spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Inspectorul general adjunct, Narcis Aprodu, mazilit de PC

- Advertisement -

CULISE Inspectorul general adjunct, Narcis Aprodu, a fost înlocuit politic, pe functie. Competenta si experienta didacticã nu au contat, ci doar apartenenta politicã. Mandatul de inspector general adjunct expirase la sfârsitul lunii mai, iar liderii PC nu au pierdut prilejul. Oportunisti, acestia au tras sforile sI profesoara Maria Ciulei, care ocupa functia de director la Liceul “Stefan Procopiu”, a primit decizie de numire pe functie, chiar în ziua în care sustinuse concurs pentru inspector pe învãtãmântul profesional si tehnic. CV -ul acesteia a fost depus la minister, chiar de PC, odatã cu cel al profesorului Opait de la Bârlad, care visa la postul de “general”. Se pare cã PC-ul nu a reusit sã o impunã decât pe Maria Ciulei. Celãlalt post liber, de la Casa Corpului Didactic, a revenit tot pesedistului Cristinel Popa. Astfel, celelalte teorii vehiculate, cum cã Narcis Aprodu ar fi fost dat afarã pentru nerespectarea metodologiei privind acordarea gradatiilor de merit sau existenta unor nereguli privind elaborarea subiectelor pentru anumite concursuri, sunt simple speculatii.

Voci din ISJ spun cã acesta ar fi fost demis din cauza subiectelor prea dificile fãcute intentionat de comisia pe care o conducea si din care mai fãcea parte Cãtãlin Ignat, directorul Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” si Vasile Marciuc, fost inspector general al ISJ si actual director al Liceului Tehnologic “Nicolae Iorga” din Negresti. Ce-i drept, foarte putini inspectori au reusit sã obtinã nota de trecere ( sapte) la proba scrisã, însã acest lucru s-a întâmplat în toatã tara cu exceptia judetului Iasi, unde toti inspectorii au promovat examenul cu nota 10. Supãrati, o parte din inspectorii picati au spus cã Aprodu a servit-o pe Gabriela Plãcintã, arãtând astfel cã nimeni în ISJ nu este mai presus decât aceasta, care la Bucuresti nu a reusit sã ducã la capãt concursul pentru ocuparea postului de inspector general. Aceastã informatie care circulã la ISJ este falsã si fantezistã. Aprodu a fost mazilit politic. PC îsi dorea demult un post la ISJ. Nu a reusit cu cel de inspector general, fiindcã imediat dupã ce Plãcintã a picat examenul, a primit delegatie. Si a rãmas cel de adjunct. Cum mandatul lui Aprodu a expirat, CV-ul Mariei Ciulei, care era trimis de PC încã din aprilie, a fost activat. Dacã ar fi fost valabilã teoria inspectorilor picati la examen, reprezentantul ministerului în comisia de examinare a concursului ar fi sesizat acest lucru si ar fi reglat din mers situatia. A doua gresealã imputatã lui Narcis Aprodu este legatã de scandalul acordãrii gradatiilor de merit si existentei unei fise unice de evaluare pentru tot personalul didactic auxiliar, acesta fiind presedintele comisiei de acordare. Numãrul nemultumitilor a fost destul de mare atât din rândul dascãlilor, dar si din rândul personalului didactic auxiliar. Acestia au întocmit o plângere pe care au trimis-o la Ministerul Educatiei. Ca urmare a adresei primite, Ministerul a cerut lãmuriri de la ISJ Vaslui. Rãspunsul formulat de ISJ a fost suficient de convingãtor pentru mai marii educatiei care au decis sã nu trimitã nicio echipã de control în verificare. În concluzie, nu a fost vorba la mijloc despre eliminarea lui Narcis Aprodu ca urmare a unor greseli comise, pur si simplu mandatul acestuia a expirat la finalul lunii mai. PC-ul a gãsit momentul prielnic sã îsi propulseze candidatul pe functia care i-a fost promisã în urmã cu ceva timp, astfel încât Maria Ciulei, membru de partid, a devenit noul inspector general adjunct.

De ce Maria Ciulei?

Pentru functiile din conducerea învãtãmântului vasluian PC-ul a luat în calcul doi candidati: Maria Ciulei si Maximilian Opait. Cel din urmã, fost membru marcant în PSD, a fost marginalizat dupã ce si-a terorizat colegii de la Scoala “George Tutoveanu” din Bârlad cu care, sustin surse din rândul cadrelor didactice, se comporta ca un tiran, în cele din urmã fiind înlocuit din functia de director. Acesta a sãrit imediat în barca PC-ului, fiind coleg cu actualul inspector general adjunct. Spre deosebire de Maria Ciulei, profesor la Liceul “Stefan Procopiu”, acesta a urmãrit functia de general pe care, ghinion pentru Opait, o detine în continuare Gabriela Plãcintã care a primit delegatie în acest sens. Maria Ciulei a candidat vineri pentru functia de inspector scolar pentru învãtãmântul profesional si tehnic, moment care a fost urmat de primirea deciziei de numire în functie.

Ce spun membrii comisiei despre elaborarea subiectelor?

Membrii comisiei infirmã orice informatie vizavi de realizarea unor subiecte menite sã îi încurce pe candidati. Mai mult, acestia dau de înteles cã întrebãrile au fost accesibile si cã parcurgerea bibliografiei le-ar fi asigurat o notã bunã inspectorilor. Practic, nemultumirile celor care au lansat zvonuri cu privire la faptul cã la Vaslui au fost cele mai grele subiecte din tarã nu sunt reale. “Doamna general a spus ca examenul sã fie foarte serios si foarte corect iar subiectele sã fie si usoare si grele. Noi am fãcut câteva sute de întrebãri, am lucrat vreo 7-8 zile, dupã care am tras la sorti. Probabil la unii au picat subiecte mai grele, la altii mai usoare. Întrebãrile nu au fost fãcute tendentios, dacã erau, nu trecea nici unul. Nu am fãcut subiecte sã picãm pe cineva. Eu am fost membru într-o comisie care a fãcut întrebãri din bibliografia existentã pe site-ul ISJ -ului si s-au dat într-adevãr întrebãri din toate domeniile: din miscare de personal, din Legea educatiei, din ARACIP si din management. Bibliografia a fost vastã dar asta n-am stabilit eu. Poate au picat pentru cã au fost variante cu douã rãspunsuri corecte, acest lucru a fost hotãrât de conducerea Inspectoratului, desi eu am propus sã facem întrebãri cu o singurã variantã de rãspuns. Nu este adevãrat cã în celelalte judete s-au luat doar note de 10. Sunt judete în care au picat multi, altele în care nu s-au prezentat inspectorii la concurs. Repet, întrebãrile au fost de bun-simt dar oamenii trebuie sã înteleagã cã trebuie sã mai si citeascã. Si elevii când iau un cinci chinuit spun cã a fost foarte greu”, a declarat Cãtãlin Ignat. Un alt membru al comisiei, Vasile Marciuc, confirmã aceastã variantã. “Exclus, eu nu sunt instrumentul vendetei nimãnui. Nu pot sã avansez cu dialogul pe tema asta. Este un presedinte de comisie. Vã rog sã luati legãtura cu el si vã poate explica absolut totul de la un cap la altul cum a decurs toatã povestea, în baza unei proceduri pe care am respectat-o. Eu am fost un simplu executant”, a declarat Vasile Marciuc. (Andreea Atasiei)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.