spot_imgspot_img
6.4 C
Vaslui
18-apr.-2024

ÎNGENUNCHIATI DE POTOP: PROSTIA SE PLÃTESTE! (foto)

- Advertisement -

Inundatii în judetul Vaslui!

ÎNTREBARE DE BARAJ Multe daune ar fi fost evitate dacã digul Bârladului nu ar fi cedat în mai multe locuri. Unde sunt banii bãgati pentru lucrãrile de amenajare?

INUNDATI Ploile au fãcut prãpãd în judetul Vaslui. În puterea noptii, apele umflate au alungat din case familii întregi si au mãturat toatã agoniseala de-o viatã a acestora. Zeci de pãsãri si animale au pierit înecate. Puhoaiele au rupt câteva drumuri judetene si mii de oameni au rãmas izolati. La Dumesti, un iaz a revãrsat, iar pestele a fost adunat imediat de localnici. Cele mai multe ravagii le-a fãcut râul Bârlad. S-a întâmplat asta, pentru cã, în multe portiuni, digul nu a fost întretinut. La fel de ineficient s-a dovedit a fi „barajul uscat” de la Vulturesti. Culmea e cã în judetul Vaslui se cheltuie miliarde de lei pentru prevenirea inundatiilor dar nimeni nu stie ce se întâmplã cu acesti bani!

POTOP A plouat torential, în urmã cu douã nopti, în judet. La Murgeni, la Bãcesti, dar si pe Valea Prutului, a fost dezastru. Zeci de case si gospodãrii au fost acoperite de ape, iar munca oamenilor de pânã acum a fost pusã la pãmânt în câteva ore. Dupã ce si-au vãzut copiii în sigurantã, pe la rude si prieteni, sãtenii s-au întors în speranta cã vor reusi sã mai salveze câte ceva. Multe dintre casele aflate în calea apelor sunt pline de mâl si nu mai pot fi locuite. Pompierii au evacuat tone de apã din curti si locuinte, însã greul abia acum începe, întrucât multe familii trebuie sã o ia de la zero. La Mãlusteni si la Dragomiresti, douã drumuri judetene au cedat sub forta apei si mii de oameni au rãmas izolati. Dupã prânz, pârâul Rebricea s-a umflat, dupã ce râul Bârlad a revãrsat, iar pompierii si localnicii au luptat cot la cot sã întãreascã digul de protectie cu saci de pãmânt. La Dumesti, un iaz a cedat, iar pestele a fost cules imediat de oameni. „Digul iazului de la Gãureanca a cedat, spre bucuria localnicilor, care au cules saci de peste din aval. Vreau sã precizez cã pârâul Rângoiu, care are un debit foarte scãzut, a iesit din matcã, inundând douã gospodãrii. Zeci de hectare de teren agricol sunt compromise, cu toate eforturile localnicilor si a autoritãtilor locale, care au intervenit pentru evacuarea apei cu o motopompã din dotarea primãriei”, a declarat Ion Benone Butnaru, viceprimarul comunei Dumesti. În zonele cu probleme, autoritãtile judetene si cele locale s-au mobilizat si au lucrat fãrã oprire pentru a remedia stricãciunile lãsate în urmã de ploi.

„Am rãmas doar cu hainele de pe noi!”

