0.9 C
Vaslui
04-dec.-2022

Îngerul fãrã aripi (foto)

- Advertisement -

SOARTÃ Destinul crunt al fetitei nãscutã la Spitalul Municipal din Husi pe 5 aprilie, fãrã mâini si fãrã picioare, continuã la fel de dramatic, precum a fost si momentul venirii ei pe lume: abandonatã de proprii pãrinti, micuta Delia a ajuns la Centrul pentru Îngrijirea Persoanelor cu Handicap Bârlad, ca urmare a faptului cã niciun asistent maternal nu a vrut sã o ia în grijã! Cazul fetitei Delia Ayana a ajuns cunoscut la nivel national si international, iar mai multe persoane s-au oferit sã o ajute. O familie din Noua Zeelandã vrea sã se mute în Uniunea Europeanã, mai precis în Marea Britanie sau Franta, pentru a fi aproape de ea, sã o ajute cu protezarea membrelor, pentru ca Delia sã ducã o viatã normalã. Pânã atunci, micuta care a împlinit un an de zile, este alintatã de tot staff-ul sectiei Pediatrie unde este acum internatã, la spitalul bârlãdean, pentru cã îi dau dintii si îi este rãu.

Micuta Delia Ayana, care acum are un an de zile, este sub îngrijirea specialistilor de la Centrul de Servicii Comunitare pentru Persoanele cu Handicap din Bârlad, care apartine de DGASPC Vaslui. Dar, de pe 5 aprilie anul trecut, de când s-a nãscut, fata a fost „locatara” spitalului de copii bârlãdean. Pentru cã nu poate sta permanent, depãsind numãrul de zile de îngrijire, ea este dusã la CPH din Bârlad, la o cãsutã unde locuieste împreunã cu alti 8-9 copii cu handicap. „Copila este sãnãtoasã, mãnâncã bine, ia în greutate, practic este exact ca un copil normal, numai cã nu are mâini – având douã ciotulete – si nici picioare, având un picior scurt de tot cu douã degete si unul mai lung cu trei degete. Este un copil perfect sãnãtos, dupã cum vedeti, iar acum îi dau dintii si ne-a fost adusã cu temperaturã mare. Dar se simte bine, ia în greutate si am dus-o la Iasi, la specialisti, sãptãmâna trecutã, pentru cã se încearcã protezarea membrelor ca sã poatã duce o viatã normalã. Specialistii de acolo ne-au spus cã trebuie sã mai creascã, pentru cã nu stiu dacã creierul ei poate transmite membrelor sã miste protezele, este prea micã” ne-a spus medicul Magdalena Cozma, directoarea sectiei de Pediatrie din cadrul spitalului Bârlad. Vã reamintim cã Delia s-a nãscut pe 5 aprilie, la Spitalul municipal din Husi, mama sa, de 23 de ani, fiind socatã de faptul cã fetita ei are asa un handicap sever. Nimeni din familie nu a dorit-o si nici în grija unui asistent maternal profesionist nu a putut fi încredintatã. Femeia si-a dat acordul ca nou-nãscuta sã rãmânã în grija statului. De un an de zile de când a fost nãscutã, Delia Ayana n-a fost vizitatã niciodatã de pãrinti!

Se joacã, asa cum poate!

Delia este un copil perfect sãnãtos, ea încercând chiar sã se joace. Ti se rupe sufletul vãzând cum vrea sã prindã pãpusa cu ciotuletul care tine loc de mânã, iar dacã îi apropii capul pãpusii de al ei, prima datã îi dã „un pupicut de copil dulce”! „Mi-a spus <<mamã>>, vorbeste, gângureste bine, se joacã, îi plac povestile! I-am adus o carte de povesti cu sunete, iar ea ascultã foarte atentã. Mãnâncã bine, a început sã ia în greutate, dar trebuie mereu supravegheatã ca sã nu depãseascã o anumitã greutate, pentru cã handicapul ei nu permite acest lucru. Noi o îngrijim aici de când a venit pe lume”, a spus medicul Magdalena Cozma. Pãtutul Deliei este plin de jucãrii de plus, fetita fiind extrem de bucuroasã când acestea îi sunt arãtate si fluturate deasupra ei. La împlinirea unui anisor, pe 5 aprilie, Delia a fost sãrbãtoritã de cei din spital si de membrii Organizatiei Internationale „Global Volunteers”, care au grijã de toti micutii cu probleme internati la sectia de Neonatologie din spitalul bârlãdean. Delia a suflat în lumânarea de pe tort si a mâncat cu o deosebitã plãcere … o sticlã de lãptic!

„Va purta proteze”

O familie de tineri din Noua Zeelandã, cercetãtori în domeniul medical si specialisti în IT, au venit anul trecut de douã ori, prin Organizatia Internationalã „Gloal Volunteers” la sectia de Pediatrie, iar ei au îndrãgit-o pe loc pe Delia Ayana. „Au demarat deja actele pentru a se muta din Noua Zeelandã în UE, undeva prin Marea Britanie sau Franta, ca sã fie mai aproape de Delia si sã îi poatã asigura interventiile pentru protezarea membrelor. Ei au îndrãgit-o nespus si o considerã ca fiind a lor, asa cã vor sã o facã fericitã si sã aibã ca orice copil o viatã normalã”, a spus Mihaela Cârjontu, profesor la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” si coordonatorul român al Organizatiei „Global Volunteers”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

325 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.