spot_imgspot_img
11.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

„Inundații” în Lunca Banului: doi copii care erau cu animalele la păscut pe malul râului în Broscoșești, dați dispăruți!

- Advertisement -
ACȚIUNE… Tema exercițiului desfășurat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” Vaslui a fost „Intervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor inundațiilor produse de revărsarea râului Prut”.

EXERCIȚIU TEMATIC… Pompierii vasluieni au fost angrenați într-un exercițiu de amploare în Lunca Banului. Scenariul a presupus că în localitatea Broscoșești s-au produs inundații din cauza precipitațiilor însemnate cantitativ, înregistrate într-un interval scurt de timp, și a debitului mărit pe râul Prut ca urmare a deversării controlate produse la barajul de Acumulare Stânca Costești. Au fost inundate 8 locuințe și 15 anexe gospodărești, 10 h teren arabil și 120 ha pășune, astfel încât au fost alertate forțele de intervenție aparținând MAI, precum și structurile MapN. Secția de Pompieri Huși a intervenit pentru salvarea victimelor, evacuarea personalului, limitarea și înlăturarea urmărilor inundațiilor. Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui a intervenit operativ cu mijloacele din dotare pentru supraânălțarea malurilor cu saci cu nisip în dreptul zonei afectate, împreună cu personalul SVSU Lunca Banului.

O altă situație tactică a exercițiului a constat în semnalarea lipsei a doi copii care erau cu animalele la păscut pe malul râului în Broscoșești. Ca urmare, au fost mobilizate forțe și mijloace ale Poliției de Frontieră și din dotarea ISU Vaslui. O ambulanță SMURD și una SAJ au fost solicitate pentru acordarea primului-ajutor victimelor dispărute. În ultima situație tactică, ca urmare a precipitațiilor căzute și scurgerilor de pe versanți precum și a debitelor evacuate din barajul de Acumulare Stânca Costești în localitatea Broscoșești, a avut loc o alunecare de teren în urma căreia un element de muniție din conflictele armate a fost descoperit. Echipajul pirotehnic din cadrul ISU Vaslui a fost solicitat pentru balizarea, cercetarea, detectarea, identificarea, ridicarea, transportul și depozitarea în condiții de siguranță a elementelor de muniții găsite. În exercițiu au fost implicate și forțe ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui pentru sprijinirea echipelor de salvare, evacuare în transportul persoanelor rănite și evacuarea bunurilor materiale. Împreună cu personalul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui și forțele Inspectoratului de Poliție al județului Vaslui, s-a asigurat restabilirea ordinii și liniștii publice pe timpul evacuării persoanelor, bunurilor și animalelor. Exercițiul și-a atins principalele obiective propuse prin concepția de acțiune, și anume cooperarea interinstituțională, organizarea, desfășurarea și coordonarea acțiunilor de salvare și evacuare a persoanelor surprinse de inundații.

I.S.U. Vaslui, partener cu pompierii din Republica Moldova într-un proiect de 330.000 euro

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” Vaslui este partener cu pompierii din Republica Moldova într-un proiect transfrontalier al cărui obiectiv este asigurarea siguranței și securității cetățenilor în fața dezastrelor naturale. Proiectul finanțat de Uniunea Europeană “Îmbunătățirea timpului de reacție pentru prevenirea și eliminarea inundațiilor din zona transfrontalieră” (județul Vaslui și raioanele Hâncești, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi și Streșeni din Republica Moldova) vizează și creează oportunitatea desfășurării în comun a unor acțiuni pe timpul situațiilor de urgență. Valoarea proiectului este de 330.000 euro, iar perioada de implementare se va finaliza în noiembrie 2021. Din această sumă trebuie să se achiziționeze tehnică de lucru necesară pe timpul situațiilor de urgență, și anume: 6 motopompe plutitoare, 6 motopompe pentru noroi, 4 motopompe de medie capacitate, 50 furtunuri pentru motopompe, două corturi gonflabile prevăzute cu aparate de aer condiționat, un generator electric, o remorcă transportoare, urmând a fi achiziționate o dronă de cercetare a zonelor inundate, precum si echipamentul IT necesar gestionării efectelor inundațiilor. Dotările achiziționate prin intermediul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 -2020, sunt utile pe timpul inundațiilor care afectează în special malul stâng al râului Prut. Inundațiile de pe râul Prut produc pagube drumurilor, podurilor, culturilor agricole și gospodăriilor aflate în zona de graniță. Tehnica de intervenție și dotările Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” al Județului Vaslui permite pompierilor militari să acționeze în situațiile de urgență generate de ploile abundente și inundații, așa cum a fost cazul și la evenimentele din anii 2011 și 2018.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.