A fost noapte albã pentru localnicii din Bãcesti. Bãtrâni si copii au înãltat rugi fierbinti la Ceruri, în speranta cã potopul îi va ocoli. Zadarnic, însã. A turnat cu gãleata ore în sir, asa cã afluentii Bârladului au iesit din matcã si, cu o fortã nãucitoare, apele au mãturat totul în cale. Puhoaiele au înghitit case, grãdini, culturi agricole, drumuri, pãsãri si animale. În zori, epuizati, uzi pânã la piele si cu lacrimi în ochi, sinistratii au calculat pierderile. Apa a intrat în 12 locuinte. Aproape 40 de oameni si 20 de animale au fost evacuate în ultimul moment. Le-au sãrit în ajutor vecinii si pompierii. Ieri dimineatã, tot satul pãrea sub asediu. Pe membrii familiei Lungu i-am gãsit în drum. Nici nu vor sã mai intre în casã. „Nici nu îmi mai vine sã intru în casã. E apã pânã la geamuri. Dezastru a fost aici. De la ora 4 a început sã intre apa în casã. Am salvat cât am putut din lucruri, le-am urcat în pod, dar casa nu cred cã mai stã mult în picioare. Ne inundã a doua oarã în câteva zile. Nici nu mã mai gândesc sã stau aici. Ne este teamã. O sã dormim pe la vecini, dar nu stiu cât. Mi-au murit toate pãsãrile, asta e cea mai mare durere a mea si nu stiu cum o sã mã descurc! Avem nevoie de ajutor!”, a spus Florin Lungu.

Pagube însemnate la Vulturesti

Potrivit statisticilor, din 1985, nivelul râului Bârlad, dar si a unor afluenti, inclusiv a pârâului Rebricea, nu a mai fost atât de ridicat. Toate comunele de pe parcursul râului Bârlad au fost afectate de aceste inundatii, începând cu Bãcesti, de la intrarea în judet, continuând la Dumesti, acolo unde, în satul Poieni, a fost nevoie de interventia pompierilor pentru consolidarea digurilor de protectie si pânã în comuna Stefan cel Mare. În localitatea Bârzesti, apele au acoperit zeci de hectare. Una dintre cele mai afectate comune de pe parcursul râului Bârlad este Vulturesti. Recent, aici a mai fost o viiturã ce a afectat gospodãriile din centrul satului. „Încã din cursul noptii, am intervenit cu personalul din subordinea primãriei pentru consolidarea digurilor de pe malul pârâului Rebricea, care a iesit din matcã si care risca sã întrerupã comunicatia spre orasul Negresti. Am primit si ajutorul pompierilor, astfel cã am reusit sã stãpânim situatia. Chiar si asa, pagubele producãtorilor agricoli sunt destul de importante. În plus, oborul de la Buhãiesti este complet sub ape”, a declarat Costicã Anton, primarul comunei Vulturesti.

Mobilizare generalã la Stefan cel Mare

La Bârzesti, localnicii au reusit sã limiteze pagubele în timp record. Mobilizati de primarul Mihai Moraru, zeci de persoane au întãrit digurile cu saci de nisip pentru a salva recoltele. La un moment dat, drumul spre cantonul silvic din Bârzesti s-a blocat din cauza inundatiilor. Cu tractorul din dotarea primãriei au fost transportati oamenii care încercau sã împiedice revãrsarea apelor. „Nu pot sã vã spun acum la cât se ridicã pagubele. Mai întâi, împreunã cu sãtenii, mã intereseazã sã limitãm pierderile pe cât posibil. Vom trage linie si vom vedea, deocamdatã sunt bucuros cã nu a intrat apa în gospodãriile oamenilor si nu am avut victime. Cert este cã sunt zeci de hectare de culturi agricole inundate pe întreg parcursul râului Bârlad, care are acum un debit de câteva zeci de ori mai mare decât cel normal”, a afirmat primarul Mihai Moraru. Trebuie spus cã, din cauza precipitatiilor de la acest sfârsit de sãptãmânã, care au dus la cresterea nivelului tuturor râurilor si pâraielor din nordul si vestul judetului, au fost afectate si comunele Dragomiresti, Osesti sau Dumesti.

