spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Interviu cu Mădălina Tudorache, vasluianca studentă doctorand la Oxford în domeniul cosmologiei

- Advertisement -
EXPERIENȚĂ… Mădălina Tudorache: „Multumită Oxford-ului, mi s-a dat oportunitatea să călătoresc și să vorbesc despre munca mea cu alte persoane din alte universități. Am fost în Spania vara trecută, iar în februarie mă voi duce în Statele Unite pentru o conferință”.

INTERVIU… Astăzi vă facem cunoștință cu o tânără din Vaslui studentă doctorand la Universitatea din Oxford. Se numește Mădălina Tudorache și a fost șefa de promoție a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din anul 2016. Olimpică ani la rând la fizică, tânăra a ales să studieze această disciplină în continuare la Imperial College London. În timpul facultății a lucrat la un proiect în care s-au folosit date de la NASA, ce urmăreau activitatea magnetică în jurul Pământului. „Împreună cu supervizoarea mea, am descoperit niște mici perturbări electrice care nu mai fuseseră găsite înainte și am încercat să explicăm originea acestora și ce efecte ar putea avea”, a povestit Mădălina în cadrul unui interviu oferit ziarului Vremea Nouă. După finalizarea facultății, tânăra s-a hotărât să urmeze un doctorat la Universitatea Oxford, instituție de învățământ superior clasată în 2022 pe locul I în topul celor mai bune universități din lume, potrivit revistei britanice Times Higher Education. „Am ales să studiez cosmologia, în special alte galaxii decât a noastră pentru că mi se pare fascinant că avem capacitatea de a observa și analiza fenomene și procese care se întâmplă la ani lumină de noi. De exemplu, dacă ne imaginăm grupul de galaxii din care face parte galaxia noastră ca fiind de mărimea unui pepene, Calea Lactee ar fi de mărimea unui nasture, iar Pământul, un fir de praf”, a povestit Mădălina. Cum decurge doctoratul, cum sunt profesorii de la Oxford, în ce proiecte este implicată și ce planuri are de viitor, citiți în rândurile următoare.

Reporter: Mădălina, imediat după ce ai absolvit Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, ți-ai continuat studiile la Imperial College London. Cum ai descrie anii de facultate? Ți-a fost greu să te adaptezi la un nou sistem de învățământ, la un alt oraș, alți oameni, alt mediu?

Mădălina Tudorache: Nu, m-am integrat foarte repede, dat fiind că Londra este un mozaic de civilizații. Nu mi-a fost greu să mă acomodez deoarece Imperial este o facultate cu profil internațional, care integrează diferite culturi foarte bine. Lumea este foarte deschisă și mi-am facut mulți prieteni, nu numai din Marea Britanie, dar și din alte țări. Cred că acei patru ani m-au făcut să înțeleg mai bine ce vreau de la mine, ce limite am și ce/unde mi-aș dori să merg mai departe. Oxford-ul este o experiență similară, nu există ideea de “outsider” atunci când toată lumea vine din colțuri diferite ale lumii și aduce o viziune nouă asupra lucrurilor. Ca activitate extra-curriculară la Imperial, în timpul facultății am fost implicată într-un proiect în cadrul căruia am analizate date de la un satelit NASA ce urmăreau activitatea magnetică în jurul Pământului. Împreună cu supervizoarea mea, am descoperit niște mici perturbări electrice care nu mai fuseseră găsite înainte și am încercat să explicăm originea acestora și ce efecte ar putea avea.

Reporter: Ce te-a determinat să studiezi cosmologia? Cum a fost admiterea la doctorat în cadrul Universității din Oxford?

