DE LA RÂM NE TRAGEM … Conducerea CARP Bârlad si salariatii, au avut ieri parte de o întâlnire de suflet cu reprezentantii comunei Manta din raionul Cahul, Republica Moldova, în frunte cu primarul moldovean Viorica Hîncu si cu preotul Iulian Budescu, vicar administrativ al Episcopiei Basarabiei de Sud. Întâlnirea a fost prilejuitã de participarea Grãdintei nr.2 Bârlad la un mare proiect transfrontalier care se desfãsoarã împreunã cu Scoala „Alexei Mateevici” din Manta. Primirea oaspetilor – fratii de peste Prut, a fost impresionantã, asa cum numai la CARP Bârlad se poate spune cã este posibil, absolut toti membrii conducerii acestei institutii fiind patrioti recunoscuti, care doresc realizarea Marii Uniri cu Basarabia, pe care o considerã pãmânt românesc.
La întâlnire au participat si reprezentantii Grãdinitei nr.2 Bârlad, dar si din comunele Banca si Tutova, care împreunã cu Scoala „Alexei Mateevici” din Manta, sunt într-un parteneriat pentru derularea unui proiect transfrontalier. Delegatia din Manta – care a avut în componentã pe primarul Viorica Hîncu, consilieri locali, profesori si educatori de la Scoala „Alexei Mateevici” din Matca, au fost primiti cu pâine si sare, apoi condusi de presedintele CARP Bârlad, magistrat Mihai Nicolae în sala de festivitãti „Elena Cuza”. Aici au fost prezentati fiecare membru al delegatiei din Manta precum si delegatii grãdinitelor participante la proiectul trasfrontalier. S-au rostit discursuri despre tema simozionului „De la Râm ne tragem, si cu a lor cuvinte ne sunt mestecate….”. Vorbitori au fost: prof, Mariana Marin, prof. Grigore Doinita, magistrat Mihai Nicolae, prof. Munteanu Lucica, pr. Iulian Ghimus, prof. Gheciu Rodica, cms.sef (r) Vasile Chelaru, preotul vicar administrativ al Episcopiei Basarabiei de Sud – pr. Iulian Budescu, Violeta Hîncu, primarul comunei Manta, Raionul Cahul. Au cântat si dansat pentru oaspetii moldoveni Ansamblul „Alunelu” al comunei Banca, parte în proiectul transfrontalier în derulare.
„Ideea proiectului trasfrontalier apartine directorului Scolii din comuna Banca, prof. Doinita Grigore. Pânã ce nu ne-a invitat ea sã participãm la acest proiect noi nici nu stiam de Bârlad. Am rãmas plãcut surprinsi de întâmpinarea fãcutã, de parcã eram o delegatie de la Parlamentul Republicii Moldova. Avem multe de învãtat de la dumneavoastrã, am vãzut cã aveti alt specific, prestati serviciile pentru pensionari, care au posibilitatea sã cumpere la un pret mai mic, la noi nu e asa, toti sunt considerati egali. O sã analizãm si noi posibilitatea aceasta. Serviciile pe care le-am vãzut m-au impresionat si m-au pus pe gânduri, m-au mobilizat sã mã gândesc cum sã venim si noi în ajutorul pensionarilor de la noi. Sper cã parteneriatul nostru sã continue multi multi ani”, a precizat Viorica Hîncu, primarul comunei Manta, din Republica Moldova. Toate discutiile purtate au avut ca punct comun reîntregirea României prin Marea Unire cu Basarabia, unire pentru care se fac toate diligentele posibile. Cel mai impresionant moment a fost când la începutul actiunii s-au intonat imnurile celor douã tãri: „Limba noastrã” – Republica Moldova si „Desteaptã-te române” – România. Toti participantii, fie ei români fie moldoveni au cântat ambele imnuri, în aceeasi limbã: limba românã! Care este limba oficialã a ambelor tãri surori.