Locuitorii din Ivãnesti tin piept puhoaielor

Din cauza ploilor, râul Racova s-a umflat pentru a doua oarã, în ultima perioadã, cele mai mari pagube fiind înregistrate în comuna Ivãnesti. Conform primarului Vasile Novac, circa 200 de ha de culturi agricole au fost inundate. „Mai grav este cã avem douã poduri afectate. E vorba de cele care fac legãtura cu satele Brosteni, acolo unde 440 de persoane au rãmas izolate si cu Valea Oanei, unde avem alte 280 de persoane rupte de lume. În plus, la Valea Mare, opt gospodãrii au fost inundate, si portiuni mari de drumuri comunale au fost afectate de viituri. Sub ape este si islazul comunal, adicã 30 de ha de teren”, a declarat Vasile Novac, primarul comunei Ivãnesti. Barajele din amonte de Ivãnesti, cele de la Trohan si Pungesti, au fost golite partial, ceea ce a cauzat si mai multe probleme locuitorilor din aval, de pe valea Racovei. „Rugãm sã fim si noi anuntati de deversãrile controlate din amonte de Ivãnesti, sã ne pregãtim, pentru a nu avea pierderi materiale sau, mai rãu, de vieti omenesti! Facem încã un apel, pe aceastã cale, la autoritãtile judetene si centrale, pentru a fi ajutati cu fonduri pentru finalizarea celor douã poduri, cel spre Brosteni si cel care face legãtura cu Valea Oanei, poduri începute încã din anul 2007 dar care, la fiecare viiturã, devin impracticabile”, a mai spus Novac. Prezent în zonele greu încercate, subprefectul Andrei Puicã a anuntat cã, în cursul acestei zile, în zonele afectate de inundatii se vor deplasa comisii de inventariere a pagubelor.

SUPRAVIETUITOR

Singurul rãmas, a fost cãtelul urcat în pod de un bãiat!

Familia Filip îi multumeste lui Dumnezeu cã mãcar e toatã lumea teafãrã. „Nu mai avem nimic. Un sac de mãlai am avut, l-a luat apa. Am avut peste 40 de pãsãri, pui de curcã, s-au dus. Apele au spart peretele grajdului si au înecat cei doi porci. Suntem lipiti pãmântului, am rãmas doar cu hainele de pe noi si ce mai e uscat pe paturi. Am iesit cu cei sase copii în puterea noptii, în stradã, cã muream înecati. Nu am avut timp sã mai salvãm mare lucru. Douã gãini, o closcã si puisorii, o pisicã si câinele, pe care l-a urcat bãiatul în pod. Atât mai avem. Sperãm sã fim ajutati. Nu avem puterea sã o luãm singuri de la capãt. Ne bate Dumnezeu! Din calea Lui nu avem unde fugi!”, au spus oamenii.

Luptã contra cronometru la Buhãiesti

Dupã prânz, dintr-un fir de apã, pârâul Rebricea s-a transformat în doar câteva ore într-un suvoi extrem de periculos. Dupã ce râul Bârlad a revãrsat, nivelul apei a crescut cu aproape un metru si exista riscul inundãrii gãrii Buhãiesti, a caselor, culturilor agricole dar si a unei baze de receptie din zonã. Zeci de pompieri si localnici au muncit mai bine de cinci ore pentru supraînãltarea digului de protectie al pârâului. A fost o luptã contra cronometru, întrucât apa crestea cu repeziciune si se infiltra printre sacii stivuiti pe mal de salvatori. La un moment dat, pãrea cã situatia va scãpa de sub control, apa revãrsându-se peste dig. Cu greu, oamenii au reusit sã stabilizeze malul si sã-si continue misiunea. Spre searã, portiunea cu probleme a fost întãritã cu aproape o mie de saci cu pãmânt. „Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgentã Vaslui a fost solicitat sã intervinã pentru ridicarea digului de la pârâul Rebricea, pentru a proteja locuintele, gara Buhãiesti, o bazã de receptie si aproape 100 de hectare de culturi agricole. Apa a crescut în doar câteva ore cu aproape 1 metru, iar munca militarilor a fost una foarte grea. Am intervenit cu 35 de pompieri, iar cei de la Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã Vulturesti au venit cu 20 de oameni. S-a creat o bresã, dar am reusit sã rezolvãm aceastã problemã. S-au pus sute de saci cu pãmânt, iar dupã cinci ore de muncã, treaba noastrã s-a terminat”, a declarat Neculai Olaru, seful IJSU Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.