spot_imgspot_img
12 C
Vaslui
09-mai-2024

Îngerul fãrã aripi, Delia, a dat numele unei Asociatii care are nevoie si de sprijinul comunitãtii locale! (FOTO)

- Advertisement -

APEL… Cazul dramatic al micutei Delia Ayana, fetita nãscutã în urmã cu 10 ani (7 aprilie 2011) fãrã mâni si picioare si abandonatã la nastere în spitalul din Husi, a stârnit nu doar emotii profunde, ci a animat si bunele intentii ale unor voluntari din America. Acestia s-au constituit într-o asociatie numitã “Prietenii Deliei”, care, de curând, a reusit sã se stabileascã cu sediul în Bârlad. Acesti voluntari vor sã strângã fonduri pentru protezele necesare Deliei, dar, totdatã, ei au în grijã si alti copii, în numar de 27, care au deficiente psihice, locomotorii si autism, distrofie. Mesajul celor de la Asociatia “Prietenii Deliei” este ca oamenii cu suflet bun sã sustinã financiar activitatea lor, cauza fiind una nobilã.

Vã reamintim cine este Delia Ayana, pentru care douã femei din SUA au înfiintat de curând (în 2018) o asociatie de sprijin si ajutor financiar, este o copilã fãrã mâni si picioare, nãscutã în Husi, pe 7 aprilie 2011, fiind abandonatã de pãrinti în spital. Delia Ayana, acum în vârstã de 10 ani, ne dã tuturor o lectie despre cum sã nu te dai bãtut în fata greutãtilor vietii. Este elevã în clasa a treia deja, iar copila e un munte de vointã si ambitie! Scrie, citeste si are doar FB la scoalã. Delia Ayana creste frumos, iar la Asociatia “Prietenii Deliei” si-a fãcut o multime de prieteni. Abandonatã în spital de mama sa, Delia a crescut la Complexul de Servicii Comunitare pentru Persoane cu Handicap din Bârlad, îngrijitã permanent de personalul de acolo. Situatia Deliei si a altor copii cu autism sau deficiente psihice si locomotorii a impresionat la maxim douã femei din SUA, care au fãcut parte initial din grupul de voluntari americani ce au venit foarte des la Bârlad. Dar mai ales în comuna Tutova, unde au asistat la închiderea spitalului de acolo, unitate sanitarã care avea o sectie de copii distrofici si cu deficiente locomotorii. Ceea ce au vãzut acolo, situatia acelor copii, i-a impresionat pânã la lacrimi si au decis sã-i ajute pe copiii în situatii critice, sã ajungã în societate fãrã a fi marcati de deficientele lor! Lauren Fishbach (presedinte din partea USA – New York al Asociatiei “Prietenii Deliei”) si Laura Larkin (CEO al Asociatiei “Prietenii Deliei”, originarã din Arizona), împreunã cu David Conway, din Marea Britanie, se ocupã de aceastã asocialtie si strâng fondurile necesare functionãrii ei în România. Alãturi de aceastã asociatie este si bârlãdeanul Costel Florea, plecat în Marea Britanie de câtiva ani, dar care revine cât poate de des acasã, la Bârlad, unde se implicã în actiuni umanitare, alãturi de Asociatia “Prietenii Deliei”. De curând si-au gãsit si un sediu, la parterul unui bloc din zona Confectii Bârlad, unde lucreazã cu 27 de copii între 3 si 14 ani, cu deficiente psihice, locomotorii si cu autism.

“Am dorit mai mult sã lucrãm cu copii din familiile care au luat copii în plasament, pentru ca micutii sã beneficieze de servicii de terapie, de suport psihologic si afectiv mai extins, precum si de o alimentatie corectã, de exercitii fizice si de o sãnãtate mintalã, obtinutã cu ajutorul unor specialisti. Avem aici un logoped, avem practic 4 angajati. Copiii sunt împãrtiti pe grupe cu care se lucreazã de la 9.00-12.00 si de la 13.00 – 16.00.” ne-a spus Lauren Fishbach. Tot ea ne-a vorbit despre cât de isteti sunt unii copii, care suferã de autism, dar care au o minte extrem de ascutitã. Ne-a prezentat-o pe Amalia, o fetitã de 6 ani, cu probleme de autism, dar care vorbeste patru limbi – româna, engleza, japoneza si rusa! Initial nu am putut sã credem cã acel copil chiar stie patru limbi, însã când a fost adusã a numãrat perfect în cele patru limbi, vorbind apoi în englezã cu cele douã doamne din SUA.

“Avem si proiecte de viitor, însã e greu cu fondurile. Ele vin din SUA, din Anglia, unde voluntarii lucreazã si strâng bani, dar în perioada pandemiei a fost greu cu transferul lor – au fost probleme pentru cã nu am putut sã înfiintãm un cont aici în România, deoarece donatorii trebuiau sã vinã aici sã deschidã cont si nu se putea. Dar sperãm cã vom rezolva cât de repede. Cum spuneam, avem proiecte de viitor, pentru tinerii care depãsesc 18 ani si vor fi independenti. Vrem sã-i ajutãm sã se integreze în societate, sã-si facã familie si sã se descurce singuri, sã capete abilitãti ca sã stie sã gãteascã, sã meargã singuri la magazine. Apoi am dori sã facem un loc de joacã pentru cei din plasament si pentru copiii din Centrul pentru persoane cu dizabilitãti. Însã trebuiesc fonduri si facem un apel cãtre societatea din judetul Vaslui si poate chiar din România, sã vinã alãturi de noi, de Delia si de ceilalti copii suferinzi, care trebuie sã se integreze în comunitate”, a spus si Laura Larkin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.