Local

Inspectorii veterinari din Vaslui, în control înainte de Sărbătorile de iarnă

MĂSURI… Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui transmite o serie de avertismente importante pentru perioada sărbătorilor de iarnă, când consumul de produse de origine animală crește semnificativ. Instituția subliniază necesitatea respectării stricte a normelor sanitar-veterinare pentru a preveni riscurile pentru sănătate. Pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA), începând cu data de 28.11.2025 și până în data de 03.01.2026, DSVSA Vaslui va desfășura controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă. Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), condițiilor sanitar-veterinare și siguranța alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modul de marcare și certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc.

Potrivit directorului DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea, pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, DSVSA Vaslui împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui, au constituit echipe mixte care vor efectua controale în trafic pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, al cărnii și al produselor din carne. „În vederea conștientizării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neautorizate și fără supraveghere sanitară veterinară, precum și în cazul consumului de carne de porc care nu a fost testată pentru identificarea Trichinella spp. DSVSA Vaslui recomandă consumatorilor ca aprovizionarea să se facă numai din unități autorizate/înregistrate. Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar-veterinar. Carnea rezultată în urma sacrificării tradiționale în gospodăriile populației cu ocazia sărbătorilor de iarnă este destinată consumului familial, după efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic la medicul veterinar, fiind interzisă comercializarea carnii și a produselor din carne rezultate din acestea. Larva de Trichinella spiralis nu se vede cu ochiul liber și nu modifică din punct de vedere organoleptic aspectul cărnii, dar și o infestare slabă poate produce îmbolnăvirea la om”, a transmis dr. Mihai Ponea . 

Nu doar carnea de porc va fi în vizorul inspectorilor DSVSA Vaslui

Pe lângă mișcarea porcilor vii, a cărnii și a produselor rezultate de la aceștia, inspectorii DSVSA Vaslui vor verifica și respectarea normelor în vigoare privind comercializarea ouălor și a produselor din ouă, a laptelui și a produselor lactate, precum și a peștelui și a produselor din pescuit. Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt: piețele agro-alimentare, abatoare, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cafenele, bistro, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, depozite alimentare, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, restaurante care livrează hrana pe loc sau la comandă, unități de comercializare mobile din târgurile de sezon, benzinării, depozite și magazine de comercializare legume/fructe etc.). Piețele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancționa comercializarea produselor în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitar-veterinare. „Este interzisă comercializarea produselor și a alimentelor de origine animală în spații improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar-veterinar și unde nu este asigurată o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare. Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor sanitar- veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale (de ex. târguri de Crăciun)”, a mai precizat șeful DSVSA Vaslui

Iată unde poate fi efectuat examenul trichineloscopic

ANUNȚ… La nivelul unităților de vânzare cu amănuntul, supuse înregistrării și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor se va proceda la: verificarea respectării cerințelor pentru înregistrarea sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor; verificarea respectării cerințelor de igienă; verificarea trasabilității produselor alimentare; verificarea ambalării/etichetării produselor și a respectării cerințelor de menținere a produselor la temperatura înscrisă de către producător pe etichete. La nivelul DSVSA Vaslui și al circumscripțiilor sanitar-veterinare, pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO), în această perioadă, va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar-veterinare. Punctele în care se poate face examenul pentru Trichinella spp. în județul Vaslui sunt următoarele:

Consumatorii au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la cabinetele medicale veterinare private, la cabinetele medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți (care efectuează astfel de examinări), dar și la nivelul circumscripțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, aflate în Piețele agroalimentare din orașe și anume: municipiul Vaslui – Piața Traian și Piața Centrală; municipiul Bârlad -Piața 9 Mai (Sf. Ilie); Piața Mică; municipiul Huși – Piața Victoriei; orașul Negrești – Piața Centrală; orașul Murgeni: CSVSAO Murgeni-din str. doctor Emil Juvara nr. 2 (lângă Notariat).

Carnea porcului crescut în bătătură, doar pentru consum propriu! 

CU CIRCUIT ÎNCHIS… Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea porcilor, a cărnii și a produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave:

Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviți alți oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește, conform legii. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate și sunt destinate doar consumului propriu! Potrivit directorului DSVSA Vaslui, în cazul în care medicul veterinar va constata că porcul este bolnav, proprietarul acestuia va primi despăgubiri din partea statului. „În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat. Nu consumați carnea și nu o preparați până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți și destinată consumului vânătorilor. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează la porcii domestici obligatoriu din pilierii diafragmatici, două formațiuni musculare, fusiforme, în forma literei V, care se găsesc între ficat și stomac – fiind o prelungire a diafragmei, probă relevantă pentru examenul trichineloscopic”.

Carnea comercializată, deși nu a fost expertizată sanitar-veterinar, aduce amenzi uriașe

AMENZI USTURĂTOARE… Conform conducerii DSVSA Vaslui, comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. „Cumpărați carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar-veterinar care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistența sanitar-veterinară permanentă.

În cazul în care cetățenii doresc să achiziționeze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă sau din piețe, trebuie să fie atenți la câteva aspecte: existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării; etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii, după caz, termenul de valabilitate etc.; comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) și să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi. Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradițional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., să fie achiziționate din spații amenajate și autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate. De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință”, a mai precizat dr. Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button