spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

ISTERIA CU LUNA PLINÃ!

- Advertisement -

Lunã plinã vizibilã în aceastã searã – fenomen absolut normal si inofensiv!

BAZACONII! Asa catalogheazã profesorul Ioan Adam, presedintele Asociatiei Astronomice “Sirius” – UNESCO din Bârlad, isteria creatã artificial de mass media, privind aparitia “fenomenalã” a lunii pline din aceastã searã, de 19 martie. “Nimeni dintre reprezentantii televiziunilor si ziarelor centrale nu a contactat un specialist român ci s-a mers pe ideea de marketing, cã stiinta nu se vinde si atunci creem o isterie colectivã cu o informatie absolut falsã, pentru a avea vânzãri sau rating”, a spus profesorul Ioan Adam.

Conform informatiilor apãrute în mass media centralã din România, luna plinã vizibilã în aceastã searã, apare de dimensiune si strãlucire maximã, satelitul Terrei aflându-se în punctul cel mai apropiat de Pamânt al traiectoriei sale. Mai mult, se spune si se scrie, cã evenimentul se va produce din nou abia în 2029. «Nimic mai fals, nu existã asa ceva. Aflãm din toate pãrtile cã Luna din acest weekend e cea mai aproape de Pãmânt în ultimii 19 ani si cã ne pasc mai multe pericole! Sã analizãm un pic aceastã “spinoasã” problemã. Luna nu se învârte în jurul Pãmântului pe o traiectorie circularã. Orbita Lunii este, de fapt, o elipsã. Asta înseamnã cã în drumul ei în jurul Pãmântului, Luna nu se aflã la distantã constantã de noi. Punctul cel mai apropiat al orbitei lunare se cheamã perigeu, iar cel mai îndepãrtat apogeu. Luna, deci, trece prin punctele de perigeu si apogeu în fiecare lunã calendaristicã! Sã ne întelegem cumva. Am citit în unele locuri cã “ultimele perigee lunare au avut loc în 1955, 1974, 1992 si 2005.” Complet fals! Dupã cum am zis mai devreme, Luna trece la perigeu în fiecare lunã calendaristicã. Datoritã faptului cã miscarea Lunii în jurul Pãmântului nu e chiar asa de simplã, perigeul si apogeul nu se aflã la o distantã constantã în timp. Uneori avem un perigeu mai apropiat, la fel cum putem avea un apogeu mai îndepãrtat. Sã rãmânem doar la perigeu, fiindcã vãd cã el ne sperie cel mai tare. Nu putem spune cã exista o distantã normalã a perigeului, iar celelalte valori care nu se aflã în apropierea acestei distante “normale” sunt anormale (am citit si asta). Pentru cine e curios, perigeul mediu înseamnã vreo 363.000 de kilometri. Distanta între Pãmânt si Lunã este de 384 400 km. Astãzi, 19 martie 2011, Luna se va afla la 356.578 kilometri de Pãmânt, ceea ce înseamnã ca distantã cam 93% din distanta medie dintre Terra si satelitul sãu si mai înseamnã cã raza Lunii va fi cu 7% ma luminoasã. Hai sã vedem cât de special e perigeul ãsta. Personal am fãcut un grafic cu 15 dintre cele mai apropiate perigee din ultimii 100 de ani si surprizã! Perigeul din acest an este abia pe locul 15. E usor sã observãm cã, atât în 2005 cât si în 2008, Luna s-a apropiat mai mult de Pãmânt decât se va apropia astãzi, iar aproximativ aceeasi distantã (deci aceeasi lunã plinã – 356 592 km ) a fost anul trecut în luna ianuarie! Si nu s-a întâmplat nimic!”, a spus prof. Ioan Adam, presedintele Asociatiei Astronomice “Sirius – UNESCO” Bârlad.

“Specialistii români nici mãcar nu au fost întrebati”

Profesorul Ioan Adam mai precizeazã si cã toatã isteria mediaticã cu luna plinã din aceastã zi si producerea unor dezastre naturale, este creatã artificial de un tabloid din Marea Britanie, care a mers pe aceastã idee de marketing spunând cã «Stiinta nu se vinde, în schimb prostia omeneascã este din plin aducãtoare de venituri». Din spusele profesorului Adam reiese cã specialistii români în astronomie si cosmologie ca Alexandru Mironov sau Cãtãlin Mosoia, nici nu au fost întrebati despre acest fenomen de nimeni din presã! «Nu îmi amintesc sã se fi fãcut vâlvã în anii precedenti. Poate atunci nu era atâta foame de senzational. Într-adevãr, existã o fascinatie a dezastrului întâlnitã la multe persoane. Asa cã presa, în general cea centralã si televiziunile, se folosesc de asta în goana dupã profit. Ce mã deranjeazã cel mai tare e cã, de cele mai multe ori, se cere pãrerea unor oameni complet neavizati în domeniu. E neinteresant sã afli cum stau lucrurile de fapt, se pare”, a concluzionat prof. Ioan Adam, o voce avizatã în acest domeniu al astronomiei si astrofizicii. În concluzie, ziua de astãzi va trece ca oricare alta. Dacã e vreme bunã afarã, iesiti si bucurati-vã de ea. Iar seara aruncati un ochi pe cer. Veti vedea (poate) cea mai mare Lunã Plinã din acest an. Va rãsãri la 18:30 (evident, la est).

Traditii populare pentru Luna Plinã

Potrivit traditiei populare, Luna Plinã are o mare influentã asupra comportamentelor noastre. Caracterul exceptional al noptilor cu Lunã Plinã este subliniat de tot felul de povesti cu vârcolaci, de strigoi care încearcã sã se întoarcã pe la casele lor. Traditia popularã investeste Luna Plinã si cu virtuti. De exemplu, plantele medicinale culese în aceastã perioadã au actiune terapeuticã mai intensã. Este o perioadã idealã de post, pentru cã orice se asimileazã mult mai repede, rãnile sângereazã mai puternic, nu se fac operatii si interventii chirurgicale. În vechime, bãtrânele satului le sfãtuiau pe tinere sã-si reteze vârful pletelor pentru ca pãrul sã creascã mult mai frumos si sã se abtinã de la “pãcatul trupesc”, existând credinta cã altfel vor prelua în trup mare parte din rãutatea din jur.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.