În 2012, nu vom mai merge la vot de douã ori, pentru alegerile locale si, mai apoi, cele parlamentare. Conform unui proiect de lege supus dezbaterii publice de cãtre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), cele douã tipuri de alegeri ar urma sã se desfãsoare într-o singurã zi, cel mai probabil cãtre finele lunii noiembrie 2012. Asta înseamnã cã, în toamna anului viitor, peste 300.000 de vasluieni cu drept de vot îsi vor alege într-o singurã zi primarii, consilierii locali si judeteni, presedintele de Consiliu Judetean, dar si senatorii si deputatii. “Având în vedere impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exercitiului financiar al bugetelor locale, prin prezentul proiect se propune ca alegerile pentru autoritãtile administratiei publice locale sã se desfãsoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, la o datã ce va fi stabilitã prin hotãrâre a Guvernului. Astfel, alegerile pentru autoritãtile administratiei publice locale vor beneficia de accesul la o infrastructurã electoralã comunã (birouri electorale, liste electorale, stampile, logisticã) cu cele parlamentare. (…) Costurile de personal ar fi înjumãtãtite, de la 43 la circa 22 milioane euro, ca urmare a înfiintãrii si functionãrii birourilor electorale ale sectiilor de votare comune”, se aratã în nota trimisã cãtre parlamentari de cãtre MAI.

Guvernul îsi asumã rãspunderea pentru comasarea alegerilor

Conform unor surse oficiale, pânã la finele lunii decembrie, Guvernul Boc îsi va asuma rãspunderea pe legea privind comasarea alegerilor, ceea ce va însemna cã dezbaterile ulterioare din Parlament nu vor mai avea niciun efect. “Dacã nu vor face acest lucru si nu-si asumã rãspunderea, nu vor mai putea schimba nimic, anul viitor. Cu sase luni înaintea declansãrii alegerilor nu se mai pot face alte modificãri, deci singura sansã a Guvernului este sã-si asume rãspunderea pânã la finele acestei luni. Noi, USL, suntem împotriva comasãrii alegerilor. Din momentul asumãrii rãspunderii, parlamentarii nu vor mai putea veni decât cu amendamente”, explicã senatorul PSD de Vaslui, Doina Silistru. Modificarea legii alegerilor va permite ca “numãrul membrilor fiecãrui consiliu local si fiecãrui consiliu judetean sã se stabileascã în functie de numãrul locuitorilor comunei, orasului sau municipiului raportat de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor la data de 1 ianuarie a anului în care se desfãsoarã alegerile”. Ministerul Administratiei si Internelor mai sustine cã, în 2008, costul total al organizãrii alegerilor locale si parlamentare a fost de circa 80 de milioane de euro, cea mai mare pondere în structura costurilor având-o cheltuielile de personal, cu 54%. În noile conditii, statul român ar urma sã scoatã din buget doar 22 de milioane de euro, ceea ce ar fi o economie substantialã. “În conditiile economice actuale, majoritatea autoritãtilor administratiei publice locale este afectatã de constrângeri bugetare, care pot periclita organizarea alegerilor pentru autoritãtile administratiei publice locale din cursul anului 2012”, se mai aratã în proiectul de lege.

Deputatul Dan Marian: “Se va închega echipa parlamentar-primar”

Deputatul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui, crede cã, pe lângã reducerile bugetare, se va produce si o clarificare a electoratului în privinta celor pe care-i voteazã pentru parlament sau primãrii. “Experienta mi-a demonstrat cã parlamentarul trebuie sã facã echipã cu primarul, în beneficiul alegãtorilor, iar pentru cei care au înteles acest lucru s-au vãzut si rezultatele. Este normal sã se întâmple asa, în urma unei singure campanii electorale, nu cum se întâmpla pânã acum, când alesul local era ales la o datã, iar parlamentarul la 6 luni. Dacã alegerile vor fi comasate, vom vedea cã parlamentarul care pleacã la Bucuresti duce cu el mesajul primarului si alegãtorilor care i-au dat votul, pentru cã totul se va baza pe echipa deputat-senator si primar”, explicã Dan Marian. Liderul PDL spune cã si economiile la buget vor fi substantiale. “În plus, nici partidele nu vor mai cheltui atâtia bani pe douã campanii electorale. Sensul comasãrii alegerilor este închegarea unei echipe primar-parlamentar, mã repet, iar efectele vor fi benefice pentru alegãtori”, mai sustine deputatul Marian.

Opozitia tunã: “Vor sã fraudeze alegerile, sã rãmânã vesnic la putere”

“Ideea actualului Guvern este sã comaseze alegerile de asa manierã încât printr-o fraudã masivã sã le poatã câstiga. Sunt câteva elemente subrede în aceastã idee de comasare a alegerilor. În primul rând, se doreste transformarea procesului electoral într-o negustorie, sã organizãm alegerile cât mai ieftin. Noi am putea fi de acord cu ieftineala asta, cu conditia ca Guvernul sã accepte cã si mai ieftin ar fi sã nu mai organizãm deloc alegeri, iar PDL sã guverneze vesnic în România. Existã o tendintã permanentã din partea actualului Guvern de a restrânge cadrul democratic, ceea ce se poate observa si prin prisma acestui proiect de lege al MAI”, spune Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui, cu ironie la adresa adversarilor politici.

“Trebuie sã fim precauti cu bugetul statului”

“În conditiile în care traversãm o crizã profundã, nu ar fi oportun sã desfãsurãm douã tururi de scrutin, pentru alegeri locale si parlamentare. Urmeazã un an în care trebuie sã fim extrem de precauti cu situatia economicã a României, iar comasarea alegerilor va însemna economii importante la buget, plus cã, în perioada alegerilor, se produce si o restrângere a activitãtilor economice, cu efecte negative pentru fiecare cetãtean. Va fi si o economie de timp si de oameni, pânã la urmã, pentru cã nu vom mai implica nu stiu câte persoane în procesul electoral, totul se va desfãsura într-o singurã zi” – senator PDL de Bârlad, Vasile Pintilie

Ce spune legea, în forma actualã

Potrivit prevederilor art. 63 alin. (1) din Constitutia României, republicatã, parlamentarii din Camera Deputatilor si Senatul României sunt alesi pentru un mandat de patru ani, putând intra în exercitiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub conditia validãrii si depunerii jurãmântului. Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, republicatã, stabileste durata mandatului alesilor locali – primari, consilieri locali si judeteni, presedinte CJ – la patru ani, cu precizarea cã mandatul alesilor locali se exercitã pânã la data depunerii jurãmântului de cãtre noii alesi locali, fãrã a fi indicat un termen precis pentru depunerea jurãmântului în raport cu expirarea termenului de patru ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

25 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.