Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că la baza demisiei sale au stat „motive de moralitate”, fiind o demisie de onoare.
‘Am întârziat o zi deoarece am ţinut foarte mult să îl informez pe domnul prim ministru, Emil Boc, asupra intenţiei mele de a demisiona şi, de asemenea, am făcut o informare pentru preşedintele Traian Băsescu şi cu domnia sa nu am avut ocazia decât după-amiază să lămuresc această situaţie. Astăzi, cu mică întârziere şi cu scuzele de rigoare, îmi prezint demisia. La baza demisiei stau motive de moralitate. Consider că este o demisie de onoare. Îmi cer scuze cetăţenilor. În calitate de ministru sunt conştient că am creat o anumită interpretare a activităţilor pe care le-am desfăşurat în calitate de angajat al asociaţiei Euroastiv’, a explicat Botiş.
Ministrul şi-a cerut scuze de la cetăţenii municipiului Bistriţa, Cer scuze ‘celor ce m-au susţinut, mi-au acordat încredere şi au avut dezamăgiri în legătură cu ultimele întâmplări din viaţa mea ca ministru’, a spus Botiş.
De asemenea, Botiş le-a prezentat scuze colegilor din Guvern. ‘Aş dori să prezint scuzele mele colegilor din Guvern. Este o situaţie neplăcută pentru mulţi şi nu aş vrea ca ei să fie puşi în situaţia de a da explicaţii asupra activităţii unui coleg de al lor şi consider că această măsură e cea mai corectă: să îmi anunţ demisia şi să îmi rezolv în continuare problemele în mod particular’, a spus Botiş, precizând că, în ceea ce îl priveşte pe înlocuitorul său, este competenţa primului mininstru să îl anunţe.
Ioan Botiş a subliniat că în perioada în care a ocupat funcţia de ministru al Muncii a avut o activitate bună. ‘A fost o perioadă extrem de bună, cred eu, în privinţa elaborării unor legi. Am elaborat şi promovat 18 legi, cele mai importate fiind Legile privind salarizarea unitară, Codul muncii, Legile dialogului social, Legea zilierilor. Este în Parlament Legea uceniciei şi este postată pe site legea privind asistenţa socială’.
Fostul şef al MMFPS a subliniat că ţine foarte mult la continuarea derulării unui program privind căminele pentru persoanele în vârstă, proiect care a fost pornit prin preluarea unor spitale de la Ministerul Sănătăţii.
Potrivit unor surse din cadrul ANI, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a fost audiat, marţi, la sediul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), după ce Agenţia a deschis o anchetă pe numele lui pentru un posibil conflict de interese. Ioan Botiş a prezentat o serie de documente cu privire la calitatea de membru pe care o deţine în Fundaţia „Şansă la demnitate”, sintagmă care este şi numele proiectului derulat de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa. Sursele din ANI au precizat miercuri pentru AGERPRES că mai mulţi membrii din Fundaţia „Şansă la demnitate” sunt implicaţi în proiectul derulat de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, printre aceştia aflându-se şi consilierul personal al ministrului, Ioan Iany Moroşanu.
Ioan Botiş a recunoscut luni seara, în cadrul unei emisiuni tv, că într-un imobil deţinut de o firmă a soţiei sale în Bistriţa îşi desfăşoară activitatea Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, care derulează un proiect european în valoare de 2,13 milioane de lei. Proiectul a primit aviz din partea unei agenţii aflate în subordinea Ministerului Muncii. Soţia ministrului Muncii a fost consilier în cadrul asociaţiei, funcţie din care şi-a dat demisia marţi.
AGERPRES.ro