PENAL… Fostul edil al comunei Ibãnesti, Benone Pletea, rãmâne cu pedeapsa datã de Judecãtoria Bârlad în dosarul fraudãrii alegerilor locale din anul 2000. În acest dosar acuzatiile sunt de fals în înscrisuri sub semnãturã privatã. Mai exact, acesta a fost acuzat cã a încercat sã câstige alegerile locale prin fraudã. Ajuns în instantã, fostul edil a fost condamnat la 2 ani si 8 luni de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de supraveghere de 3 ani. De asemenea, acesta a fost obligat sã execute si 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii. Alãturi de acesta, alti 5 inculpati au primit pedepse asemãnãtoare. Decizia a rãmas definitivã dupã ce Curtea de Apel a respins apelurile declarate. De retinut este si faptul cã, dupã 20 de ani petrecuti ca primar al comunei Ibãnesti, Benone Pletea îsi asigurã retragerea din functie într-un mod rusinos, ca inculpat condamnat într-un dosar de coruptie. Mai mult, acesta scapã de închisoare cu executare pentru cã pedeapsa sa este de numai 2 ani si 8 luni. Legislatia în vigoare spune cã, în cazul unui inculpat a cãrui pedeapsã este mai mare de 3 ani chiar si cu o zi, atunci pedeapsa se executã în regim de detentie.
Dupã Gelu Pecheanu, fostul primar al comunei Drânceni, condamnat la închisoare cu suspendare, un alt primar din judetul Vaslui are parte de aceeasi soartã. Vorbim aici de Benone Pletea, fostul edil al comunei Ibãnesti. Acuzat de infractiuni de fals material în înscrisuri sub semnãturã privatã în formã continuatã si uz de fals, Pletea primeste o condamnare de 2 ani si 8 luni de închisoare cu suspendare pe o perioadã de încercare de 3 ani. În plus, ca pedeapsã complementarã, lui Pletea i-a fost interzis dreptul de a fi ales în autoritãtile publice locale sau în orice alte functii publice si dreptul de a ocupa o functie care implicã exercitiul autoritãtii de stat pe o perioadã de 5 ani. În plus, Pletea a fost obligat sã presteze 60 de zile de muncã neremuneratã în folosul comunitãtii în cadrul scolii din Ibãnesti sau la postul local de Politie. De asemenea, instanta „atentioneazã inculpatul asupra dispozitiilor legale privind revocarea suspendãrii executãrii pedepsei sub supraveghere si executarea pedepsei în regim de detentie în cazul nerespectãrii, cu rea-credintã, pe parcursul termenului de supraveghere, a mãsurilor de supraveghere sau a obligatiilor impuse, a neîndeplinirii integrale a obligatiilor civile pânã la expirarea termenului de supraveghere sau în cazul sãvârsirii unei noi infractiuni pe parcursul termenului de supraveghere”, se aratã în decizia judecãtorilor. Cum era de asteptat, fostul edil contestã decizia judecãtorilor la Curtea de Apel, dar nici aici nu are noroc. Magistratii ieseni decid sã respingã apelurile formulate de Pletea si de ceilalti inculpati din dosar si îi obligã sã plãteascã fiecare câte 400 de lei, cheltuieli judiciare. În laturã civilã, Pletea a fost obligat sã plãteascã 3.000 de lei, cheltuieli judiciare cãtre stat, la fel si ceilalti inculpati din dosar. Întreaga poveste a început în 2020 când, alãturi de mai multe persoane, primarul a falsificat 82 de adeverinte medicale prin intermediul cãrora au fost întocmite cereri de vot cu urna mobilã în cadrul scrutinului din 27 septembrie 2020. A fost retinut timp de 24 de ore dar, Pletea a fost reales atunci primar cu 518 voturi, devansând-o pe liberala Elena Ibãnescu, care obtinuse 212 voturi.
Benone Pletea, edilul care a atins performanta de a termina o facultate, înainte de liceu
ÎNGER SI DEMON… De-a lungul timpului, Benone Pletea s-a dovedit un politician abil care a stat în fruntea comunei timp de cinci mandate. A ajuns în fruntea Primãriei Ibãnesti în ianuarie 2004, când aceasta tocmai se înfiintase. A început ca primar interimar, dupã ce initial fusese ales consilier local în comuna Alexandru Vlahutã, de unde s-au desprins satele Ibãnesti, Mânzati si Putul Olarului, care au format aceastã comunã nouã. În vara anului 2004, Pletea a candidat la functia de primar din partea PRM si a fost votat masiv de sãteni. De atunci, din 2004 si pânã acum, a reusit sã fie reales de cinci ori. Ca traseu politic, acesta a început ca membru PRM pânã în 2008, dupã care a fost în PD si PNL. Din 2014 a ajuns la PSD, gratie celebrei ordonante date de Victor Ponta prin care li s-a permis celor din USL sã-si aleagã partidul dorit. În anul 2007, Benone Pletea a fost condamnat de Judecãtoria Bârlad la un an de închisoare cu suspendare, dupã ce a depus la Inspectoratul Teritorial de Muncã o diplomã care atesta faptul cã ar fi absolvent al Academiei de Studii Economice Bucuresti, în conditiile în care el avea doar zece clase, dar nu si-a pierdut functia. Un an mai târziu, edilul a fost eliminat si din examenul de Bacalaureat pentru fraudã. Acesta a fost prins copiind chiar de un fost coleg de partid din PNL, care l-a dat afarã din salã imediat ce i-a descoperit fituicile în buzunar.