spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

Într-un sfârsit, a fost declarat român!

- Advertisement -

IZBÂNDÃ Dupã 8 ani în care actele arãtau cã nu e fiul niciunei tãri, fie cã e vorba de Republica Moldova, locul în care s-a nãscut, ori România, tara în care creste si merge cu drag la scoalã, Daniel, unul dintre copiii cu care judetul Vaslui ar avea motive sã se mândreascã, a primit de câteva zile… buletin de român! Cititorii ziarului Vremea Nouã l-au descoperit pe Daniel în urmã cu un an, cu tot cu povestea sa specialã si au fost impresionati de talentul copilului, dar si de destinul sãu deloc usor. Acum i s-a împlinit visul si are buletin de România, însã primul lucru pe care vrea sã-l facã este sã obtinã cât mai repede pasaportul, pentru a ajunge, dupã atâtia ani, în Basarabia, la bunicii pe care vrea din tot sufletul sã îi îmbrãtiseze.

ÎMPLINIRE Daniel Costrãsel, copilul care ani la rând a trãit si a învãtat în România, fãrã a avea mãcar un certificat de nastere care sã-i ateste identitatea, a primit de câteva zile toate actele de… cetãtean român! Culmea, în momentul în care a primit recunoasterea oficialã a tãrii în care trãieste de mai bine de 8 ani, primul motiv pentru care bãiatul s-a bucurat cel mai mult a fost cã, în sfârsit, acum va putea ajunge înapoi, în satul în care s-a nãscut, Paicu, de undeva din sudul Basarabiei. Acolo, demult, si-a lãsat bunicii care l-au crescut si de care îi e tare dor: “Da, primul gând pe care l-am avut atunci când am primit actele a fost acela cã, în sfârsit, voi putea pleca la bunicii mei. Mi-e foarte dor de ei. Mereu ne gândeam la ce-o mai fi prin sat, la toate rudele noastre, la cum o mai arãta casa bunicilor. Abia astept sã plec în prima vacantã”, a spus bãiatul, bucuros cã si-a dobândit identitatea si în actele oficiale.

Povestea lui Daniel, aflatã dintr-o întâmplare!

CONTEXT Totul a durat pânã când anul trecut, într-o zi, s-a dus vestea cã într-un sat al comunei Botesti, este un copil incredibil de talentat la muzicã si desen. Din putinii bani ai familiei, bãiatul fãcea naveta la Palatul Copiilor din Vaslui, ca sã studieze gratuit, diferite instrumente, dar si pictura. Nu conta cã afarã e frig sau plouã ori cã în geanta lui nu gãseai decât cornul si laptele, cãci pe Daniel îl vedeai oricând asteptând, rãbdãtor, autobuzul spre oras. De aici, nu a mai fost decât putin pânã la dezvãluirea faptului cã bãiatul nu are niciun act de identitate legal în România. Povestea sa a ajuns în paginile ziarului si, citind-o, unii oameni cu suflet au vrut sã îl ajute. “Vreau sã le multumesc din toatã inima celor care ne-au ajutat, ziarului, domnului Cristian David, domnului profesor Mihai Balan, la toti. Numai noi stim câte drumuri am fãcut când la Bucuresti, când la Chisinãu si toti ne spuneau cã nu au cum sã ne ajute. Domnul David însã a intervenit pentru noi, ne-a asigurat gratuit un avocat. Acum are si Daniel acte cã e cetãtean român”, spune Maria, mama bãiatului.

“A fost foarte greu, dar nu mai conteazã!”

ARTÃ Daniel este, dincolo de aceste probleme, un artist în devenire. Picteazã lumea din jurul lui în culori calde, studiazã la orgã si, de curând, s-a decis sã învete tainele viorii. Culmea, vrea sã devinã informatician, pentru cã i-ar fi drag sã stie lucruri noi si de viitor. Despre cât de greu i-a fost în toti acesti ani, bãiatul nici n-ar vrea sã îsi mai aminteascã: “A fost foarte greu, dar nu mai conteazã. Unii colegi mai fãceau glume si spuneau cã eu nu sunt nici român, nici moldovean. Si mã durea, deoarece cam asa era. Nu era prea bine sã vãd cã altii iau alocatie sau îsi fac dosarul pentru programul acela prin care se dã un calculator la unii elevi, iar eu nu puteam. Bine cã s-a rezolvat totul”, mai spune Daniel Costrãsel.

Victima unor acte gresit întocmite!

REMEMORARE Daniel s-a nãscut în Basarabia, locul de bastinã al mamei sale, Maria. La vremea scolii, femeia a dorit sã îsi aducã în România copilul, unde ea se recãsãtorise, cu un bãrbat din Gugesti. Pentru cã Eugen, sotul ei, a vrut sã îl adopte pe Daniel, Maria a cerut autoritãtilor din Moldova sã îl treacã pe bãiat pe numele tatãlui adoptiv. În baza unei legi mai permisive de dincolo, s-a putut face acest lucru: i s-a anulat certificatul primit la nastere si i s-a fãcut altul pe noul nume. Din pãcate, în România, acest act a fost considerat ilegal, adoptiile având cu totul alt regim. Mai mult, nici certificatul de nastere initial nu mai avea cum fi folosit, pentru cã tocmai fusese anulat de oficialii moldoveni. De aici a început totul: Daniel a fost înscris la scoala din sat, din bunãtatea dascãlilor de acolo, fãrã vreun act doveditor; nu a beneficiat niciodatã de alocatie si nici de vreun alt drept, ca toti ceilalti elevi. Dacã spunea cuiva cã îl cheamã Daniel Costrãsel, ceilalti nu aveau decât sã îl creadã pe cuvânt…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.