Anul trecut, în medie, în fiecare zi, trei copii au fost aduşi de părinţi la Institutul de Psihiatrie. Toţi au „microbul“ tehnologic. Părinţii au cerut ajutorul medicilor pentru a-şi scoate fiii şi fiicele de sub influenţa computerului, tabletei sau telefonului inteligent. Medicii de la „Socola“ au un proiect pentru înfiinţarea unui Centru de Cercetare care se va ocupa de prevenţie şi intervenţie.
Decizia reprezentanţilor Institutului de Psihiatrie „Socola“ de a înfiinţa un Centru de Cercetare pentru copiii şi adolescenţii afectaţi de dependenţa de tehnologie a venit ca un răspuns la cererile părinţilor. An de an, aceştia apelează din ce în ce mai des, şi în număr tot mai mare, la specialişti pentru a rezolva problemele copiilor legate de dependenţa de computer, de tabletă sau de smartphone.
„Centrul va însemna atât prevenţie, cât şi intervenţie. Avem nevoie să facem un studiu propriu-zis, să vedem exact care este rata, după care o să avem un plan mult mai bine definit. Cazurile ori vin direct la Institut, ori apelează mai întâi la cabinete, inclusiv private, şi mai apoi ei sunt trimişi la noi dacă terapiile nu dau roade“, a precizat prof. dr. Roxana Chiriţă, directorul medical al Institutului de Psihiatrie „Socola“.
În cadrul spitalului nu se pot face consilieri pe termen lung, aşa cum au nevoie astfel de copii, ci doar de o săptămână sau două. Tocmai de aceea este necesară înfiinţarea unui astfel de centru, pentru ca tinerii care suferă de dependenţă să poată beneficia de consiliere pe termen lung şi de anumite tipuri de terapii. După ce sunt evaluaţi la Institut, copiii urmează o consiliere pe termen lung în ambulatoriu, în centrele de sănătate de mintală sau în cabinetele private.
„Aceşti copii nu sunt doar spitalizaţi, sunt luaţi în evidenţă şi pe cabinete în ambulatoriu. Ce dorim noi să facem prin înfiinţarea acestui centru este să oferim o alternativă părinţilor care să se poată adresa fără internarea acestor copii. Sunt mulţi care evită prezentarea la spital pentru că nu au altfel de probleme psihologice, decât probleme de comportament sau adaptare. Ca să nu afectăm pe parcursul existenţei evoluţia acestor copii printr-o internare într-un spital de psihiatrie, am dori un centru specializat pe preluarea acestor cazuri, pe consiliere şi pentru revenirea la o copilărie normală, la o viaţă socială. Ei se internează la zi pentru că nu este nevoie de o internare la pat, se face o evaluare şi apoi urmează o consiliere pe termen lung“, a precizat doctorul Andreea Szalontay, şeful secţiei VI din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola“.