Investitii pentru huseni

Iluminatul pe Dric si reabilitarea Casei de Culturã, “temã pentru acasã” pentru alesii Husului!

HARNICI S-au aprobat banii pentru studiul de fezabilitate a retelei de iluminat casnic de pe “Dric 2” si “Dric 3” si s-a votat proiectul privind documentatia tehnico-economicã, în baza cãruia, fie cu fonduri locale, fie printr-o finantare de la MDRAP, Casa de Culturã a municipiului Husi sã fie, în sfârsit, dupã ani de zile, reabilitatã! Acestea au fost cele mai importante hotãrâri ale consilierilor huseni, reuniti, ieri, în sedinta ordinarã a lunii septembrie.

Pentru cã ordinea de zi a cuprins doar 13 proiecte, din care, cele mai multe, cu cereri de închirieri, de concesionãri si avize de principiu, sedinta nu a fost la fel de animatã ca alte dãti, semn cã subiectele în discutie nu au stârnit prea tare… patimile politice ale alesilor. Tonusul însã a fost salvat de presedintele de sedintã, Cãtãlin Tocu, ieri, în mare vervã. Primul proiect care a stârnit discutii a fost cel legat de o vânzare de teren, 77 mp, pe o stradã din centru, “14 Iulie”, la un pret de numai 11 euro/mp. Abilã în a deslusi continutul proiectelor de hotãrâre, consiliera Cãtãlina Popa, care si-a demonstrat deja vigilenta în ceea ce priveste actele de Primãrie, a remarcat o situatie foarte interesantã: “Eu vãd cã în acest proiect ne pregãtim sã vindem acestui domn, la un pret de doar 11 euro un metru pãtrat de teren. Dar dacã mã gândesc bine, în sedintele trecute, am votat ca unei alte persoane sã i se vândã teren pe Dric, de exemplu, cu 15 euro/mp, iar, tot recent, pe strada Sfântul Gheorghe, am aprobat vânzarea unui teren cu 31 de euro/mp. Cum se explicã? Ce fel de raport de evaluare este acesta si cum a fost el întocmit? La unii huseni dãm la un pret de 31 de euro/mp, iar la altii, într-o zonã mult mai bunã, dãm cu 11 euro/mp? Nu înteleg”, a spus Cãtãlina Popa. A intervenit si Liviu Iacob, care a vrut stã stie cine a plãtit acest raport de evaluare. “Primarul Ciupilan a explicat cã existã o practicã si anume, cel care vrea sã cumpere terenul, sã achite pretul evaluãrii. “Pãi, vedeti, domnule primar?! De asta se întâmplã asa, cã omul plãteste si raportul iese în favoarea lui, nu a Primãriei. Acest evaluator trebuie reclamat la ANEVAR, pentru cã nu a fost corect”, a propus Iacob. “Sunt perfect de acord. Dacã a fãcut raportul în avantajul cuiva si nu a respectat normele, sã fie reclamat”, l-a aprobat primarul, de altfel, în asentimentul tuturor consilierilor. Prin urmare, proiectul a picat. S-a aprobat însã studiul de fezabilitate pentru reteaua de iluminat casnic pe Dric 2 si 3, ceea ce înseamnã un pas important în realizarea, mãcar anul vitor, a acestui obiectiv.

Casa de Culturã Husi, primul pas spre reabilitare!

Conducerea Casei de Culturã “Al. Giugaru” Husi a reusit ca, de la sedinta în care a primit cei 55.000 lei, pânã acum, sã obtinã avizele necesare de la Ministerul Culturii si sã finalizeze un proiect arhitectural, pe baza cãruia clãdirea de patrimoniu sã fie reabilitatã. Proiectul de hotãrâre prevedea, între altele, ca, în viitor, cu bani din buget sau din alte surse, obiectivul sã fie modernizat. Dezbaterile însã au început cu o surprizã neplãcutã: consilierii PDL s-au rãsucit într-un mod neasteptat si, din sustinãtorii Casei de Culturã de data trecutã, acum au anuntat, sec, faptul cã nu au de gând sã voteze acest proiect. “Cu tot respectul pentru domnul director si pentru activitatea de la Casa de Culturã, dar noi, consilierii PDL, nu vom vota acest proiect. Nu sunt bani în buget. Aici scrie cã vom prinde în buget bani pentru lucrãri si nu cred cã bugetul orasului are acesti bani. Mai sunt si alte proiecte începute si neterminate, dar trebuie sã le luãm etapizat, pãrerea mea. Pentru cã nu sunt bani în buget, nu putem vota”, a anuntat Cãtãlin Dogaru, spre uimirea unora dintre alesi. Liviu Iacob a avut însã o interventie de zile mari, care, a cam…salvat proiectul: “Eu cred, domnu’ Dogaru, cã faceti o confuzie. Noi nu votãm aici sã dãm bani la Casa de Culturã azi, acum, ci e vorba de aprobarea unei documentatii, care aratã cam cât ne costã, ca sã stim ce avem de fãcut. De ce adicã, voi, de la PDL, sã nu votati? Parcã mai ieri sustineati proiectul si spuneati cã e nevoie sã sustinem cultura orasului, acum ce faceti? Domnule Dogaru, nu putem sustine cultura orasului dupã cum avem noi interes”, a spus Iacob. Asa facem de 10 ani. Niciodatã nu avem bani, niciodatã nu aprobãm nimic. Se dãrâmã clãdirea asta si noi mereu spunem cã o sã facem altã datã”, a subscris si Aurel Cãciulã. Pentru cã, probabil, au fost convingãtori, la vot, majoritatea a sustinut proiectul. “Eu sper foarte mult ca sã gãsim o sursã de finantare prin MDRAP, pentru cã am gãsit o Ordonantã, care dã fonduri pentru teatre, case de culturã, etc. Facem aceste documentatii si vedem ce putem obtine, inclusiv pentru reabilitarea cinematografului”, a spus Ioan Ciupilan.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