spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

Începe bătălia pentru gradațiile de merit în învățământ

- Advertisement -
CALENDAR… Înscrierea la concursul pentru gradații de merit va avea loc în perioada 2 – 16 mai, iar rezultatele vor fi afișate pe 22 iunie.

COMPETIȚIE… Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a anunțat numărul de gradații de merit scoase la concurs în acest an. Consiliul de Administrație al instituției a aprobat, în ultima ședință, 242 de locuri: 210 gradații pentru personalul didactic de predare, 10 gradații pentru personalul de conducere, îndrumare și control, iar 22 gradații pentru personalul didactic auxiliar. Înscrierea la concurs va avea loc în perioada 2 – 16 mai, iar rezultatele vor fi afișate pe 22 iunie. Gradația de merit va fi acordată începând cu data de 1 septembrie 2022 și va consta în 25% din salariu.

La concursul pentru acordarea gradației de merit poate participa personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar de stat, precum și personalul didactic auxiliar. Ambele categorii de personal trebuie să fie angajate cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, să aibă o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin cinci ani, cu calificativul „Foarte bine” în fiecare an școlar din perioada evaluată și să fi dovedit performanțe deosebite. Cadrele didactice care, în perioada 1 septembrie 2016 – 31 august 2021, au îndeplinit și funcții de conducere, de îndrumare și control pot participa la concursul de acordare a gradației de merit fie ca personal didactic de conducere, de îndrumare și control, fie ca personal didactic de predare, iar evaluarea se realizează conform grilei specifice opțiunii exprimate în scris la depunerea dosarului.

Cum sunt evaluate cadrele didactice care vor să obțină gradații de merit

Cele mai multe gradații de merit le vor primi învățătorii (45 locuri) și educatoarele (36 locuri), iar cele mai puține, bibliotecarii, laboranții, informaticienii, pedagogii școlari – câte un loc pentru fiecare. Profesorii de limba latină, precum și tehnicienii sau asistenții sociali nu au niciun loc pentru concursul de gradații de anul acesta. Potrivit metodologiei, pentru acordarea gradației de merit, „inspectoratul școlar evaluează activitatea candidaților înscriși, inclusă în fișa de (auto)evaluare, susținută prin documente doveditoare, din perioada 1 septembrie 2016 – 31 august 2021. Fișa în baza căreia se realizează (auto)evaluarea se elaborează ținându-se seama de criteriile generale care trebuie îndeplinite de candidat, pe baza fișelor sintetice de (auto)evaluare prezentate. Fișele de (auto)evaluare se elaborează de către comisia paritară de la nivelul inspectoratului școlar, cu respectarea criteriilor generale și a subcriteriilor din fișele sintetice de (auto)evaluare prezentate. Pentru personalul didactic de predare și personalul didactic de conducere, îndrumare și control, candidatul trebuie să îndeplinească următoarele criteriile generale: 1. Criteriul activităților complexe cu valoare instructiv-educativă; 2. Criteriul privind performanțe deosebite în inovarea didactică/management educațional; 3. Criteriul privind activitățile extracurriculare și implicarea în proiecte (inclusiv proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă: ErasmusÂ, POSDRU, POCU, transfrontaliere, Banca Mondială și altele similare)/programe de formare profesională; 4. Criteriul privind contribuția la dezvoltarea instituțională”, se arată în metodologia de acordare a gradației de merit.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. De aceste gradații beneficiază aceeași profesori, cu aceeași susținere, de ani de zile. Sunt acordate cu abonament: după expirarea celor 4 ani se depune din nou dosarul pentru obținere. Cana se va gândi cineva sa facă putina ordine în aceasta direcție?

  2. Daaaa, batalia pentru performanța în învațamant, cand începe? Toata ziua numai bani vreti..aveti liber cat cuprinde, mediatii neimpozabile si rezultatele la simulari… DEZASTRU.. FARA GRADATII…SALARIU SI ATAT.

  3. Iar cele mai multe cadre didactice, care nu vot avea gradatii de merit, sunt condamnate la imposibilitatea unui trai decent.
    Mariti salariul net in invatamant, nu din cateva prremii pe judet traiesc profesorii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.