11.2 C
Vaslui
17-oct.-2021

Inconștiență uriașă a PSD-iștilor vasluieni: campanie cu iz electoral la persoanele vulnerabile, în plină pandemie de coronavirus

În timp ce mii de vasluieni sunt sancționați zilnic pentru nerespectarea ordonațelor militare, mai-marii Partidului Social Democrat din Vaslui nu dau doi bani pe regulile de protecție și de distanțare socială. O demonstrează acțiunea de ieri, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, când actuali primari și viitori candidați, în frunte cu președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, și parlamentarul Irinel Stativă au împărțit cadouri veteranilor de război din județ. Culmea, deși vorbim de persoane vulnerabile, trecute de 80 ani, foarte puțin reprezentanți ai partidului au înțeles să-i protejeze, purtând măști și mănuși. Acțiunea poate fi considerată electorală, mai ales că în comuna Tăcuta cel care a împărțit micile atenții din partea Consiliului Județean Vaslui, nu a fost primarul PNL, Florin Ionel, ci fostul primar PSD, Călin Costică, posibil candidat al social democraților la următoarele alegeri locale. Contactat telefonic, prefectul județului Vaslui, Mircea Gologan, a declarat că organizatorii acestei acțiuni vor răspunde în funcție de consecințe: „Este răspunderea Consiliului Județean și a celor care au mers la acele persoane. Dacă se întâmplă ceva, își asumă răspunderea”.

Captură de pe pagina de Facebook a Consiliului Judetean Vaslui
Captură de pe pagina de Facebook a Consiliului Judetean Vaslui

În pozele publicate de Consiliul Județean Vaslui pe pagina de Facebook a instituției se poate observa cum președintele CJ, Dumitru Buzatu, deputatul Irinel Stativă, primarul comunei Todirești, Petrică Simiuc, primarul interimar al comunei Pușcași, Paul Ignat, fostul edil al comunei Tăcuta, Călin Costică, viceprimarul comunei Cozmești, Gabriel Voicu, precum și administratorul comunei Drânceni, Gelu Pecheanu, nu poartă nici măști și nici mănuși de protecție. Asta deși persoanele cu care au intrat în contact sunt veterani de război, oameni în vârstă, cu probleme de sănătate. Unii primari, precum cel de la Rebricea, au avut măști, însă nu le-au purtat pe tot parcursul vizitei.

Primarul comunei Todiresti
Primarul comunei Todiresti

Primarul interimar al comunei Puscasi
Primarul interimar al comunei Puscasi

Primarul interimar al comunei Puscasi
Primarul interimar al comunei Puscasi

Administratorul comunei Drânceni
Administratorul comunei Drânceni

Viceprimarul comunei Cozmesti
Viceprimarul comunei Cozmesti

Primarul comunei Rebricea, surprins fără mască: „acum căutăm orice chichiță”

Primarul comunei Rebricea, alături de presedintele CJ
Primarul comunei Rebricea, alături de presedintele CJ

Contactat telefonic, edilul comunei Rebricea ne-a declarat că, atât cât a fost posibil, a respectat distanțarea socială și măsurile de protecție: „Nu știu ce să zic, acum căutăm orice chichiță. Eu consider că mi-am făcut treaba, tot timpul am avut mănuși, mască, inclusiv restul echipei de la primărie a fost dotată cu astfel de materiale de protecție. Ne-am asigurat că și măsurile de distanțare sunt respectate și nu contribuim la răspândirea virusului. De celelalte persoane, nu știu ce să vă zic…”.

Deputatul Irinel Stativă nu a purtat mască, dar zice că s-a dezinfectat

Deputatul Irinel Stativă, alături de fostul primar al comunei Tăcuta, Călin Costică (stânga)
Deputatul Irinel Stativă, alături de fostul primar al comunei Tăcuta, Călin Costică (stânga)

