spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Inundaţiile i-au luat pe germani prin surprindere. Armin Laschet: s-au ridicat bariere „când soarele era pe cer, nimeni n-a prevăzut asta”

- Advertisement -

Climatologi de vârf admit faptul că nu au instrumentele necesare pentru a prevedea severitatea unor inundaţii precum cele din Germania sau domul de căldură din America de Nord. Un expert care a pus bazele unui sistem de alerte european a spus că au fost date avertismentele privind ploile torenţiale către autorităţile naţionale, dar acestea nu au ajuns peste tot la oameni.

Oamenii de ştiinţă în domeniul climei avertizează de mult timp asupra unui climat ce se încălzeşte accelerat având drept rezultat ploi masive şi valuri prelungite de caniculă.   Computerele sunt esenţiale pentru prognoza vremii şi viitoarele ştiinţe ale schimbărilor climatice – de altfel,  modelările computerizate vor sta la baza unei noi „Biblii” ce urmează a fi publicată luna viitoare de Panelul pentru Schimbări Climatice (IPPC).   Experţii spun însă că aceste modele nu sunt suficient de precise sau cuprinzătoare pentru a face proiecţii corecte ale severităţii fenomenelor meteorologice extreme.   „Ar trebui să fim alarmaţi pentru că modelele IPCC nu sunt suficient de bune. Avem nevoie de un centru internaţional care să livreze saltul cuantic către modelele climatice capabile să capteze fizica fundamentală ce determină extremele. Până când nu facem asta vom subestima în continuare intensitatea/frecvenţa extremelor climatice şi natura lor fără precedent”, a explicat Dame Julia Slingo, fostul director ştiinţific al serviciului meteorologic britanic, care vrea să propună această iniţiativă la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice din noiembrie 2021.

Citeste mai mult: adev.ro/qwfofo

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.