12.5 C
Vaslui
05-oct.-2022

Invazie de capre si ursi pe strãzile Vasluiului (foto)

- Advertisement -

TRADITIE Strãzile municipiului Vaslui au fost invadate de o mare de culoare, de muzica lãutarilor, de nelipsitele pocnituri de bici si de clinchetul clopoteilor, duminicã, 15 decembrie, când a avut loc cea de-a XXXII-a editie a Festivalului de Datini si Obiceiuri de Iarnã. Atât la parada alaiurilor formatiilor, cât si la spectacolul-concurs, care a avut loc în Piata Civicã a municipiului Vaslui, au participat circa 30 de formatii si peste 1000 de participanti din toate colturile judetului.

Ca în fiecare an, vasluienii s-au putut delecta cu un spectacol dedicat obiceiurilor de iarnã specifice acestei perioade. Câteva sute de cetãteni, multi dintre ei însotiti de copii, au venit în Centrul Civic al municipiului, pentru a admira ansamblurile si formatiile de colindãtori si urãtori si cetele de mascati venite din zeci de localitãti din toate colturile judetului în care se mai pãstreazã încã vii aceste obiceiuri. Vasluienii au vãzut pe viu obiceiuri populare de iarnã în interpretarea unor formatii consacrate, cum ar fi Capra Mare de la Todiresti, Vãlãretele din Iana, Osesti, Puscasi, Lipovãt sau Dragomiresti, colindãtorii traditionali din Ivesti, Pogonesti sau Berezeni, ori pe Haiducii de la Vulturesti. Concursul dedicat formatiilor s-a desfãsurat pe mai multe sectiuni, respectiv cea de vãlãret, obicei specific zonei Moldovei, cu valuri dupã valuri de alaiuri constând din ursi, capre, colindãtori, jieni, etc., sectiunea de teatru popular tip Haiducii si Jienii, sectiunea de jocuri de mãsti si, nu în ultimul rând, sectiunea de colinde traditionale si religioase. Premierea concursului va fi fãcutã cel mai târziu pe data de 18 decembrie, când vor fi anuntate premiile si câstigãtorii.

Capra mare de la Todiresti

Capra mare de la Todiresti, formatie deja consacratã, s-a remarcat prin originalitate si prin coregrafii. Caprele au fost însotite de cete zgomotoase, de lãutarii ce obisnuiesc sã le acompanieze dansul. Caprele au sãltat, s-au smucit, s-au aplecat si s-au rotit, clãmpãnind ritmic din fãlcile de lemn. Un spectacol autentic ce a trezit în asistentã fiori de spaimã.

Vãlãretii

Apreciatã de public a fost si atmosfera creatã de vãlãretii din Puscasi care nu au lipsit nici anul acesta de la paradã, mãstile spectaculoase si numeroasele clopote agãtate de costume încântând privirile spectatorilor si ale trecãtorilor

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.