Mădălina Tudorache: Pentru doctorat, a trebuit să trec printr-un proces de selecție, care a constat în scrierea unei scrisori de intenție, urmată de un interviu. În anul meu, suntem 12 studenți la doctorat, în jur de 170 de persoane aplică pe an (deci cam 7% rată de acceptare). În medie, un doctorat durează trei ani și jumătate – patru ani. Momentan, eu am bursă pentru trei ani și jumătate, deci vedem cum vor merge lucrurile. Am ales să studiez cosmologia, în special alte galaxii decât a noastră pentru că mi se pare fascinant că avem capacitatea de a observa și analiza fenomene și procese care se întâmplă la ani lumină de noi, care s-au întâmplat cu milioane de ani în urmă și care, totuși, ne pot afecta galaxia și planeta noastră. De asemenea, în momentul în care observi lucruri pe o scală atât de imensă, ți se pune în perspectivă cât de mici suntem noi, de fapt, în comparație cu cosmosul din jurul nostru. De exemplu, dacă ne imaginăm grupul de galaxii din care face parte galaxia noastră ca fiind de mărimea unui pepene, Calea Lactee ar fi de mărimea unui nasture, iar Pământul, un fir de praf. Felul în care abordezi problemele când te gândești la o asemenea avengură se schimbă sigur.

Reporter: Cum sunt cadrele didactice la Oxford? Cum este colaborarea cu acestea?

Mădălina Tudorache: Mediul academic în Oxford e extraordinar. Nu numai din punct de vedere intelectual, deoarece sunt oameni cu o capacitate extraordinară de a vedea și analiza toate aceste fenomene, ducând la discuții foarte stimulante – dar sunt oameni normali. Te-ai aștepta de la Oxford să fie plin de mari profesori aroganți și care au anumite pretenții și idei preconcepute, dar nu e deloc așa. Mereu poți să te întâlnești pe hol cu cineva la o cafea și să discuți despre orice, nu neapărat despre muncă.

Reporter: Cum decurge doctoratul? Se va finaliza, așa cum se întâmplă în țară, cu o lucrare? În ce direcție vrei să mergi după ce îl vei finaliza?

Mădălina Tudorache: Da, la finalul doctoratului trebuie să scrii o teză de doctorat, pe care trebuie și să o susții. În cazul meu, va fi formată din articolele științifice pe care le public în timpul acestor trei ani și jumătate. Deja am publicat un articol, și acum lucrez pentru a-l termina pe al doilea. Teoretic, prin intermediul doctoratului, deja fac cercetare. Însă, pentru o carieră în mediul academic, trebuie să termin doctoratul și apoi să aplic pentru poziții post-doctorale și să continui pe drumul acesta la diverse universități până primesc un post permanent. Deci, mai am de așteptat cel puțin un an și jumătate până voi vedea în ce direcție mă îndrept. Multumită Oxford-ului, mi s-a dat oportunitatea să călătoresc și să vorbesc despre munca mea cu alte persoane din alte universități. Am fost în Spania vara trecută, iar în februarie mă voi duce în Statele Unite pentru o conferință. Aceste oportunități m-au ajutat și mă ajută în continuare să devin un cercetător mai bun și să văd lumea prin alți ochi, nu neapărat în sens academic, dar și în sens uman.

Reporter: În ce proiecte ești implicată acum? Vorbește-ne puțin despre ele, dar și despre planurile de viitor

Mădălina Tudorache: Acum lucrez la un proiect prin care încercăm să înțelegem niste proprietăți ale galaxiilor în funcție de unde se află în Univers – de exemplu, mărimea lor, forma lor, din câte stele și gaz sunt formate, etc. – folosind date de la un telescop din Africa de Sud. Sper că o să reușesc să înțeleg aceste procese mai bine și să contribui la acest puzzle pe care îl avem despre formarea și evolutia galaxiilor măcar puțin prin ceea ce fac eu.

Reporter: Cum îți petreci sărbătorile? Anul Nou te va prinde acasă, în România, sau în Marea Britanie? Ce îți dorești de la 2023?

Mădălina Tudorache: De Crăciun, am reușit să vin puțin acasă, însă mă întorc înapoi în Marea Britanie înainte de Revelion, dat fiind că teoretic reîncep munca de pe 3 ianuarie. În 2023, sper ca lucrurile să meargă bine în continuare și să trăim cu toții vremuri mai bune, că ultimii câțiva ani au fost destul de dificili pentru toată lumea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Cu cracii goi , e clar ce experta este …imaginea spune tot !

    Iar Nasa este cea mai mare frauda si schema de sifonare a banilor din lume , au filmat aselenizarea in studiourile de la Hollywood 🙂

    Informati-va , nu haliti tot ce vedeti la tembelizor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.