3.8 C
Vaslui
09-dec.-2022

Instruire în vederea alegerilor locale iunie 2012

- Advertisement -

Sala Mare a Casei de Culturã „Constantin Tãnase” din Vaslui s-a dovedit neîncãpãtoare pentru presedintii, vicepresedintii si loctiitorii birourilor electorale de circumscriptie si ai sectiilor de votare din localitãtile din nordul judetului, chemati la instruire în vederea desfãsurãrii, cel putin din punct de vedere logistic, a unor alegeri fãrã probleme.

În organizarea Institutiei Prefectului judetului Vaslui, ieri a avut loc la Vaslui o instruire cu presedintii, vicepresedintii si loctiitorii birourilor electorale de circumscriptie si ai sectiilor de votare din localitãtile din nordul judetului. Au participat la întâlnire responsabilii sectiilor de votare sau de circumscriptie din municipiul Vaslui, orasul Negresti, si comunele Albesti, Bãcesti, Bãlteni, Bogdana, Codãesti, Costesti, Cozmesti, Dãnesti, Deleni, Delesti, Dumesti, Feresti, Gîrceni, Ivãnesti, Laza, Lipovãt, Miclesti, Muntenii de Jos, Muntenii de sus, Osesti, Poienesti, Pungesti, Puscasi, Rafaila, Rebricea, Solesti, Stefan cel Mare, Tanacu, Tãcuta, Todiresti, Vãleni, Vulturesti, Zãpodeni si Dragomiresti, în vederea pregãtirii acestora pentru alegerile locale din data de 10 iunie. Astãzi, la Husi, în Sala Mare a primãriei municipiului, începând de la ora 9.00, si la Bârlad, de la orele 13, la Casa de Culturã „George Tutoveanu”, vor fi instruiti presedintii, vicepresedintii si loctiitorii birourilor electorale de circumscriptie si ai sectiilor de votare. Sesiunea de instruire a fost sustinutã de cãtre prefectul judetului, Radu Renga, subprefectul Andrei Puicã, si reprezentanti din conducerea Institutiei Prefectului. Inspectorul sef al Inspectoratului de Politie Judetean, Mihai Carp, si Tiberiu Dumitrache, seful Compartiment Prevenire ISU Vaslui au prezentat celor prezenti principalele reguli de conduitã si prevenire a evenimentelor nedorite în perioada alegerilor, în interiorul sau proximitatea sectiilor de votare. Celor prezenti li s-a prelucrat, de cãtre presedintele Biroului Electoral Judetean, Laura Balan, prevederile legale cu privire la felul în care trebuie sã se desfãsoare procesul de vot, în timp ce directorul executiv adjunct al Directiei Judetene de Statisticã, Rodica Ciocârlan, a fãcut un instructaj în legãturã cu modalitatea în care trebuie procedat la numãrarea si înregistrarea voturilor pentru eliminarea oricãror suspiciuni de fraudã.

Ce trebuie sã stiti despre procesul de vot

În primul rând, pentru a vã putea exercita dreptul de vot trebuie sã prezentati un document de identitate, carte sau buletin, valabil. Actele expirate sau cãrtile de alegãtor nu vor fi admise de cãtre comisia de vot, astfel cã cetãtenii respectivi nu vor putea vota. În al doilea rând, cetãtenii cu drept de vot îsi pot exercita acest drept doar în localitatea de domiciliu si doar la sectia de votare la care sunt arondati. În cazul persoanele netransportabile, acestia pot solicita, în vederea votãrii, urna mobilã, caz în care trebuie depusã o cerere în acest sens, însotitã de un act medical care sã justifice solicitarea, pânã, cel mai târziu în ziua votãrii, cel mai târziu la orele 20.30. În ceea ce priveste persoanele domiciliate în Vaslui, internate la Spitalul Judetean de Urgentã, în cazul în care acestea doresc sã-si exprime intentia de vot, o pot face la sectia de votare 13, aflatã la scoala ajutãtoare de pe str. „Spitalului”, sau, în cazul sectiei de psihiatrie a SJU Vaslui, la sectia 39, la Colegiul Economic „Anghel Ruginã”. Pentru persoanele retinute preventiv în arestul IPJ vaslui, dreptul de vot, pentru cei care locuiesc în circumscriptia Vaslui, se poate exercita la sectia de votare nr. 7, iar cei care îsi executã pedepsele privative de libertate la Penitenciarul Vaslui se vor deplasa în circumscriptia Muntenii de Jos, cu conditia sã aibã domiciliul stabil în respectiva localitate. Singurele persoane care pot vota la alte sectii de votare decât cele unde-si au domiciliul sunt cei care fac parte din personalul sectiilor de votare, cu conditia ca acestia sã locuiascã în circumscriptia respectivã. La aceastã instruire s-a atras atentia presedintilor sectiilor de votare sã nu permitã accesul mai multor persoane în cabina de vot, exceptie fãcând nevãzãtorii care au depus cerere în acest sens, sau alte persoane care pot motiva medical nevoia unui însotitor. Presedintilor sectiilor de votare li s-a atras atentia, la modul cel mai serios, si asupra responsabilitãtilor care le revin privind supravegherea perimetrului în care se desfãsoarã votarea, inclusiv a persoanelor care au dreptul sã stationeze în sectiile de votare sau la o distantã de pânã la 500 m de acestea, respectiv reprezentantii partidelor politice, observatorii desemnati sau reprezentantii mass-media.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.