Deputatul Irinel Stativă
Deputatul Irinel Stativă

Deputatul Irinel Stativă
Deputatul Irinel Stativă

Deputatul Irinel Stativă a explicat că nu a purtat mască pentru că se afla într-un spațiu privat, dar că a respectat distanțarea socială și s-a dezinfectat înainte și după fiecare vizită: „după cum ați putut observa din poze, am păstrat distanța regulamentară, de cel puțin 1,5 m, și eram pe un teren privat, nu public. M-am dezinfectat atât înainte de a coborî din mașină, cât și după vizită. În comuna Tăcuta, l-am rugat pe domnul Călin Costică să ne însoțească pentru că îi cunoaște pe săteni. Va asigur ca domnul Calin nu va candida la primaria Tacuta, deci nu se poate spune ca am mers cu candidatul partidului. Nu a fost o acțiune electorală, mai este până la campanie.  Am vizitat peste 20 de persoane, le-am spus că sunt deputat, dar nu și de la ce partid. În fiecare an, Consiliul Județean acordă câte o mică atenție veteranilor de război. Acum, să dăm acestei acțiuni iz electoral, nu mi se pare corect. PSD în fiecare an dă pachete cu alimente de Paște, anul ăsta nu a mai dat pentru că a fost pandemie. Și, totuși, este an electoral. Revenind la acele materiale de protecție, eu știu că mănușile nu sunt obligatorii. Pe stradă port mască, iar în mașină am mereu dezinfectant și măști de rezervă. Nu am o problemă cu purtarea lor. Îi aud pe mulți spunând că se sufocă, dar nu înțeleg de ce. Un medic care te operează poate să stea cu mască mai multe ore, iar ție îți vine greu și câteva minute?! Ați văzut că Iohannis, la conferință, nu poartă mască. Dacă aș fi puțin răutăcios, aș spune că nu am purtat mască pentru l-am luat exemplu pe cel mai important om în stat, președintele României”.

Unii primari au înțeles să respecte regulile de protecție

Primarul comunei Albești
Primarul comunei Albești

Primarul comunei Stefan cel Mare
Primarul comunei Stefan cel Mare

Primarul comunei Osesti
Primarul comunei Osesti

Au fost, însă, și primari care au luat în serios recomandările autorităților și nu și-au dat nicio clipă măștile jos. Este vorba despre primarul comunei Ștefan cel Mare, Mihai Moraru, primarul comunei Albești, Monica Amanci, precum și ediulul comunei Oșești, Didi Alexandroae.

Prefectul județului: „fiecare își asumă răspunderea”

Prefectul județului Vaslui, Mircea Gologan, a declarat că în cazul în care persoanele vizitate se vor îmbolnăvi, organizatorii acțiunii vor fi trași la răspundere: „Trebuie să avem grijă de persoanele care sunt în factorul de risc, să nu le amplificăm și alte probleme de sănătate. Noi am transmis ca toate persoanele să poarte măști, eu personal port mască tocmai pentru a nu lasa loc discutiilor. Dacă Consiliul Județean a făcut această acțiune, e lăudabil, că au avut grijă de veteranii de război. Dar dacă se întâmplă ceva, adică dacă se constată că au transmis boala, fiecare persoană va răspunde”.

Dumitru Buzatu: „Nu vreau să port o mască”

Dumitru Buzatu, alături de vicepresedintele CJ si prefectul judetului, la ultima sedinta
Dumitru Buzatu, alături de vicepresedintele CJ si prefectul judetului, la ultima sedinta de Consiliu Judetean

Nu este prima dată când președintele Consiliul Județean Vaslui ignoră hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, potrivit căreia cetățenii județului sunt obligați să poarte mijloace de protecție în spațiile publice. În ultima ședință de CJ, acesta a avut mai multe contre cu consilierii care i-au atras atenția că nu poartă mască. „Domnule președinte, observ că nu aveți mască, poate că ar fi bine să o purtati, așa cum facem și noi”, i-a spus Simona Polak, consilier PNL. „Nu vreau să port o mască. Arătați-mi legea care spune că trebuie să port mască și o să port, dar nu aveti asa ceva. Unde scrie că trebuie să port mască?”, a replicat Buzatu. „Păi, întrebați-l pe domnul prefect, este un ordin al dumnealui”, a continuat Polak. „Hai, lăsati discuția asta așa cum este acum. Este distanțare socială, nu am nicio problemă”, a mai spus seful CJ Vaslui.

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here